Enqura Genel Müdürü Hasan Emre Özgür, Fintechtime Nisan sayısı için yazdı “Gelecek, günümüze doğru koşuyor!”

18 Mart 2024’te, NVIDIA’nın yapay zeka donanım ve yazılım geliştiricileri için düzenlediği GPU Teknoloji Konferansı (GTC) pandemi sonrası ilk kez yüz yüze gerçek hayata döndüğünde muhtemelen NVIDIA, geliştiriciler, araştırmacılar ve iş stratejistlerinden oluşan ekosistemden bu kadar yüksek bir ilgi ve coşku görmeyi beklemiyordu. Bununla birlikte Nvidia hissesinin yılın başından bu yana %80’den fazla değer kazandığını da söylemek gerekiyor.

 

1999’da NVIDIA, NVIDIA GeForce 256’yı dünyanın ilk GPU’su (Grafik İşlemci Ünitesi) olarak piyasaya sürdüğünde, kurucusu ve CEO’su Jensen Huang, derin öğrenmeden üretken yapay zekaya (genAI) giden dönüşümsel yapay zeka dalgasının bugünlerde elde edilen olağanüstü başarılara ne kadar katkı sağlayacağını asla tahmin edemezdi.

18 Mart 2024’te, NVIDIA’nın yapay zeka donanım ve yazılım geliştiricileri için düzenlediği ve açılışını gururumuz Refik Anadol’ un yaptığı GPU Teknoloji Konferansı (GTC) pandemi sonrası ilk kez yüz yüze gerçek hayata döndüğünde muhtemelen NVIDIA, geliştiriciler, araştırmacılar ve iş stratejistlerinden oluşan ekosistemden bu kadar yüksek bir ilgi ve coşku görmeyi beklemiyordu. Bununla birlikte Nvidia hissesinin yılın başından bu yana %80’den fazla değer kazandığını da söylemek gerekiyor.

Bir çok katılımcının ortak görüşüne göre, bu etkinlik yapay zeka çağında yeni bir sayfa açıyor ve yapay zeka devriminde önemli bir sıçramanın başlangıcını temsil ediyor. NVIDIA bu etkinlikte yapay zeka donanım altyapısını, yeni nesil yapay zeka tabanlı bir platformu kapsayan ve temsili uygulama senaryolarında yapay zeka yazılımını etkinleştiren önemli duyurularla, kurumsal yapay zeka tabanlı bir temele giden yolu açıyor.

İşte Huang’ın etkinliğinin ilk günündeki açılış sunumundan bazı önemli çıkarımlar.

 

‘Dünyanın En Güçlü Çipi’ Blackwell’in Tanıtımı

NVIDIA, yapay zeka destekli teknolojisinin en son sürümü olan Blackwell platformunu duyurdu. Şirket, Blackwell GPU‘nun “yeni bir bilgi işlem çağına” güç verecek “dünyanın en güçlü çipi” olduğunu söyledi.Yeni sistem, selefi Hopper’dan çok daha yetenekli ve verimli.

Huang, açılış konuşmasında, “Blackwell’in çıkarım yeteneği çizelgelerin dışında ve aslında Hopper’ın yaklaşık 30 katı” dedi.

NVIDIA ‘nın yaptığı açıklamaya göre, Blackwell mimarisi,  Hopper’dan yaklaşık 25 kat daha az maliyetle ve az enerji tüketerek üretken bir AI büyük dil modelini çalıştırabilir.

NVIDIA ayrıca, “iki NVIDIA B200 Tensor Core GPU’yu NVIDIA Grace CPU’ya bağlayan” “devasa bir süper çip” olan GB200 Grace Blackwell Superchip’i de tanıttı.

Şirket, GB200’ün  kurumsal yazılım geliştiricilere, gelişmiş üretken yapay zeka modelleri oluşturmak ve dağıtmak için gereken altyapıya ve yazılıma özel erişim sağlayan, önde gelen bulut hizmeti sağlayıcılarıyla ortaklaşa tasarlanmış bir yapay zeka platformu olan NVIDIA DGX™ Cloud’da da mevcut olacağını söyledi.

NVIDIA ayrıca yapay zekaya liderlik eden birçok şirketin, resmi lansmanından önce Blackwell sistemini kullanmaya hazır olduğunu bildirdi.

Amazon, Microsoft ve Alphabet’in Google’I, Blackwell’i kullanacak ortaklar arasında yer alıyor. Nvidia, Blackwell ürünlerinin bu yıl içinde ortakları aracılığıyla satışa sunulacağını söyledi.

 

Nvidia’nın Omniverse’ü Apple’ın VisionPro’suyla Buluşuyor

NVIDIA, Omniverse’i Apple’ın yakın zamanda piyasaya sürdüğü VisionPro sanal gerçeklik başlığına getirdiğini duyurdu.

Omniverse, NVIDIA’nın “bireylerin ve ekiplerin 3D iş akışları ve uygulamalar geliştirmesini sağlayan bilgi işlem platformu” olarak tanıtıldı. Huang, açılış konuşmasına Omniverse simülasyonlarının bir gösterimi ile başladı.

NVIDIA, geliştiricilerin “Evrensel Sahne Açıklaması (OpenUSD) endüstriyel sahnelerini içerik oluşturma uygulamalarından, gelişmiş 3D deneyimlerini Apple Vision Pro’ya aktarabilen, grafiklere hazır veri merkezlerinden oluşan küresel bir ağ olan NVIDIA Grafik Dağıtım Ağı’na (GDN) kolayca gönderebileceklerini” söyledi.

Bu yeni ürünler yapay zeka bilgi işlem gücü ve enerji verimliliğinde ileriye doğru önemli bir sıçramayı temsil ediyor. Sahaya dağıtıldıktan sonra, hem yapay zeka modellerini eğitim hem de yapay zeka ile oluşan çıkarımlar için performansı önemli ölçüde artırmakla kalmayacak, araştırmacıların ve geliştiricilerin daha önce imkansız olan sorunların üstesinden gelmelerini sağlayacak, aynı zamanda müşterilerin güç tüketimiyle ilgili endişelerini de giderecekler.

 

Sırada Yapay Zeka İnsansı Robotlar Var

NVIDIA, Huang’ın yapay zeka ve robotiğin “bir sonraki dalgası” olduğunu söylediği insansı robotlar için bir temel model olan “Project GR00T”yi duyurdu.

Huang, “Genel insansı robotlar için temel modeller oluşturmak, bugün yapay zekada çözülmesi gereken en heyecan verici sorunlardan biri” dedi ve “dünyanın dört bir yanındaki önde gelen robotikçilerin yapay genel robotiklere doğru dev adımlar atması için teknolojilerin bir araya geldiğini” de sözlerine ekledi.

Şirket, “Generalist Robot 00 Teknolojisi anlamına gelen GR00T tarafından desteklenen robotların, doğal dili anlamak ve insan eylemlerini gözlemleyerek hareketleri taklit etmek için tasarlanacağını” söyledi.

NVIDIA ayrıca, yapay zeka destekli robotik girişiminin bir parçası olarak GenAI yeteneklerini içeren insansı robotlar için yeni bir bilgisayar olan “Jetson Thor”u da tanıttı.

 

‘Yeni Nesil’ Veri Merkezleri için Blueprint

NVIDIA, AI çağında “yeni nesil” veri merkezleri için bir 3D plan gösterdi.

Şirket, tasarımın “inanılmaz derecede karmaşık, performans, enerji verimliliği ve ölçeklenebilirlik gibi birden fazla hususu içeren” “modern veri merkezlerini” simüle etmek için Omniverse kullanılarak oluşturulduğunu söyledi.

Huang, “Gelecekte, veri merkezleri, daha önce de belirttiğim gibi, bir AI fabrikası olarak düşünülecek” dedi ve bir AI fabrikasının amacının “zeka üretimi” olduğunu da sözlerine ekledi.

Nvidia’nın en son taarımlarının veri merkezlerini güçlendirmesi bekleniyor. Microsoft CEO’su Satya Nadella yaptığı açıklamada, “GB200 Grace Blackwell işlemcisini küresel olarak Microsoft veri merkezlerine getirerek, şirketin NVIDIA GPU’ları bulutumuz için optimize etme konusundaki uzun süredir devam eden geçmişini geliştirdiğini” söyledi.

 

Nvidia ve Oracle, Bağımsız Yapay Zeka İş Ortaklığını Genişletiyor

Nvidia, küresel olarak bağımsız yapay zeka sunmaya yardımcı olmak için Oracle ile işbirliğini genişlettiğini duyurdu.

Nvidia, “Egemen AI, bir ülkenin kendi altyapısını, verilerini, işgücünü ve iş ağlarını kullanarak yapay zeka üretme yeteneklerini ifade eder” dedi.

Nvidia ve Oracle ortaklığı, “Oracle’ın dağıtılmış bulut, yapay zeka altyapısı ve üretken yapay zeka hizmetleri, NVIDIA’nın hızlandırılmış bilgi işlem ve üretken yapay zeka yazılımıyla birleştiğinde, hükümetlerin ve işletmelerin yapay zeka fabrikalarını dağıtmasına olanak tanıyor.”

Oracle CEO’su Safra Catz yaptığı açıklamada, “Yapay zeka dünya çapında iş, endüstri ve politikayı yeniden şekillendirirken, ülkelerin ve kuruluşların en değerli verilerini korumak için dijital egemenliklerini güçlendirmeleri gerekiyor” dedi.

 

Yeni 6G Bulut Platformu Yapay Zekası

Nvidia, “araştırmacılara radyo erişim ağı (RAN) teknolojisi için yapay zekayı ilerletmek için kapsamlı bir paket” sunan bir 6G araştırma platformunu duyurdu.

“Platform, kuruluşların trilyonlarca cihazı bulut altyapılarına bağlayacak 6G teknolojilerinin geliştirilmesini hızlandırmasına olanak tanıyarak otonom araçlar, akıllı alanlar ve çok çeşitli artırılmış gerçeklik ve sürükleyici eğitim deneyimleri ve işbirlikçi robotlar tarafından desteklenen hiper akıllı bir dünyanın temelini atıyor” dedi.

Nvidia, platformun “kablosuz teknolojinin bir sonraki aşamasını” güçlendireceğini ve yapay zekayı kablosuz cihazlarda çalıştırarak sunulan artan talebi karşılayabileceğini söyledi.

Bu gelişmelerle NVIDIA, kurumsal alanda, özellikle üretken yapay zeka (genAI) ile ilgili alanlarda rekabetçi bir yazılım sağlayıcısı haline geldi. Yapay zeka tabanlı çözümlerin tamamında gücün yazılımdan çok donanıma bağlı olduğu düşünüldüğünde, NVDIA’nın piyasadaki rekabette çok önemli bir belirliyi rolü olacağını öngörmemek mümkün değil.