Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek ile Fintechtime Eylül sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Geliştirdiği ürün ve hizmetlerle finans sektörünün spesifik ihtiyaçlarını karşılayan teknoloji şirketi Architecht, yeni ürünü OBA Suite – Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformunu duyurdu. Hızlı ürün geliştirme yeteneği, low code/no code özelliği, yüksek güvenlik standardı, üretken yapay zeka desteği ve kullanıcı dostu arayüzüyle işletmelerin verimliliklerini artıran OBA Suite hakkında merak ettiğimiz soruları Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek’e ilettik.

 

OBA Suite – Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformu nedir? Ürünü bizlere biraz açabilir misiniz?

Architecht olarak finansal teknoloji alanında yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Finans sektöründeki derin uzmanlığımızı güncel ve kararlı teknolojilerle buluşturarak yeni ürün yatırımlarımıza hız kesmden devam ediyoruz. Bu kapsamda yeni ürünümüz “Architecht OBA Suite – Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformunu” hayata geçirdik. OBA Suite, mikroservis mimarisi ile oluşturduğumuz bulut tabanlı bir teknoloji platformudur. Low code /no code özelliği, üretken yapay zeka ile desteklenen modülleri, iş birimlerine hitap eden tasarla çalıştır yapıları gibi yenilikçi özelliklerle birçok ihtiyacı karşılayabilen son derece modern bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünümüzle iş ve ürün sahiplerine ve teknoloji geliştiren ekiplere büyük kolaylık sağlamayı ve finans sektörüne çok ciddi katma değer üretmeyi hedefliyoruz. Platformumuzun yalnızca bankalara değil, sigortacılık, fintech ve telekomünikasyon gibi farklı sektörlerdeki firmaların yazılım geliştirme ihtiyaçlarını karşılayacak bir altyapı sunduğunu da bu vesileyle vurgulamak isterim.

 

Ürün geliştirme sürecinde neler yaptınız? Teknik süreçler hakkında da bilgi verebilir misiniz?

OBA Suite – Cloud Native Microservis Teknoloji Platformunun geliştirme sürecini, yüksek kalite standartlarını karşılayacak şekilde yürüttük. Her adımda unit testler, yük testleri ve güvenlik taramaları yaptık, sistem güvenliği ve performansını sürekli maksimize ettik. Domain Driven Design prensiplerine dayanarak tasarladığımız bu platformu, CNCF tarafından listelenen ürünler arasından titiz bir seçim süreci işleterek geliştirdik ve code first yaklaşımını benimsedik. Ayrıca, SAGA mimarisine dayalı işlemler için patent başvurusu yaparak platformumuzun yenilikçi yapısını güçlendirdik. Ürünü geliştirme sürecinde uygulama güvenliği çalışmalarına da büyük önem verdik. Sürece başlamadan önce tehdit modellemesi, geliştirme aşamasında ise DevSecOps sürecindeki kaynak kod analizleri ve sızma testleri gerçekleştirdik. Açık bankacılığın en önemli konularından biri olan API güvenliği üzerine de hem önleyici hem de denetleyici güvenlik çalışmaları yürüttük. Tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken ulusal/uluslararası standart ve prosedürleri referans aldık. Proje süresince uluslararası alanda tecrübeli danışmanlarla çalışarak ürünün mimari yapısının her yönden değerlendirilmesini ve buna göre tasarlanmasını sağladık. Müşteri odaklı modül geliştirme süreçlerinde ise persona çalışmalarıyla kullanıcı ihtiyaçlarına en uygun çözümlerin sunulmasını mümkün kıldık.

Aynı zamanda tamamen ai native olarak doğan OBA Suite’yi büyük dil modellerini kullanarak; sesli asistan ile akıllı arama, sesli işlem yapabilme, her aşamada bilgilendirme ve yönlendirme yeteneğine sahip olacak şekilde geliştirdik. Bu kapsamlı ve özenli çalışmalar neticisinde OBA Suite, sektörümüzde öne çıkan bir teknoloji ürünü olarak konumlanacak.

 

OBA Suite’in low code/no code yeteneklerinden, müşteriler için sunduğu avantajlardan ve kazanımlardan da bahsedebilir misiniz?

Öncelikle OBA Suite; yapay zeka destekli low code no code platformlara, hızlı ürün geliştirme yeteneklerine, esnek entegrasyon seçeneklerine ve kullanıcı dostu arayüzlere sahip. Bu yetkinlikler ekran ve iş akış tasarımlarının kolayca yapılmasına olanak tanıyor. OBA Suite’de yer alan, yapay zeka destekli low code no code ekranlar sayesinde, iş birimleri kendi özel ihtiyaçlarına uygun ekranları kolayca geliştirebiliyorlar. Aynı zamanda ürün ve uygulama geliştirme aşamasında bulut teknolojilerin gücünden faydalanarak inovasyon ve esneklik en üst seviyeye çıkıyor. OBA Suite ile yaygınlaştırma süreçlerinde de tam bağımsızlık sağlanıyor. Bekleme süreleri ortadan kalkıyor ve kolay yaygınlaştırma imkanı tanınıyor. Çevik ve bağımsız mikro servisler sayesinde bağımsız uygulama geliştirme süreci mümkün oluyor. OBA Suite, müşterilere hem yerinde kurulum (on-prem) hem de bulut tabanlı hizmet (SaaS) seçenekleriyle sunularak, esneklik ve kullanım kolaylığı avantajı sunuyor. Böylece müşterilerimiz iş süreçlerini sadeleştiriyor ve verimliliklerini arttırıyorlar. Bunlar çok önemli kazanımlar. Tüm bunların yanında OBA Suite müşterilere; maliyet avantajı, çok kanallı geliştirme, hata izolasyonu müşteri memnuniyeti, otomatik ölçeklenme ve performans avantajı gibi kazanımlar sunuyor.

Yeri gelmişken burada bizim için çok değerli bir haberi de paylaşmak isterim. Bildiğiniz gibi finans sektörünün spesifik ihtiyaçlarına çözüm üreten bir teknoloji şirketiyiz. Bu kapsamda sürekli yeni ürün yatırımlarına devam ediyoruz. İlerleyen günlerde bir ürünümüzü daha tüm detaylarıyla birlikte sizlere duyurmayı planlıyoruz. Çok fazla teknik detaya girmeden yeni ürünümüzün aslında OBA Suite ile olan ilişkisine değinmek istiyorum. Bu ürünümüz finansal süreç geliştirmesi sağlayan bir dijital platform olarak, altyapı hizmetlerini OBA Suite’den temin ediyor. Loglama, veritabanı bağlantısı, caching gibi konularda direkt olarak ürün tarafında kod yazmaya gerek kalmadan OBA Suite ile çözüm sağlanıyor. Ayrıca, OBA Suite’nin mikroservis yapısı sayesinde, yeni ürünümüz kolayca entegre olup hızlı bir şekilde mikroservisler ortaya çıkartabiliyor. Ürünümüz şu anda Avrupa’da bir banka tarafından kullanılmakta ve OBA Suite’nin sağladığı avantajlar bu projemizde de kendini göstermektedir. Aynı zamanda OBA Suite Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformu, ülkemizin en büyük bankalarından biri olan Kuveyt Türk’te de aktif olarak bazı altyapı ve ürünlerde kullanılıyor. Platformumuz, Kuveyt Türk’ün teknoloji altyapısını güçlendirerek daha hızlı ve verimli hizmet sunmasına yardımcı oluyor; dijital çözümler geliştirmede ve müşteri memnuniyetini artırmada da önemli bir rol oynuyor.

 

OBA Suite, mevcut sistemlerle, özellikle BOA Bankacılık ve Teknoloji Platformu ile nasıl entegre oluyor?

OBA Suite Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformu ile finans sektöründe önemli bir dönüşüm başlatıyoruz. Geleceğin bankacılık ve finans çözümlerini şekillendirmeyi ve uluslararası alanda da önemli bir oyuncu konumuna gelmeyi amaçlıyoruz. Bu vizyon doğrultusunda, sektöre öncülük ederek müşterilerimize en iyi çözümleri sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bildiğiniz üzere Architecht’in amiral gemisi BOA Bankacılık ve Teknoloji Platformumuzu da sürekli güncellemeye ve stabil bir şekilde çalıştırmaya devam ediyoruz. Yeni dönemde OBA Suite ile BOA Bankacılık ve Teknoloji Platformunu API kanalları aracılığıyla doğal entegre bir şekilde çalıştırmayı hedefliyoruz. Böylece müşterilerimiz BOA Bankacılık ve Teknoloji Platformunda ürün ve süreç geliştirmeye devam ederken aynı zamanda OBA Suite bulut tabanlı mikroservis altyapı ile istedikleri dijital ürünleri geliştirebilecekler. Mevcut durumda 12 farklı bankada çalışan BOA Bankacılık ve Teknoloji Platformuyla OBA Suite’nin doğal entegrasyonu sayesinde finans sektöründe önemli bir rekabet avantajı elde edeceğimizi düşünüyoruz.