Türkiye’deki hızlı büyüyen girişimcileri destekleyen Endeavor Türkiye Scale-up Programı, işini büyütmek ve global pazara açılmak isteyen 10 girişimi daha mezun etti.

Endeavor Türkiye, P&G iş birliğiyle gerçekleştirdiği Scale-Up Hızlandırma Programı’nın beşinci dönemini başarıyla tamamladı. Strateji ve iş geliştirme odaklı desteklerin yanı sıra Endeavor’ın uluslararası ağına erişim imkânı da sunan programa, bu yıl e-ticaret, hizmet yazılımları, mobilite, oyun ve yapay zeka alanlarında faaliyet gösteren 10 girişim katıldı. Aposto, B2Metric, Comodif, Kidolog, Masraff, Mega Fortuna, Twiser, Uppy, Usersdot, Vigo Scale-Up Programı’nın beşinci dönem mezunları oldular.

Scale-Up programının beşinci döneminden mezun olan girişimciler özellikle Founder Forum’un kendilerini geliştirmeleri için çok iyi bir fırsat olduğunu, Endeavor mentörlerinden ve bağlantılarından yararlanmanın çok faydasını gördüklerini söylediler. Ortak problemlerini farklı açıdan gözlemleyerek, çözümlerini konuşmanın, metodoloji geliştirmekte kendileri için önemli bir yol gösterici olduğunu belirttiler.

Programı değerlendiren Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, “Endeavor Türkiye, Scale-Up programıyla girişimcilere destek olarak hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Kurulduğumuz günden bu yana girişimcilik ekosistemine mentörlük sağlamak ve girişimcilerin uluslararası pazarlara açılmalarına destek olmak en büyük önceliğimiz olmuştur. Bu amaçla gerçekleştirdiğimiz programlarımızdan mezun olan girişimcilerin elde ettiği başarılar bizleri motive ediyor ve bize ilham veriyor. Beşinci Scale-Up Programı’nı tamamlayan tüm girişimcilere, girişimcilik yolculuklarında başarılar diliyorum. Girişimcilik zor ve yalnız bir yol olabilir, bu yüzden birbirimize destek olmanın ne kadar önemli olduğunu unutmamalıyız. Dayanışma ve iş birliği ile daha büyük başarılara imza atabiliriz.” dedi.

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Kumaş, Ev, Bebek ve Kadın Bakım Ticari Operasyonlar Başkan Yardımcısı Değer Kurtaslanoğlu, “Bugün dünyanın en büyük temizlik ve kişisel bakım firmalarından biri olmamızda büyük rol oynayan inovasyon anlayışımızla girişimciliğe hep destek verdik. Bu doğrultuda Endevour Derneği iş birliğiyle, Scale-Up Hızlandırma Programı’nı desteklemek ve program kapsamında çok sayıda girişimciyle bir araya gelerek yeni iş ortaklıkları fırsatlarını değerlendirmek, bizim için büyük bir önem taşıyor. Girişimcilere P&G’nin ölçeğini sunarken, dış dünyadan yeni fikirleri alıp uygulamamıza fırsat tanıyan bu programın üç aylık son döneminde yenilikçilik adına yine önemli bir yol kat ettik. Beşincisini tamamladığımız ScaleUp Programı’na katılan tüm girişimcilere yolculuklarında başarılar diliyorum” dedi.

 

Üç ay süren Endeavor Scale-Up Programı, ürün ve hizmetleri pazarda talep gören ve hızla ölçeklenen, teknoloji odaklı Scale-Up aşamasındaki girişimlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleştirildi.

Program boyunca Scale-Up şirketlerinin kurucu ve CEO’ları, hukuk, teknoloji, ürün, markalaşma, yetenek, kültür ve yatırım konularında grup atölye çalışmalarına katıldılar, başarılı Endeavor girişimcilerinden birebir mentörlük aldılar. Aynı zamanda genel strateji ve dikey uzmanlık konuları odaklı mentörlüklerle desteklenen “Founders Forum”larda benzer aşama girişimlerde yaşanan sorunları tartışma ve iş geliştirme fırsatları yakaladılar.

Programa katılan girişimlerden Aposto’nun kurucu ortağı Umutcan Savcı, program deneyimini “ScaleUp Programı, son 5 yıllık periyotta çeşitli küresel ve yerel faktörler nedeniyle Seri-A yolculuğuna çıksa da birtakım bariyerleri aşmakta güçlük çeken girişimler için pek kıymetli bir masa oldu. Ortak sorunlar, stratejik atılımlar, soru işaretleri ve iş modeli geliştirmelerine dair tecrübe aktarımları, paylaşımların kıymetini katbekat artırdı. Tüm girişimler için bir diğerinin yolculuğundan faydalı çıkarımlar yapma imkanı doğdu. Bizleri bu masa etrafında buluşturdukları için Endeavor ve P&G’ye çok teşekkürler.” şeklinde değerlendirdi.

Girişimcilere globalleşme konusunda da rehber olan programda uluslararası pazarlara erişim, yurt dışı ortaklıkları ve satış stratejileri gibi konularda başarılı Endeavor girişimcileri ve uzmanlarla özel atölyeler düzenlendi. Ayrıca girişimler Endeavor’ın seçim sürecine dahil olarak, uzun vadede ABD, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya’daki ofisler ve bu bölgelerde bulunan mentörlerden pazara giriş ve sermayeye erişim konusunda mentörlük alabilme fırsatına erişecekler.