Craftgate, Turizm Sektörüne Dair 2024 Yılı Beklentilerini ve Olası Fırsatları Bir Araya Getirdi.

2023 yılının sonunda global konaklama pazarı yaklaşık 4,7 trilyon ABD dolarına ulaştı. 2032 yılına kadar bu rakamın 18,44 trilyon dolar olması bekleniyor. Dijitalleşme ile birlikte müşteri tercihleri ve iş yapış biçimleri de dönüşüm geçiriyor. Bu değişim, turizm sektöründe rekabeti artırıyor ve işletmeler için önemli fırsatlar sunuyor.

Craftgate olarak, 2024 yılına dair sektörel fırsat ve riskleri derledik.

 

Otel, Konaklama ve Turizm Sektörü: Global ve Yurt İçi Veriler

 

Global Veriler

Pandemi öncesi seviyelere yaklaşan otel doluluk oranları ve sezonsal ciro hedefleri, sektörde olumlu bir ivme yakalandığını gösteriyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne göre Avrupa bölgelerinde doluluk oranları 2023 yılında özellikle yaz aylarında zirveye ulaştı.

 

Yurt İçi Veriler

Türkiye genelinde turizm gelirleri 2023 yılının üçüncü çeyreğinde %13,1 artarak 20,23 milyar ABD dolarına ulaştı. Aynı dönemde ziyaretçi sayısı %6,8 artarak 22,43 milyona ulaştı ve kişi başına düşen ortalama harcama %5,9 artarak 902 ABD doları seviyesine çıktı.

 

Medikal Turizmde Artan Popülarite

Türkiye, medikal turizmde de önemli bir destinasyon haline geldi. 2023’ün ilk yarısında bu amaçla Türkiye’yi ziyaret edenlerin sayısı 746 bin 290 kişiye ulaştı.

 

Yüksek Müşteri Memnuniyeti İçin: Kişiselleştirme ve Yeni Nesil Deneyimler

Kişiselleştirilmiş deneyimler, otel müşterilerinin 2024 ve sonrasındaki tercihlerini belirliyor. Araştırmalara göre otel müşterilerinin yaklaşık %74’ü self servis hizmetleri tercih ediyor. Mobil check-in, temassız ödeme ve akıllı otel odaları gibi yenilikler, konfor sunan otellerin popülaritesini artırıyor.

 

Turizm Sektöründe Teknolojinin Rolü

Y Kuşağı ve Teknoloji

Y kuşağı, seyahat deneyimlerinde teknolojiyi ön planda tutuyor. Temassız check-in, otel personeliyle uygulama içi mesajlaşma ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojiler, bu neslin standart olarak gördüğü çözümler arasında yer alıyor.

Akıllı Otel Teknolojileri

Otel yönetiminde operasyonel verimlilik ve konuk memnuniyetini artıran yeni nesil çözümler, otelcilik sektöründe devrim niteliğinde kolaylıklar sunuyor. Oracle’ın araştırmasına göre, konuklar için “İsteğe bağlı eğlence erişimi”, “Ses kontrolleri” ve “Otel erişimi için kendi cihazlarını kullanabilme” gibi teknolojik çözümler, iyi bir konaklama deneyimi için önemli bulunuyor.

 

Müşteri ile Temas Noktaları: Kişiselleştirilmiş Deneyim ve Ödeme Adımları

Turizm sektöründe müşteri ile temas noktalarında kişiselleştirilmiş deneyim öne çıkıyor. Araştırmalara göre katılımcıların %36’sı, kişiselleştirilmiş bir deneyim için daha fazla para ödemeye hazır. Ödeme adımının sorunsuz çalışması ve farklı seçenekler ile ödeme imkanı sunulması, turizm alanında faaliyet gösteren şirketler için kritik önem taşıyor.

 

Yapay Zeka’nın Getirdiği Avantajlar ve Riskler Turizm Alanında Kilit Rol Oynuyor

PwC’ye göre yapay zekanın 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar ekleyebileceği tahmin ediliyor. Yapay zekanın sağladığı analitik öngörüler ve otomatikleştirilmiş operasyonel görevler, müşteri deneyimini ve verimliliği artırma potansiyeline sahip.

Müşteri deneyimini ve verimliliğini artırmak, gelir artışının yanı sıra marka sadakati yaratmak isteyen işletmelerin teknoloji kullanım önerileri şu şekilde listelenebilir:

  • Personelin vaktini ve enerjisini alan operasyonel görevler AI tarafından otomatikleştirilebilir. Böylece çalışanlar, müşterilere kişiselleştirilmiş hizmet sunmak gibi daha stratejik faaliyetlere odaklanabilir.
  • Müşteri davranışları ve pazar eğilimleri gibi konularda AI tarafından oluşturulan veriye dayalı analitik öngörülerden yararlanılabilir.
  • AI destekli çözümler ile misafirlere tercihlerine, geçmiş davranışlarına ve demografik özelliklerine göre kişiselleştirilmiş deneyimler sunulabilir.
  • Otel odalarındaki bakım ihtiyaçlarını izlemek, enerji verimliliğini sağlamak, envanter bilgilerine göre fiyatlandırma ve kaynak optimizasyonu yapabilmek için yapay zekadan yararlanılabilir.
  • Müşteri sadakatini artırmak, konuklara ve potansiyel konuklara yalnızca yüksek sezonda değil, yıl boyunca kişiselleştirilmiş bir pazarlama faaliyeti sunarak iyi deneyimlerin anımsatıldığı bir pazarlama faaliyeti sunabilmek için CRM sistemlerinden yararlanılabilir.
  • Müşterilere rezervasyon yapmadan önce bir konaklanılacak odalar, etkinlik mekânı, konferans salonları gibi konularda fikir sahibi olabilmeleri için artırılmış gerçeklik çözümleri sunulabilir.

 

Sonuç:

2024 ve takip eden yıllardaki otelcilik trendlerine bakıldığında, yalnızca konaklama deneyiminde değil, müşteri temas noktalarının her birinde, yüksek müşteri memnuniyeti ve sadakati ön plana çıkıyor. Kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi ise CRM otomasyonlarından veri analitiğine, online ödeme tarafında ödeme orkestrasyonu platformlarından, yapay zeka çözümlerine kadar birçok teknolojik aracın kullanımını gerektiriyor. Bu deneyime odaklanan işletmeler, hızla büyüyen turizm sektöründeki pazar payını artırıyor.

 

 

Kaynaklar:

https://www.statista.com/statistics/1247012/global-market-size-of-the-hospitality-industry/

https://www.zionmarketresearch.com/report/tourism-market
https://tradingeconomics.com/turkey/tourism-revenues
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-I.-Ceyrek:-Ocak-Mart,-2024-53657
https://turkeythings.com/turkey-tourism-income-2023/
https://www.oracle.com/a/ocom/docs/industries/hospitality/hospitality-industry-trends-for-2025.pdf
https://hoteloperations.com/hotel-technology-survey/
https://hoteltechnologynews.com/2022/03/research-78-of-hoteliers-will-increase-their-investment-in-hotel-technology-in-the-next-three-years/
https://www.phocuswire.com/Google-AI-experience-report