Amazon Web Services (AWS), Türk Sivil Havacılık sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alan Çelebi Havacılık’ın AWS’i tercih ettiğini duyurdu.

Çelebi Havacılık, AWS servisleri ile Yer Hizmetleri ve Kaynak Planlama sistemlerini globalde güvenli, kaliteli ve yüksek performanslı bir şekilde erişilebilir kılıyor.

15 binin üzerinde çalışanı bulunan Çelebi Havacılık, operasyonlarını 3 kıta, 6 ülke ve 60’ın üzerinde istasyonda sürdürüyor. Müşterilerine ramp, yolcu, kargo ve antrepo yönetimi, köprü operasyonları, genel havacılık, lounge işletmeciliği ve Premium servisler olmak üzere tüm yer hizmetleri opsiyonlarını sunuyor. Küresel genişleme yolculuğuna 2006 yılında başlayan Çelebi Havacılık, faaliyet ağını 2009’da Hindistan ve 2012’de çeşitli Avrupa pazarları ile genişletti. 2021 yılında Tanzanya ile Afrika pazarına, 2024 yılında Endonezya ile Güneydoğu Asya pazarına giriş yaptı. Önümüzdeki dönemde de Güney Asya ve Orta Doğu pazarlarına giriş yapmayı hedefleyen Çelebi Havacılık, ulusaldan globale olan yolculuğuna güçlenerek devam ediyor.

Çelebi Havacılık, başlangıçta tek bir lokasyonda hizmet veren bir veri merkezi üzerinden geleneksel altyapı çözümlerini kullanıyordu. Özellikle globalleşmeye başlamalarının ardından temel ihtiyaçları, iş sürekliliğinin ölçeklenebilir ve uygun maliyetli bir şekilde globalde yaygınlaştırılması oldu. Çelebi Havacılık, havacılık sektörünün gerektirdiği dinamik ve yüksek kalite standartları globalde de karşılayabilecek en uygun bulut sağlayıcısı olduğu için AWS ile çalışmayı tercih etti. AWS Türkiye ekibi ve iş ortaklarıyla birlikte ihtiyaçların netleştirilmesinin ardından Çelebi Havacılık Üretim Dışı (Non-Prod) uygulamaları ve veri tabanı iş yüklerini bir hafta içerisinde, Üretim (Prod) ve Afet Yönetimi (DR) ortamlarını ise başarılı test sonuçlarının ardından AWS üzerinde çalıştırmaya başladı. Şirket, AWS’in EDR (Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt) servisi ile Hindistan’da sunduğu Afet Yönetimi (DR) hizmetlerini 5 günde devreye aldı. Başka yöntemlerle yürütüldüğünde bir ayda tamamlanabilen bu süreç, AWS hizmetleri sayesinde çok daha hızlı gerçekleşmiş oldu.

Üretken yapay zekâ

Çelebi Havacılık, bulut sunucuları alanında AWS’in EC2, VPC, EDR, Container, ECS, RDS, S3 servislerini kullanıyor. Bir sanal sunucu olan Amazon EC2 üzerinde kendi Yer Hizmetleri uygulamaları IKARUS gibi yazılımlar yürütülebilirken, Amazon VPC ise şirketlerin farklı sanal sunucuları ve kaynaklarını tek bir sanal ağ üzerinde toplamasını sağlıyor. Çelebi Havacılık aynı zamanda AWS’in güvenilir, ölçeklenebilir, büyük veriyi işlemede kolaylık sağlayan container servisi Amazon ECS ile ölçeklenebilir depolama altyapısına sahip Amazon S3 servisini kullanıyor.

Analitik ve yapay zeka alanındaki çalışmalarını da sürdüren Çelebi Havacılık, bir sonraki adım olarak şirket içinde herkesin doğal dilde sorular sorarak etkileşimli panolar yoluyla inceleme yapmasını veya makine öğrenimi desteğiyle aykırı değerleri otomatik olarak arayıp verilerini anlamasını sağlayan Amazon QuickSight Q, altyapı modelleriyle üretken yapay zeka uygulamaları oluşturmanın ve ölçeklendirmenin en kolay yolu olma özelliğini taşıyan Amazon Bedrock ile büyük veriyi ve iş yüklerinin kolayca çalıştırılmasını ve ölçeklendirilmesini sağlayan Amazon EMR’ı da denemeyi planlıyor.

Çelebi Havacılık Global IT Service Manager Tanju Çokgör, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “AWS’in sunduğu küresel ağı, hızlı implementasyonu, servis çeşitliliği gibi faydalarla yeni teknolojileri kolay deneyimleyebiliyor ve hızlı bir şekilde hayata geçirerek şirketimizde operasyonel hedefleri gerçekleştirmek ve rekabet avantajı elde etmek konularında önemli etki elde ediyoruz. Bu sayede müşterilerimiz de global olarak kurumsal kaynak yönetimi uygulamalarına kaliteli ve hızlı bir şekilde erişme imkanına sahip oluyor. Sadece sektörün kilit bir paydaşı olmak değil sektörün ilerlemesini ve gelişmesini desteklemek de bizim için önemli. Küresel havacılık ortamındaki hızlı teknolojik dönüşümlere ve hem havayollarının hem de yolcuların artan beklentilerine yanıt olarak stratejik dijitalleşme girişimlerine odaklanıyoruz. Çelebi Havacılık olarak, yalnızca operasyonel performansımızla değil aynı zamanda değerleriyle, ilkeleriyle, insana ve çevreye olan bağlılığıyla öne çıkan bir şirket olduğumuza inanıyorum.”

AWS Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Çelebi Havacılık, Türkiye’de öne çıkan ve hızlı aksiyon alınması gereken sektörlerden biri olan havacılık sektöründe gerçek bir öncü. AWS gibi onlar da en yüksek seviyede güvenlik ve en yüksek kalitede hizmet sunma kararlığına sahipler. Teknolojinin iş geliştirme, iş büyütme ve çevresel sürdürülebilirliğe katkılarından faydalanarak devam ettikleri bulut yolculuklarında kendilerine destek olmaktan mutluluk duyuyoruz,” dedi.