Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin’in fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörüleri Fintechtime Ekim sayısında yer aldı.

Fintech’in geleceğine dair daha yakından bir bakış sunmayı amaçladığımız “Fintech 2030’da Nasıl Görünecek?” başlıklı dosya konumuzda, fintech’in dönüştürücü gücünü ve sektörü ileriye taşıyacak fikirleri masaya yatırdık. Dosya konumuzu sektör liderlerinin görüşleri ve gelecek öngörüleri ışığında hazırladık. Fintech’in geleceğini şekillendiren temel trendleri ve teknolojik dönüşümleri de ele aldık. Dosya konumuz, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmeyecek Olanlar” başlığıyla başlayıp, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmesi Muhtemel Trendler” bölümüyle devam ediyor. Sektör liderlerine yönelttiğimiz, “2030 yılına kadar fintech sektöründe neler değişmez, neler değişir? 2030 ve sonrasına dair tahminleriniz neler olur?” sorularının yanıtları ile tam bir başucu rehberi haline geliyor. Finalde ise finans dünyasında köklü değişikliklerin hangi gelişmelerle tetiklenebileceğini tartışarak, sizleri geleceğin finansal ekosistemi üzerine düşünmeye davet ediyoruz.

 

Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin’in fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörülerini aşağıda bulabilirsiniz.

 

Fintech’ler günümüzdekinden daha farklı finansal kuruluşlara dönüşecek!

2030’a giderken fintech ekosisteminde kalıcı olacak ana unsurlar arasında teknoloji odaklı altyapı yatırımları ve veri güvenliğinin ön planda olacağına inanıyorum. Siber güvenlik ise tehditlerin artması ve gelişmesi nedeniyle sadece finansal kuruluşlar için değil, tüm dijital dünyada kritik bir öncelik olarak konumlanacak.

Değişeceğini düşündüğüm alanlar da şu şekilde;

  1. Ödeme dünyasında konsolidasyon kaçınılmaz olacak

Günümüzde ödeme çözümleri, fiziksel ödeme cihazlarından dijital cüzdanlara kadar geniş bir skalada sunuluyor. Ürünler arasındaki benzerliklerin artması ve karlılığın gün geçtikçe düşmesi nedeniyle ölçek ekonomisini yakalayamayan küçük ve orta büyüklükteki oyuncuların bu alandaki varlığı sürdürülemez hale gelecek. Belli segmentlere özel hizmet sunan ve başarıyı yakalamış ödeme şirketlerinin büyümesi için yeni alanlara ihtiyaç olacak. Her iki durum da konsolidasyonların önünü açacak.

 

  1. Fintech’ler günümüzdekinden daha farklı finansal kuruluşlara dönüşecek 

Bugün fintech şirketleri genellikle belirli bir finansal hizmete odaklanarak büyüyor; örneğin, ödeme sistemleri, kredi, sigorta veya varlık yönetimi gibi. Yani bankaların sunduğu ama fintech dünyasında ayrıştılarak (unbundle) sunulan hizmetler var; alanında güçlü fintechlerin farklı hizmet ve ürünleri de bünyelerinde toplayacaklarını (bundle) edeceklerini düşünüyorum.

Bu nedenle fintech şirketleri, geniş bir yelpazede finansal hizmet sunan kuruluşlara dönüşecek; fintech şirketlerinin gelecekteki konumlandırması günümüzden oldukça farklı olabilir. Bu sürecin, bazı fintech’lerin bankalara ve diğer geleneksel finansal kuruluşlara benzer ve aslında fintech’lerin doğmasına neden olan hantallıkta yapılar oluşturmasına yol açma riski de var.

 

  1. Gömülü finans yeni normal olacak

Gömülü finans, yani alışverişin yapıldığı yerde gerçekleşen finans işlemlerinin günlük yaşamımızda daha yaygın hale geleceğini ve yeni normal olacağını düşünüyorum. Özellikle kalabalığın olduğu ya da yoğun finansal işlemin gerçekleştiği perakende markalarının bu alanda başarı şansı çok yüksek.

Bunun yanı sıra fintech şirketlerinin medya kuruluşları ve içerik platformlarıyla da daha fazla iş birliği yapmasını bekliyorum. Örneğin kullanıcıların, bir ürün yorumu okurken hemen alışveriş kredisiyle siteden ayrılmadan alışveriş yapabilmesi önemli bir fayda sağlayabilir.

 

  1. Yapay zeka her alanda hayatımızı değiştirecek  

Yapay zekanın gücü teknik bir yenilik olmaktan çıkıp stratejik bir araca dönüşüyor.

Öncelikle kredi skorlama alanında yapay zekanın dönüştürücü gücünün daha gelişmiş ve rekabetçi bir skorlama modeli ortaya çıkarması mümkün; geleneksel veri analizine kıyasla alışverişten sosyal medyaya kadar çok daha geniş veri kümelerinin analiz edilerek daha kapsamlı ve dinamik risk değerlendirmesine geçiyoruz.

Diğer bir alan da kişiselleştirilmiş finansal çözümlerin sunulması. Her kullanıcıya özel tasarlanmış ve hayatınızdaki değişimlere göre güncellenen finansal çözümlerin sunulması daha esnek ve adil bir finansal ekosistemin de önünü açacak. Kullanıcıların finansal karar alma süreçleri kolaylaşırken, yatırım & birikim anlamında daha farklı ürünler ortaya çıkacak.