Anadolubank Nakit Yönetimi Bölüm Başkanı Alper Yaylı ile Fintechtime Haziran sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Anadolubank, BDDK’nın geçen sene açıkladığı Servis Modeli Bankacılığı düzenlemesi ile bu yöndeki çalışmalarına daha da yoğunlaştırdı ve yeni hizmetler sunmaya odaklandı. Bu vesileyle Anadolubank Nakit Yönetimi Bölüm Başkanı Alper Yaylı ile bir araya gelerek yeni dönem stratejileri ve Açık Bankacılık hizmetleri konusunda bilgi aldık.
Alper Bey, geçen ay farklı sektörlerdeki iş ortakları ile Açık Bankacılık odaklı iş birliklerini hayata geçirdiniz. İş birliklerinizin detayını ve sunduğunuz hizmetleri sizden dinleyebilir miyiz?
Açık Bankacılık alanında son birkaç yıl içinde yaşanan ve devam eden teknolojik ve mevzuatsal gelişmeler ile birlikte Anadolubank olarak biz de müşterilerimize sunduğumuz ürün modellerinde yeniliklere hız verdik. Bunu yaparken, finansal teknolojiler sektöründe hizmet veren oyuncuların modüler yapılarından da faydalanarak sinerji yakalamaya özen gösteriyoruz. Bu kapsamda 30’a yakın Fintek ile online hesap entegrasyonumuz bulunuyor. Müşterilerimiz bu Fintekleri kullanarak bankamızdaki hesap hareketlerini online olarak takip edebiliyorlar. Yakın zamanda ise çalıştığımız Fintekler üzerinden müşterilerimize online para transfer hizmetini sunacağız. Böylece müşterilerimiz tek bir platformdan hesaplarını takip ederken, para transfer işlemlerini de aynı platform üzerinden gerçekleştirebilecekler.
Açık Bankacılığın finans sektörüne getireceği ivme ve katkılardan da bahsedebilir misiniz? Kimler ayakta kalır, kimler bu uzun soluklu yarışta geri kalır?
Açık Bankacılıktaki gelişmeler birçok bankacılık işleminin müşteriler tarafından daha hızlı ve kolay yapılabilmesini sağlıyor. Dolayısı ile rekabet, müşteri deneyimi ekseninde yoğunlaşırken, bankalar da sektördeki konumlanmalarına, genel stratejilerine ve hedef kitlelerine uygun açık bankacılık geliştirmeleri ile müşterilerine en iyi hizmeti sunmaya çalışıyorlar. Tabii, bu süreçte teknoloji ve yenilikçilik rekabetinin merkezinde olan Fintekler bu ekosistem içinde büyük öneme sahip. Bu bakış açısı ile sektörün açık bankacılık alanındaki ihtiyaçlarına hızla cevap verebilen, teknik ve mevzuatsal çalışmalarına devam eden Fintekler de uzun soluklu rekabetin içinde yer bulacaktır diyebiliriz.
Servis Modeli Bankacılığı, Açık Bankacılık, Dijital Bankacılık ile birlikte bankalar tam bir dönüşüm içerisinde Oluşan fırsatlar ve rekabet ortamı konusunda neler söylemek istersiniz? Anadolubank bu rekabet ortamında nasıl konumlanıyor?
Teknolojinin finansal hizmetlere etkisinin çok net hissedildiği ve teknoloji kullanımının rekabetin merkezi haline geldiği bir dönemi yaşıyoruz. Servis Modeli, Açık Bankacılık, Dijital Bankacılık modelleri birbirinden beslenen ve iç içe denilebilecek düzeyde ilişkili başlıklar. Bankaların rekabetteki konumlarını belirleyen başlıklardan en önemlisi; hedefledikleri müşteri kitlesinin ihtiyaçlarını en doğru şekilde anlama ve bu ihtiyaca özel çözümleri müşterilerine basit ama etkili şekilde sunabilme yetenekleri. Biz de Anadolubank olarak teknoloji tabanlı farklı bankacılık modellerini harmanlayarak, müşterilerimize günlük hayatlarında kolayca kullanabilecekleri etkin çözümler sunmaya odaklanıyoruz.
Dijital bankacılık alanında yaşanan gelişmeler FinTech iş birliklerinin gerekliliğini vurguluyor. Değişen bakış açıları ve yönelim konusunda siz neler söylemek istersiniz? FinTech iş birliklerinizden de bahsedebilirseniz sevinirim? Yeni iş birlikleriniz olacak mı?
Teknolojik gelişim ve değişimin hızı çok büyük. Bankaların ve diğer finansal kurumların bu hıza ayak uydurmak için Fintekler ile sinerji yaratmasını önemli buluyorum. Doğru iş birliklerinin kurulması bankalar ve finans kurumları için yenilik ve farklılık yaratmaya destek olurken maliyet yönetimine de önemli katkılar sunabiliyor. Bu da bankaların müşterilerine uygun maliyetli ve ihtiyaçlarına özel çözümler sağlamasını kolaylaştırıyor. Biz de Anadolubank olarak başta müşterilerimize, kurumumuza ve sektör paydaşlarına fayda yaratacak Fintek iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Bu alanda tüm gelişmeleri yakından takip ederken yeni iş birliklerini de değerlendirmeye devam edeceğimizi söyleyebilirim.
Son olarak ajandanız eşliğinde 2023 yılı hedeflerinizi ve yol haritanızı da sormak isterim. Yılın nasıl geçmesini bekliyorsunuz, müşterilerinize hangi yenilikleri sunmaya hazırlanıyorsunuz.
2023 yılına, rekabetçi ürün ve servis yapılarını inşa ettiğimiz; mevcut hizmetlerimizde yenilikleri hayata geçirdiğimiz ve bunlarla birlikte müşterilerimizi her zamanki gibi dinleyip, onların değişen ihtiyaçlarını anlamaya çalıştığımız bir yıl olarak devam ediyoruz. Sektör genelinde, özellikle uzaktan müşteri ediniminin kolaylaşması ile birlikte B2B2C modelde çalışan teknolojik altyapıların finans dünyası ile daha entegre çalışacağı, açık bankacılık yanında platform ve servis modeli bankacılığının iyi örneklerine tanık olacağımız bir dönemi tecrübe edebiliriz. Anadolubank olarak biz de önümüzdeki dönem, bu bakış açısı ve öngörülerimiz dahilinde geliştirdiğimiz ürün yapılarını ve iş modellerini müşterilerimiz ile buluşturmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.