N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu A.Ş. Genel Müdürü Haluk Yum, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.

Bizim için 2023 yılı büyümenin ve verimliliğin senesiydi. 2023 yılında paynkolay markamızla üye iş yeri sayımızı da kârlılığımızı da 3 katına çıkardık. İşlem hacmimizi 2 kattan fazla arttırarak çok başarılı bir yıl geçirdik. 2024 yılında da tüm paydaşlarımız ve ülke ekonomisi için değer üretmeye devam edeceğiz.

 

2023 yılında hem Türkiye’de hem de Dünya’da finansal teknoloji şirketlerinin büyüdüğüne şahitlik ettik. Dünya genelinde fintech pazarı 187 milyar dolarlık bir pazara ulaştı. Türkiye’de de hızla büyümeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan faaliyet izni alan elektronik para ve ödeme kuruluşu sayısı 79’a yükseldi ve bunun etrafında 400’den fazla fintech alanında hizmet veren şirket olduğunu görüyoruz. Salt nicel bu artış tabii ki sektörün büyümesinin yalnızca bir göstergesi. Belki de en sağlam adımları pek çok düzenleme ve genelge ile sektörün regüle edilmesi ile atıyoruz. Bu düzenlemeler ile birlikte sektördeki rekabet müşteriler lehine artıyor bu durum da fintech sektörü yararlanıcılarının sayısını arttırarak, katılımı teşvik ediyor.

Diğer taraftan bugüne kadar Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları ile Bankalar arasındaki olası rekabet ve/veya iş birliğini tartışırken, 2023 yılında ülkemizdeki birçok Bankanın kurduğu iştiraklerle doğrudan bu sektöre dahil olduğunu gördük. Önümüzdeki yıl da bu trendin devam edeceğini ön görsek de rekabetin nereye evrileceğini ve sektöre nasıl bir katkı sağlayacağını hep birlikte izleyeceğiz. Ancak ülkemizdeki aktif banka müşterisi olma oranına baktığımızda, fintechlerin terzi işi çalışma tarzını sürdürdüğü sürece sektöre ilginin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini söyleyebiliriz.

Ödeme hizmetleri sektörünün en önemli kurucularından biri sıfatıyla, fatura ödeme ve para transferine aracılık ederek başladığımız serüvenimize her yıl üstüne koyarak devam ettik ve müşterilerine onlarca ürün ve hizmet sunan ülkemizin en yaygın fiziksel platformunu kurduk iş ortaklarımızla birlikte.

2023 yılında geldiğimiz noktada ise iki farklı dikeyde hizmet veren bir ödeme kuruluşu olduk. Birinci dikeyde; 570 N Kolay İşlem Merkezi, 3000’in üzerinde N Kolay Kiosk Noktası, para gönderme ve alma hizmetini bir partnerlikle sunduğumuz 10.000’in üzerinde Şok Mağazası ile toplamda 14.000’in üzerinde müşterilerimizle temas edebildiğimiz fiziksel nokta sayısına ulaştık. Aynı zamanda rakibimiz olan Türkiye’nin çok büyük ve saygın şirketlerine API’lar aracılığıyla fatura ödeme altyapı hizmeti veriyoruz.

İkinci dikeyde ise; paynkolay markamızla kurumsal müşterilerimize ve KOBİ’lere sanal POS ve fiziki POS hizmetlerinin yanı sıra finansal teknoloji ürünlerimiz CepnPOS, tekrarlı ödeme alma, link ile ödeme alma gibi hizmetleri de sunuyoruz ve buradaki ürün gamımızı her geçen gün arttırıyoruz. 2023 yılında paynkolay markamızla üye iş yeri sayımızı da kârlılığımızı da 3 katına çıkardık. İşlem hacmimizi 2 kattan fazla arttırarak çok başarılı bir yıl geçirdik. Hem fiziksel hem de Sanal POS verebilen ender şirketlerden biriyiz ve bunun yanı sıra çok büyük bir saha gücümüz var. Bu sayede tabana yayılma stratejimizi devam ettiriyor ve KOBİ fintech’i olma vizyonumuza her gün daha çok yaklaşıyor, esnafın spesifik dertlerine çözüm üretmek için her gün daha çok çalışıyoruz.

Bizim için 2023 yılı büyümenin ve verimliliğin senesiydi. 2024 yılında da tüm paydaşlarımız ve ülke ekonomisi için değer üretmeye devam edeceğiz.