BELBİM AŞ Pazarlama ve Müşteri Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ceyda Ünal ile Fintechtime Mart Sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

Fintek dünyasının kadın liderinin röportajları eşliğinde derlediğimiz, sektörde kadın lider ve çalışanların varlığının önemini vurgulayan “Fintek Dünyasının Kadın Liderleri” özel dosya konusu, Fintechtime Mart 2024 sayısında yer aldı. Röportajların tümünü “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Şirketinizdeki göreviniz ve sorumluluk alanınız nedir?

Senelerce Telekom, teknoloji ve finans sektörlerinde çalıştım, fintek aslında bu sektörlerde yaşanan gelişmelerin bir uzantısı olarak benim için doğal ve keyifli bir geçiş oldu. Hızlı ve yeni olan teknolojinin getirdiği fırsatları kullanan, özellikle mobil teknolojilerle iç içe hizmetler sunan işler benim ilgilimi çekiyor ve uzmanlığımı kullanmama izin veriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışmaya “Her Şey Çok Güzel Olacak” motivasyonuyla karar verdim. Yıllarca fintek sektöründe edindiğim deneyimi İstanbullular ile paylaşacak olmak beni çok heyecanlandırdı. BELBİM’de Pazarlama, İş Geliştirme ve Müşteri Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı olarak 4,5 yıldır görev alıyorum.

 

Geçtiğimiz yıldan beri şirketinizin kadın çalışan ve yönetici sayılarında bir değişiklik yaşandı mı?  Cinsiyet eşitliği veya pozitif ayrımcılık konusunda yeni bir politika, özel bir program veya yaklaşım geliştirildi mi?

Ben BELBİM’e başladıktan ekibimdeki kadın çalışan ve yönetici sayısında %25’ten fazla artış oldu.  Bunun için uyguladığım tek özel politika adayları tarafsız gözle değerlendirmek oldu. Tarafsız bir değerlendirme yapıldığında kadın çalışan ve yönetici sayısının artışı için özel bir politikaya gerek kalacağını düşünmüyorum açıkçası.

 

Kadınların sektördeki katılım seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadın yöneticilerin liderliği fintek endüstrisini nasıl etkiliyor?

Finans sektörü kadın çalışan sayısının ortalamanın üzerinde olduğu bir sektör. Ancak bu oran liderlik seviyesindeki temsil oranı ile paralel değil. Finans sektöründe kadın liderleri çok sık göremiyoruz.

Her şeyden önce ürün ve hizmetlerin işlevselliklerinin arttığını ve pazarlama anlayışlarının değiştiğini gözlemleyebiliyorum. Kadın yöneticilerin olduğu fintek şirketlerinin iletişim stratejilerinin çok daha samimi olduğunu gözlemleyebiliyoruz. O şirkete kadın eli değdiği belli oluyor.

 

Ülkemizde ve dünyada fintek sektöründe başarılı gördüğünüz, öne çıkan kadın liderler ve girişimler var mı?

Dünyadan bir örnek olarak Carnegie Mellon’da MBA yaparken sınıf arkadaşı olduğum Gunjan Kedia’yı verebilirim. Kendisi senelerce Amerika’nın en önemli üst düzey finans yöneticileri arasında listeye girdi. Şu anda USBank’de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapıyor. Kendisi ile sınıf arkadaşı olmak beni çok gururlandırıyor.

Starling Bank’ın kurucusu ve uzun süre CEO su olan Anne Boden de konferanslarda dinleyip ilham aldığım bir kadın girişimci.

Türkiye’de sık sık fintek sektöründe bir araya geldiğimiz bir kadın fintek yöneticileri grubumuz var birini diğerinden ayırmak istemem.

 

Kadınların finansal teknolojilerin geleceği üzerinde ne tür bir etki yapabileceğini düşünüyorsunuz?

Kadınlar olarak iletişim becerilerimiz daha güçlü. Kadın ve erkek bakış açıları çok farklı. Kadın temsilinin arttığı şirketlerde farklı seslerin daha kolay duyulabildiği, katılımcılığın arttığı ve bu ortamda yaratıcı ürün ve servislerin daha kolay kabul gördüğünü düşünüyorum.  

Hem şirket içinde farklı seslerin duyulması, hem de çok çeşitli müşteri gruplarının dinlenmesi, taleplerinin karşılanması anlamında kadınların bu kapsayıcılığa daha fazla değer vermesi iş sonuçlarına da olumlu olarak yansıyor.

 

Finansal teknoloji sektöründeki kadın temsili neden önemli? Bu temsil sektörün genel başarısını nasıl etkiliyor?

Yalnızca finansal teknoloji sektöründe değil bence her sektördeki kadın temsili önemli.

Cinsiyet dağılımının eşit olduğu firmaların finansal performans açısından daha başarılı olduğu somut araştırmalarla yayınlanıyor. Üstelik araştırmalar, kadın temsilinin artmasının inovasyon ve müşteri memnuniyeti gibi alanlarda da olumlu etkiler yarattığını ortaya koyuyor.

 

Finansal teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı en büyük zorluklar neler? Bu zorlukların üstesinden gelmek için neler yapılabilir?

Çalışma hayatı boyunca cinsiyet temelli haksızlığa hiç uğramamış bir kadın yöneticiyle çok nadir karşılaşıyoruz. Toplumsal algılar, erkeğin hala evde birincil gelir getirici rolü üstlenmesi, kadınların aile içi diğer rol ve sorumluluklarının getirdiği yükler önümüze çıkıyor. Bunun yanında cinsiyet odaklı ücret skalası belirlenmesi ekonomik şiddetin farklı bir boyutu. Ancak biz mağduriyetle değil mücadele ile var olduk. Ben bireysel çaba dışında örgütlü mücadelenin daha işe yarar olacağını düşünüyorum. Kamuoyu yaratmadan yalnızca gittiğimiz yerlerde ayak izi bırakabiliriz. Birleşerek ise değişim yaratabiliriz.

Birbirimiz ile dayanışarak cam tavanları da kırabiliriz kırık merdivenleri de onarabiliriz.  

 

Kadınların finansal teknoloji sektöründe daha üst düzey rollerde temsil edilmesi için şirketler ve organizasyonlar ne gibi adımlar atmalı?

Kadın erkek eşitliği konusu benim bireysel hassasiyetimin yanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli ilkelerinden biri. İBB tarihinde kadın itfaiye erleri, kadın şoförler, kadın makinistler, kadın gemi çalışanları ilk kez sahalarda.

Kadınların terfi mülakatlarında çocuğunun küçük olması bahane edilebiliyor ve üst düzey rollere çıkması engellenebiliyor. Bunun için en önemli adımlardan biri şirketlerin kreşler açması. Yine bünyesinde çalıştığım için şanslı hissettiğim İBB’nin geliştirdiği insan kaynakları politikalarıyla kreşler açıyoruz, çocuklarını güvenli ve uygun koşullarda kreşlerimize bırakan anneleri istihdama kazandırıyoruz.

Kadınlar terfi başvurularında daha çekimser davranabiliyor. Kadın yöneticilere de bu konuda çok önemli bir rol düştüğüne inanıyorum. Kadınlar olarak diğer kadınlara destek olmak, mentörlük etmek ve önlerini açmak yapabileceğimiz en basit görev.

 

Finansal hizmetlerde daha fazla kadın yetiştirmek ve bu alana kazandırmak için hangi tür eğitim ve gelişim fırsatlarına ihtiyaç var?

Teknoloji sektöründe kadınların gelişim ve eğitimlerine katkıda bulunulmasına yönelik olumlu adımlar atılmaya başlandı. STEM vizyonunu kendi eğitim-öğretim planına dahil eden okullar sayesinde ilerleyen teknolojilere ve dijitalleşen dünyaya adapte olmak okul çağında başlıyor. Fen, teknoloji, matematik disiplinleri arasındaki ayrım ortadan kalkarak disiplinler arası bir bütünleşme sunuluyor. Böylece kız çocukları da ilkokul çağında teknolojiye ve mühendisliğe ilgi duymaya başlıyor.  Bu çerçevede iş yerlerinin üniversiteler ile yakın temas içinde çalışması da önemli bir hale geliyor.

 

Finansal teknoloji sektöründe kadınlar için açık kapılar yaratma konusunda sizce hangi yaklaşımlar benimsenmeli?

Kadınları ön yargılar ile baskılamadığımız, eşit davrandığımız, dinlediğimiz, duyduğumuz zaman hiçbir ilave desteğe ihtiyaç duymadan hak ettikleri rollere ulaşacaklardır. Ancak o gün gelene kadar eğitim hayatından başlayarak genç kızlarımızı ve kadınlarımızı yüreklendirip desteklememiz gerekiyor. STEM alanında eğitim gören kızlar ve kadınlar sektörde etki yaratacak önemli roller kolaylıkla gelebilirler, ancak istatistikler bu alana yönelen kızların oranının daha düşük olduğunu, başlayanlarında daha yüksek oranda vazgeçtiğini gösteriyor.

Aslında biz yapıyı bir huniye benzetirsek, eğitim döneminde kızlarımızı ne kadar STEM eğitimine özendirebilirsek ilerde de o kadar fazla fintek sektöründe çalışmaya hevesli kadın ile karşılaşabiliriz diye düşünüyorum.