Craftgate CEO’su Hakan Erdoğan, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.
Ülkemizin finansal teknolojiler alanındaki inovasyon ve yeniliklere adapte olma potansiyelini de hesaba katarsak, her geçen yıl bu alanda önemli bir merkez olmaya adım adım yaklaşıyoruz. Devlet ve özel sektör tarafındaki istikrarlı politikalar sayesinde, finansal inovasyonun desteklenmesi noktasında 2024 yılının fintech ekosistemi için çok daha iyi bir yıl olacağına inancım büyük.
Finansal teknolojilerin, alışılagelmiş pratiklere meydan okuduğu ve geleneksel finansal hizmetleri yeniden şekillendirdiği bir çağı yaşıyoruz. Yenilikçi fintech oyuncuları, sağladıkları kullanım kolaylığı ve sundukları avantajlı maliyetlerdeki hizmet ve ürünler ile finansal hizmetler sektöründeki çıtayı yükseltiyor. Bu çerçevede, ekosistemin farklı paydaşlarının rekabet ve iş birliği konusunda nasıl davranacağı her geçen gün daha da önem taşıyor.
Craftgate olarak bugün, ülkemizin online ödeme alanındaki standartlarını yükseltmeye odaklanmış durumdayız. Yurt dışındaki hedef pazar araştırmalarımızda gözlemlediğimiz üzere, dünya standartlarında bir teknolojiye sahip olduğumuzu söyleyebiliriz.
Bilindiği üzere online ödeme alan işletmelerin tek noktadan, diledikleri ödeme hizmeti sağlayıcısı ile çalışabilmelerine imkân tanıyarak, işletmelere ciddi bir operasyonel avantaj sunuyoruz. Bununla da kalmıyor, ciro artırıcı ve maliyet avantajı sunan katma değerli çözümlerimiz ile rekabette fark yaratmalarına yardımcı oluyoruz.
Temel değer önerilerimizi dikkate aldığımızda Craftgate, ödeme süreçlerine dair en iyi pratikleri bir araya getirdiğimiz, çok yüksek teknolojili bir ürün. Bizi ayrıştıran diğer iki faktör ise ekibimiz ve destek süreçlerimiz. Üye işyerlerimize, alanında uzman bir ekiple, proaktif ve fark yaratan bir destek hizmeti sunuyoruz. Perakende, e-ticaret, turizm, mücevherat, moda ve sigortacılık gibi çeşitli sektör dikeylerine yön veren lider markaların da aralarında olduğu üye işyerlerimizin, Craftgate ödeme orkestrasyonu kullanımlarına dair olumlu görüşleri de bunu destekler nitelikte.
Hatırlarsanız, ETBİS tarafından açıklanan verilere göre 2023 yılının ilk altı ayındaki e-ticaret hacmi 652,7 milyar TL’ye ulaşmış, bu hacmin %62,7’si ise kartlı ödeme işlemi ile gerçekleşmişti. Finansal teknolojilerin ve özellikle de ödeme alanındaki inovatif çözümlerin tıpkı e-ticarette olduğu gibi, farklı sektörlere olan katkısının yadsınamaz olduğunu düşünüyorum.
Ne mutlu bize ki 2023 yılı, fintech ekosistemi için olduğu kadar Craftgate için de başarılı bir yıl oldu. Yola çıkarken bugünler için hedeflediğimiz metriklerin çok çok ötesindeyiz. Öyle ki, üye işyerlerimizin anlaşmalı olduğu sanal POS ve ödeme kuruluşlarından Craftgate teknolojisi ile geçirdikleri ödeme hacmi 2021 yılı sonunda 0,53 milyar TL idi. Bu rakam 2022 yılı sonunda 6 milyar TL’yi geçmişti. 2023 yıl sonu itibarıyla 32,5 milyar TL’yi bulmasını beklediğimiz hacmin ve büyüme trendimizin arkasında planlı ve gerçekçi bir yol haritası, dedike bir ekip ve stratejik biçimde tasarladığımız iş birliklerimiz bulunuyor.
Fintech, girişim ekosisteminin birçok noktasında olduğu gibi yatırım süreçlerinde de sektörün göz bebeği konumunda. 2023 Yılı, yatırım tarafında da Craftgate için de oldukça verimli geçti. Hatırlarsanız 2022 yılında APY Ventures, Ak Portföy Girişim Sermayesi ve Boğaziçi Ventures’tan toplamda 2 milyon dolar yatırım almıştık. 2023 Yılında ise Hepsiburada ve D4 Ventures’dan aldığımız 1 milyon dolar ile toplamda 3 milyon dolar yatırım almış olduk. Yatırımcılarımız ile olan ilişkimizi finansal desteğin ötesinde, doğru iş birliklerine kapı açan stratejik iş ortaklıkları olarak görüyoruz.
Ülkemizin finansal teknolojiler alanındaki inovasyon ve yeniliklere adapte olma potansiyelini de hesaba katarsak, her geçen yıl bu alanda önemli bir merkez olmaya adım adım yaklaşıyoruz. Devlet ve özel sektör tarafındaki istikrarlı politikalar sayesinde, finansal inovasyonun desteklenmesi noktasında 2024 yılının fintech ekosistemi için çok daha iyi bir yıl olacağına inancım büyük.