AkÖde Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Emel Arseven ile Fintechtime Ekim sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

AKÖde, Tosla ile işin rengi değişiyor diyerek marka dönüşümünü ve yeniliklerini duyurmuştu. “Cebin, senin ve işin için” söylemi ile bireysel kullanıcılara sunduğu dijital finansal çözümlerin yanı sıra dönüşüm kapsamında artık işletmelere de hizmet sağlayan Tosla’nın dönüşüm yolculuğunu ve yeni hedeflerini AkÖde Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ’nin Genel Müdürü Emel Arseven’den dinledik.

 

Yeni marka kimliğiniz “Cebin, işin ve senin için” mottosuyla hayata geçirildi. Bu motto doğrultusunda Tosla’da neler değişti? Bireysel kullanıcılar ve ticari işletmeler için sunduğunuz hizmetlerde ne gibi yenilikler ve farklılıklar bulunuyor?

Akbank kuruluşu olan AKÖde, dünyada ve ülkemizde finans sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak vizyoner bir kararla altı yıl önce faaliyete başladı. Tosla markası ile bireysel dijital finans çözümlerinde beş buçuk milyondan fazla kullanıcıya verdiği hizmetlerin yanı sıra 2021 yılından bu yana KOBİ’lere, ticari ve kurumsal firmalara da hizmet sunuyor.

2024 yılının başında da Tosla ile işin rengi değişiyor diyerek marka dönüşümümüzü ve bir dizi yeniliği hayata geçirdik. Tosla’da “Cebin, senin ve işin için” söylemi ile bireysel kullanıcılara sunduğumuz dijital finansal çözümlerin yanı sıra artık işletmelere de hizmet sağlıyoruz. ‘Tosla İşim’ adı altında işletmelere ödeme çözümleri ve hizmetler sunuyoruz. KOBİ’ler ve girişim ekosistemi başta olmak üzere işletmelerin finansal hayatlarını destekleyici çözümler sağlıyoruz. Tosla İşim ile hizmet sağlayıcısı olarak farklı çözümlerin uygulama ve programlama arayüzlerini (API) tek noktadan sağlayarak firmalara hızlı ve kolay uyumlanan çözümler sunuyoruz. İşyerlerine sunduğumuz ödeme alma deneyimini farklılaştırıyoruz ve zenginleştiriyoruz. E-ticaret ve uzaktan ödemede, Link ile Ödeme, Sanal POS, fiziksel ödemede Yazar Kasa POS ve alternatif ödeme çözümü olarak Kredi ile Ödeme Geçidi Tosla İşim’in bugün sunduğu çözümler arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemlerde Tosla olarak alternatif ödeme çözümlerini zenginleştireceğiz. Mevcutta hizmet verdiğimiz kredi kuruluşu sayısını artırırken, ticari kredi ile ödeme ve ticari müşteriler için açık bankacılık servislerini de hayata geçireceğiz. Fiziksel ödemelerde ise hızla büyüme ve yeni ödeme çözümleri sunmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Android POS ve Soft POS ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturacağız.

 

Tosla İşim modeliniz ile KOBİ’ler ve girişim ekosistemine yönelik sunduğunuz çözümleri biraz daha detaylandırabilir misiniz? Bu çözümlerle KOBİ’lerin finansal hayatlarına nasıl katkıda bulunuyorsunuz? Tosla İşim’in KOBİ’lere sunduğu en önemli avantajlar neler?

Tosla İşim ile küçük ve orta ölçekli işletmeleri, girişim ekosistemini finans çözümleri konusunda desteklemek için finans teknolojileri geliştiriyoruz. Fintech alanında gelişmeleri takip eden değil, inovatif çözümler sunan finans kuruluşu özelliğimizi korumak için Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Servis ve çözüm önerilerimizi KOBİ ve girişimlerin ihtiyaçlarına yönelik geliştirerek, onları destekliyoruz.

Tosla İşim işyerlerine sunduğumuz e-ticaret ödeme çözümümüz Sanal POS’ta yüzde 1,99, Link ile Ödeme’de yüzde 2,99, Yazarkasa POS’ta yüzde 1,69 komisyon oranları sunduğumuz kampanyalarımızla KOBİ’lerin hayatlarını avantajlı fiyatlamalarla kolaylaştırıyoruz. KOBİ’ler bizimle çalışarak Sanal POS ve Link ile Ödeme ürünlerinde tek entegrasyon ile 10’dan fazla banka ile çalışıyor. Tamamen dijital olarak tamamladıkları başvuru ile tek bir entegrasyon ile herhangi bir teknik maliyete katlanmadan servisimizi kullanan KOBİ’ler, müşterilerine hızlı ve güvenli ödeme alma deneyimi sunuyor. Kullanıcı dostu Tosla İşim paneli ile tüm satış, iptal ve iade işlemlerini tek ekrandan takip edebiliyorlar.

Sunduğumuz servisler arasında KOBİ ve girişimlerin ihtiyaçlarına yönelik en avantajlı çözümümüz ‘Kredi ile Ödeme Geçidi’yle üye iş yerleriyle, bankalar ve tüketici finansman şirketleri arasında köprü oluşturarak tüketiciye satın alma aşamasında kredi kullanma imkânı sağlıyor. “Kredi ile Ödeme Geçidi” sayesinde tüketiciler toplam 6 kurumun kredi tekliflerini tek ekranda karşılaştırarak, dilediği ürünü uygun kredi ile satın alma fırsatını yakalıyor.

“Kredi ile Ödeme Geçidi” servisimizle B2B odaklı çalışmalarımıza hız verdik. Bu bağlamda yeni üye iş yerleri kazanmak için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 

Kredi ile Ödeme Geçidi sayesinde üye işyerlerimiz her bir banka ve finansman şirketi ile tek tek entegre olmak yerine, tek bir entegrasyonla tüm kredi alternatiflerini ödeme sayfalarında gösterebilir hale geliyorlar. Kredi ile Ödeme Geçidi servisi sunan üye iş yerleri, işlem takibini tek bir panel üzerinden yapabiliyor, siparişlerin iptal ve iade süreçlerini hızlı bir şekilde görüntüleyebiliyor, tüketicilerine daha fazla banka ya da finansman şirketi opsiyonu sunabiliyor ve iş yeri sahipleri için en önemlisi ödemelerini işlemin gerçekleştiği ertesi günü alabiliyorlar. Ayrıca yakın gelecekte Tosla İşim, üye işyerlerine Hesaptan Ödeme, Tosla Cüzdan hesabından ödeme, Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) ve operatör faturasına yansıtarak ödeme servisleri ile alternatif ödeme çözümlerini de sunacak.

 

Türkiye’de fintech ekosisteminin gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Tosla’nın bu ekosistemdeki yeri ve hedefleri nelerdir? Türkiye’deki fintechlerin büyümesine nasıl katkıda bulunuyorsunuz?

Ödeme sistemleri ve finans sektörü, teknolojinin hızlı ilerlemesi, yeni düzenlemelerin gelmesi ve rekabetçi ortam sayesinde sürekli bir değişim içerisinde. Mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte mobil ödemelerde kullanılan teknolojik çözümler uzun süredir hayatımızdaydı; NFC dışında ülkemizde QR ile ödeme de öne çıkıyor ve fiziksel kart bağımlılığı her geçen gün azalıyor. Diğer yandan; banka ve kredi kartı dışında farklı ödeme araçlarının da kullanımına bir süredir şahit oluyoruz. Burada, açık bankacılık ve servis bankacılığı iş modelleriyle birlikte kullanıcı deneyiminin merkezde olduğu yeni değer önerilerini daha fazla göreceğiz. Özellikle müşterilerin finans dışı hizmet aldıkları platformları terk etmeden, uçtan uca tüm finansal servislere de erişebilecekleri gömülü finans çözümler yaygınlaştıkça ve müşterilerin bu servislerden aldığı değer yaratımı arttıkça, finans dışı sektörlerin de bu konuya yoğunlaşmaları ve pazarda iş birliklerinin artacağına inanıyoruz.

AkÖde ve Tosla olarak fintech ekosistemindeki gelişmeleri ve gelişmeler ışığında doğan ihtiyaçları yakından takip ediyoruz. Sunduğumuz servislerle bankaları ve finansal kuruluşları bütünleştirici bir yaklaşımla, müşterilerimizin hayatını kolaylaştırma amacıyla geliştiriyoruz. Müşterilerin ihtiyaçlarını doğru zamanda karşılamak amacıyla, servis sağlayıcı modelimizi farklı banka ve kuruluşların hizmetlerini üye işyerlerimize Tosla/Tosla İşim ile sunuyoruz. Açık bankacılık servisimiz ile de kullanıcılar farklı bankalara ait hesaplarını Tosla uygulamasına ekleyerek görüntüleyebiliyor ve ödeme emri başlatarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor. Kredi ile ödeme geçidi servisimiz sayesinde de farklı banka ve finansman kuruluşlarına ait kredi teklifleri müşterilere tek ekranda sunuluyor. Tosla olarak sunduğumuz inovatif ve ihtiyaca yönelik hizmetlerle daima bir adım önde olmayı hedefliyoruz. Fintech ekosistemine daima yeni servisler sunarak, hizmetlerin çeşitlenmesini ve niteliğinin artmasını sağlıyoruz.

 

Tosla İşim kapsamında sunduğunuz ürün ve hizmetler oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Özellikle Sanal POS, Link ile Ödeme, Yazar Kasa POS gibi çözümlerinizin ticari işletmelere sağladığı avantajlar nelerdir? Bu ürünler arasında en çok talep gören hangisi?  

Tosla İşim Sanal POS, Link ile Ödeme ve Yazarkasa POS servislerimizle üye işletmelere tek entegrasyonla hızlı ve güvenli bir ödeme alma altyapısı sunuyoruz.

Sanal POS ve Link ile Ödeme servisleri ile işletmeler, tek bir anlaşma ve tamamen dijital tek entegrasyonla 10’dan fazla bankaya entegrasyon ve taksit imkânı buluyor.

Sanal POS servisimizle üye işyerlerimiz çevrimiçi satış yaparken e-ticaret sitesi üzerinden kredi ya da banka kartı ile ödeme altyapısını müşterilerine sunabiliyorlar. Böylece üye işyerleri tek ekran üzerinden tüm ödemelerini alabiliyor, alışverişte anlaşmalı kredi kartlarına taksit seçeneği kullanılabiliyor, işletmeler ertesi gün ödemelerini alarak, satış takibi ve analiz, raporlama hizmetlerine sahip olabiliyorlar. Link ile ödeme servisimizdeyse herhangi bir web sitesi ve entegrasyona ihtiyaç duymadan üye işyerlerimize tek bir link üzerinden ödeme alma hizmeti sunuyoruz. Üye işyerleri Link ile ödeme hizmetiyle, ihtiyaca yönelik, özelleştirilmiş link oluşturabiliyor, istenilen platformdan müşterilerine ödeme linki gönderebiliyor, satış takibi ve raporlama hizmeti alabiliyorlar.

Yazarkasa POS ürünümüzde Hugin ile yaptığımız iş birliğiyle işletmelere var olan Hugin post cihazlarında Tosla İşim uygulamasını kullanabilmelerini sağlıyoruz. Cihazı olmayan, üye işletmelereyse Hugin marka POS cihazı ile satış ve kurulum yapabilme olanağı tanıyoruz. Üye işyerleri Yazarkasa POS servisimizle tek bir entegrasyon ile 5 farklı banka ile anlaşıyor ve ödemelerini almaya başlayabiliyorlar.

Tosla İşim işyerlerinde 2023 başında başladığımız noktadan 271 kat büyüterek penetrasyonu artırmaya devam ediyoruz.

2023 yılının başında Yazarkasa POS ürünümüzü servislerimiz arasına ekleyerek üye işyerlerine sunduğumuz hizmetleri çeşitlendirdik.

 

Tosla İşim’in sunduğu Kredi ile Ödeme Geçidi servisi, ticari işletmelere yeni bir ödeme alternatifi sunuyor. Bu servisin işletmelere ve müşterilere sunduğu faydalar nelerdir? Bu servis ile yıl sonuna kadar hedefleriniz nelerdir? – Müşteri ve firma gözünü ayıralım.

Tüketiciler için ödeme deneyiminin iyi ve sürdürülebilir olması üye işyeri ve tüketici arasındaki sadakati artıran önemli bir etken. Kredi ile Ödeme Geçidi servisiyle tüketiciye ödeme aşamasında anında ve tek ekranda görebilecekleri kredi alternatifleri sunarak, ödemelerini kolayca gerçekleştirebilmelerine olanak tanıyoruz. Tüketici farklı bankalara ait kredi tekliflerini tek ekranda karşılaştırıp kendine en uygun teklifi seçerek kolay ve hızlı şekilde ödemesini gerçekleştirirken, üye iş yerleri de hem satışlarını arttırma fırsatını yakalıyor hem de ödemelerini hemen ertesi gün alabiliyor.

Kredi ile Ödeme Geçidi servisi sunan üye iş yerleri, işlem takibini tek bir panel üzerinden yapabiliyor, siparişlerin iptal ve iade süreçlerini hızlı bir şekilde görüntüleyebiliyor, tüketicilerine daha fazla banka ya da finansman şirketi opsiyonu sunabiliyor. Şu an altı banka ve iki kurumun kredi seçeneklerini müşterimize sunan Kredi ile Ödeme Geçidi’nde anlaşmalı kurumların sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bu süreçlerin hepsinde tek entegrasyon kolaylığı ile tüm kurumlarla tek tek anlaşma sürecini ve ortaya çıkacak teknik maliyeti de ortadan kaldırarak üye işyerlerimizin hayatını kolaylaştırıyoruz.

Ayrıca yakın gelecekte Tosla İşim ile üye işyerlerine Hesaptan Ödeme, Tosla Cüzdan hesabından ödeme, Şimdi Al Sonra Öde (BNPL) ve operatör faturasına yansıtarak ödeme servisleri ile alternatif ödeme çözümlerini de sunmayı da amaçlıyoruz.

 

Tosla, gençlere yönelik stratejiler geliştiriyor ve finansal okuryazarlıklarına katkıda bulunuyor. Gençlere yönelik yeni projeleriniz nelerdir? Özellikle üniversite öğrencilerine yönelik sunduğunuz hizmetlerdeki yayılım stratejiniz nedir?

Tosla, 2019 yılında lansmanını yaptığında ana odağına üniversite öğrencilerini alarak gençlerin finansal okuryazarlık seviyesini artırmayı amaçladı. Bu doğrultuda kullanıcı bazının büyük çoğunluğunu oluşturan öğrenciler ve gençler ile beş yılda bu hedefimizi gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. 2023 yılından beri yaptığımız üniversite iş birlikleriyle üniversite kimlik kartlarını Tosla markalı olarak veriyoruz. Sabancı Üniversitesi öğrencileri Tosla markalı olarak aldıkları kimlik kartlarıyla hem alışveriş ve ödemelerini yapabiliyorlar hem de kimlik kartlarını tüm işlemlerinde kullanabiliyorlar. Öğrenciler Tosla uygulaması üzerinden tüm finansal işlemlerini takip ederek servislerimizden faydalanabiliyorlar.

 

Tosla İşim ile sunduğunuz ödeme altyapıları ve banka iş birlikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu iş birlikleri sayesinde müşterilerinize sunduğunuz yenilikler neler?

Tosla İşim ile üye işyerlerine, tek bir entegrasyonla birçok farklı kart markasına 12’ye varan taksit seçeneği, aynı gün içerisinde ödeme, aylık hiçbir ücret ödemeden tek komisyon oranıyla çalışma fırsatlarını tanıyoruz. Ödemelerde farklı banka kartlarına taksit sunmak isteyen bir e-ticaret sitesi, Tosla İşim ile müşterilerine dilediği kartla, taksit seçerek ödeme imkânı sunabiliyor. Üye iş yerleri Tosla İşim panelini kullanarak ödeme alma, işlem takibi, detaylı rapor ve analiz hizmetlerinin yanı sıra, çalışma şartlarını ve limitleri kontrol edebilir, teknik ve operasyonel destek talebinde bulunabilirler. 

Bu hizmetlerimizin yanı sıra daha önceki yanıtlarımızda da bahsettiğimiz Kredi ile Ödeme Geçidi servisimiz işletmelere alışveriş kredisi ile de ödeme alma imkânı sağlıyor. Kredi ile Ödeme Geçidi ile e-ticarette sunduğumuz kredi ile ödeme çözümünü yakın gelecekte fiziki ödemelerde de gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Açık bankacılık ve servis bankacılığı ile farklı ödeme çözümlerini de Tosla İşim üyesi işyerlerimize sunacağız.