Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde gerçekleştirdiğimiz röportaj şimdi yayında.
Cumhuriyetimizin 100. yılı sebebiyle daha da önemli hale gelen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sektörümüzün kadın liderlerinin duygu ve düşüncelerini bir araya getirdiğimiz özel dosya konusu ile sizleri buluşturuyoruz. Octet Türkiye Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde Fintechtime Mart 2023 sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.
Kadınların daha az bulunduğu fintech sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Ekosistem ile kesişen kariyer öykünüzü sizden dinleyebilir miyiz?
1994 yılı itibarıyla birçok yerli ve yabancı finans kurumunda dış ticaret ile ticari alacak finansmanı konusunda çalıştım. 2017 yılında aldığım kararla beraber bankacılık sektöründen fintech sektörüne geçiş yaptım. Fintech sektörüne geçişimde müşteri ihtiyaçlarını bilmek, sahayı tanımak, karar sürecimde çok etkili oldu. Firmaların birden fazla banka ile çalışmaları ve çalıştıkları bankaların her birinden tahsilat ve ödemeleri için ayrı ayrı çözüm üretmeleri, fintech sektörünün geleceği ile ilgili fikirlerime ışık tuttu. 2020 yılından bu yana tahsilat yöntemleri ve ödeme çözümleriyle şirketlerin güçlü nakit akışı ve likiditeye sahip olmasını sağlayan Octet Türkiye’nin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum.
Şirketinizin kadın çalışan ve yöneticilere bakışı nasıl? Oran veya rakam paylaşırsanız sevinirim.
Octet Türkiye’de Genel Müdür görevini üstlenen biri olarak, şirketimizin kadın çalışanlara ve yöneticilere bakış açısı her zaman olumlu oldu. Octet Türkiye olarak bünyemizde çalışma hayatına yeni atılan arkadaşlarımızdan C-level düzeydeki yöneticilerimize kadar farklı pozisyon ve görevlerde birçok kadın çalışanımız mevcut. Şirketimizin halihazırda %50’sini kadın çalışanlarımız oluşturuyor.
Sektörde çalışmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli, kendilerine neler önerirsiniz?
Bankacılık başta olmak üzere pek çok sektörde olduğu gibi fintech sektöründe de üst düzey görevlerde erkek egemenliği hâkim. Fintech şirketinde üst düzey görev yapan biri olarak eşitliğin sağlanması gerektiği düşüncesindeyim. Türkiye’de her geçen gün gelişen fintech sektöründe kadınların payı artmalı. Kadın girişimcilere yönelik olarak hem özel kuruluşlar hem de kamu tarafından özel destekler sunulsa da bunun tam olarak yeterli olmadığı görülüyor. Sektörde çalışmak isteyen kadınlara en büyük önerim kendilerine güvenmeleri. Yanı sıra kendilerini geliştirmekten hiçbir zaman vazgeçmemeli, kendilerine inanmalı, sorumluluk almak için talepkâr olmalı ve bunun için öne atılmaktan çekinmemeli.
Kadınlara yönelik beklentiler hem iş hem de sosyal yaşamda oldukça yüksek, teşvik ise yok denecek kadar az. Bu konuda neler yapılabilir?
Teşvikin en önemli kısmı fırsat eşitliğinden geçiyor. İlk fırsat eşitliği eğitim. Daha çok kız çocuğu okula gitmeli, daha çok Anadolu’dan kız çocuğu okumalı ve okutulması için teşviklerin çıkartılması gerekiyor. Sağlıklı bir ekonomik ve sosyal kalkınma için kadınların iş hayatındaki varlıklarının artırılması önemli.
Eğitim sonrasında evlilik ve çocuk sahibi olan kadınların zor iş bulmaları veya bulamamaları da büyük bir sorun. Bu kadınlara da fırsat eşitliği verilmeli. Kadınların evli, hamile olması veya çocuk sahibi olması iş dünyasında bir engel olarak görülmekten çıkmalı. Öyle ki, anne olan kadınların kazandıkları pratik bakış açısı ve hızlı organize olma yetisi çalıştıkları yerlere de fayda sağlıyor. Bu konuda toplumun, işverenin bilinçlendirilmesi çok önemli. Kadın çalışana fırsat veren şirketlere vergi teşviki verilebilir. Doğum iznindeyken geçici iş gücü kaybı için devlet iş yerlerine doğum iznindeki kadının ücretini ödemesine ek maddi teşvik verebilir veya geçici personeli ücretsiz olarak atayabilir. Ücret eşitliği için de fırsat eşitliği şarttır. Bu konuda yapılmış çalışmalar aynı işte çalışan erkeklerin kadınlara göre daha yüksek ücret aldığını göstermiştir. Terfilerde de fırsat eşitliği şarttır. İlgili bakanlıkların tüm bunlar için zorunluluk ve teşvik mekanizmasını da kurması son derece önemli bir adım. Bu adımla beraber kadınların bu sektördeki görünürlüğü ve varlığının artması ile kadın istihdamlarında da artış olacaktır. Bu durumda şirket ve birey olarak bizlerin de üstüne düşen bazı görevler var. Kendi adıma sektördeki değerli kadın meslektaşlarımla kadın istihdamı alanında rol model olabilmeyi arzu ediyorum.
Hem Dünya Kadınlar Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız bu özel yıl vesilesi ile duygularınızı öğrenebilir miyiz?
Bu yıl hepimiz için çok önemli ve değerli. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Cumhuriyetin 100. Yılına Girerken Tamamlanmamış Bir Meselemiz Var” başlıklı bir mektup yayınladı. Mektubunda bizim de üzerinde konuştuğumuz kadınlar ve kız çocukları için fırsat eşitliği konusunu ele aldığı ve konumuzla ilgili olduğu için Güler Sabancı’nın mektubunu kaynak olarak almak istedim. Hem 8 Mart Dünya Kadınları Günü hem de Cumhuriyetimizin 100. Yılı vesilesiyle duygularımıza tercüman oldu. En nihayetinde hepimizin ortak görüşünün bu olduğunu ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. Kadınların yalnızca finansal teknoloji sektöründe değil tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik ve sosyal yaşamın içinde de yer aldıkları bir toplumsal yapının oluşmasını diliyorum.
Cumhuriyetimizin 100. yılının heyecanı içerisindeyiz. Bu motivasyon ve heyecanla birlikte çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Cumhuriyetin yeni yüzyılında sunduğumuz hizmetlerle hem ülkemize hem de ekosistemimize katkı sunmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz.