EMV yonga teknolojisinin hayatımızda yer etmesiyle birlikte kredi kartı kullanırken tüketicilerin kendilerini biraz daha güvende hissettikleri biliniyor. Ancak bu güven hissi bilgilerin çalınıyor olmasını engellemiyor. Kredi kartı bilgilerini çalmaya çalışan hırsızlar, kart numaralarının yanı sıra PIN numaralarına da erişebilmenin yolunu bulmayı başardılar.

Kartların PIN numaralarına erişebiliyorlar

TechCrunch’ın yaptığı habere göre, kötü niyetli kullanıcılar “shimmers” ismi verilen cihazlarla kredi kartı numarasını öğrenmenin yanı sıra kartın çipine ve PIN numarasına da ulaşabilecek yöntemler geliştirdiler. İşin aslı “shimming” ismi verilen yöntem yeni değil ve birçok kart üreticisi buna karşı önlemler almayı başardı. Ancak günümüzde kullanıldığı tespit edilen yeni “shimmers” cihazları son derece ince biçimde üretiliyor ve ATM makinelerinin içine yerleştiriliyor. ATM’ye giren kredi kartının çipi etkin olması halinde de kart bilgilerinin kopyalanma ihtimali var.

Elbette elde edilen bilgiler çip ile alışveriş güvenliğini aşacak ölçüde değil ama manyetik okuyucu üzerinden alışveriş yapmaya imkan tanıyacak miktarda bilgi elde edilebiliyor.

Kredi kartı kimlik sahtekarlığı miktarı artıyor

Fortune tarafından yayımlanan raporda, kimlik sahtekarlığı miktarı geçtiğimiz yıl içinde yüzde 16 oranında artış gösterdi. Müşterilere 16 milyar dolarlık kayba neden olduğu da kayıtlara geçti.

Bu kimlik sahtekarlığının büyük kısmını ise kredi kartları üzerinden gerçekleşti. Çipli kredi kartları üzerinden sahtekarlık yapmak çok uzak bir ihtimal olsa da kötü niyetli kişilerin bu tip durumlardaki tercihi online mağazalar oluyor. “Card-not-present fraud” ismi verilen, uzaktan kredi kartıya işlem yapmak suretiyle dolandırılan kredi kartı sayısının yüzde 40 oranında arttığı söyleniyor.