Lidio, indirim dönemi olarak bilinen Kasım ayında güçlü teknolojik altyapısı ve yapay zekâ destekli sahtecilik önleme araçlarıyla 675 Milyon TL değerinde 56.000 adet dolandırıcılık işlemini engelledi.

Her şart altında pürüzsüz ödeme deneyimi sunmayı hedefleyen Lidio, gelişen ödemeler dünyasında işletmeleri ve son tüketiciyi alanında en deneyimli ekiple koruyor.  

Günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen online ödeme sürecini yapay zekâ destekli araçlarıyla 7/24 izleyen, sunduğu uçtan uca çözümlerle ödeme trafiğinin hızlı ve güvenli biçimde yönetilmesini sağlayan Lidio, indirimleriyle ünlü Kasım ayına dair çarpıcı veriler açıkladı.  

 

Lidio Operasyon Direktörü Cemal Bekar, 2024 Kasım ayı verilerini şöyle yorumladı:
Lidio‘da biz ödemeler dünyasının üzerinde durduğu en önemli sacayaklarından biri olan güvenlik konusunu yüksek teknolojiye dayalı sahtecilik önleme çözümlerimizle güçlendiriyoruz. E-ticaretin hızla gelişen dinamiklerinde, finansal bilgilerin güvenliği, sadece bireysel tüketicilerin değil, aynı zamanda ekosistemdeki işletmelerin sürdürülebilirliği ve rekabet avantajı açısından da hayati bir rol oynuyor.  Yılın en yoğun alışveriş dönemlerinden biri olan Kasım ayındaki 56.000 adet işlemin de bu kapsamda olduğunu tespit ettik ve yapay zekâ destekli araçlarımızla tam 675 Milyon TL’lik kaybın önüne geçtik. 2023’ten 2024’e fraud işlemleri yüzde 391,77 oranında artış gösterdi. Sahtecilik işlemlerinin ödemelerdeki payı 2024 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 1,89’dan yüzde 4,99’a çıkarak toplam ödemelerdeki payı yüzde 3,11 arttı. Bu tablo da gerek işletmeler gerekse tüketiciler için güvenli bir ödeme altyapısı kullanmanın önemini gözler önüne seriyor.”

Alışverişin şampiyonları Marmara, İç Anadolu ve Ege oldu, en çok bilgisayar satıldı 
“2023 yılının Kasım ayına kıyasla 2024’ün Kasım ayında toplam işlem hacminde yüzde 86,18 oranında artış kaydettik. 2023 yılında ortalama sepet tutarı 1.577 TL iken bu yıl yüzde 130’luk bir artış gösterdi ve 3.624 TL oldu. Tüketiciler ödemelerin yüzde 85’ini taksitle gerçekleştirmeyi tercih ederken, en çok işlem gerçekleşen üç bölge Marmara, İç Anadolu ve Ege oldu. Bu bölgeleri sırasıyla Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu takip etti. En yoğun alışveriş yapan iller İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana, Denizli ve Muğla olarak sıraanıyor. En çok hangi kategoride alışveriş yapıldığını incelediğimizde ise Bilgisayar, Donanım ve Yazılım, Oyun, Hobi, Kitap Mağazaları, Mobilya, Ev Dekorasyon Mağazaları, Tekstil, Kumaş, İplik Toptancıları, Diğer Giyim ve Aksesuar Mağazaları şeklinde bir sıralama görüyoruz.”

Debit kart kullanımında neden düşüş yaşandı? 
“Debit kartın tüm ödemelerdeki payı 2023 yılında yüzde 10,59 iken bu oranın 2024’te yüzde 8,05’e gerilediğini gördük. Debit kart kullanımının toplam ödemelerdeki oranında kaydedilen bu düşüş tüketicilerin alışveriş tercihlerindeki değişimlerle ilişkilendirilebilir. Özellikle kayıtlı kartlarla alışveriş yapma oranındaki artış ve debit kartların güvenlik sebebiyle genellikle şifresiz işleme kapalı olması, debit kart kullanımının düşüşüne yol açan önemli faktörler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, tüketicilerin kredi kartı kampanyalarına ve taksitli ödeme seçeneklerine yönelmesi de bir diğer önemli etken olabilir. Ayrıca bireylerin harcamalarını daha kontrollü yönetme ihtiyacı da bu eğilimi destekleyen unsurlar arasında değerlendirilebilir.”