Bundan elli sene önce ATM’ler, bankacıların işlerini elinden alan finansal robotlar olarak tarif ediliyordu. Klasik bankacılık işlemlerini şubeden içeri girmeden yapmanın sıra dışı olduğu dönemler geride kaldı. Günümüzde şube içindeki kalabalığı azaltmak için müşteriler özellikle ATM’lere yönlendiriliyor. Gelecek içinse öyle ATM projeleri geliştiriliyor ki, yakında banka şubesinden içeriye girmenin hiçbir anlamının kalmayacağı konuşuluyor.

ATM’ler en çok para çekme-gönderme gibi temel bankacılık işlemlerini yerine getirmek için kullanılıyor olsa da, yapabildikleri aslında çok daha fazla. Bunda elbette bankaya işi düşen insanların büyük kısmının teknolojiye bir adım geri durup işlemlerini banka memurlarıyla halletmeyi uygun görmelerinin de payı var. Fakat Y ve Z kuşağı gibi, adeta teknolojinin kucağına doğmuş nesillerin toplumda söz sahibi olacak yaşa gelmeleriyle, her türlü yeniliğe kolay adapte olan bir insan kalabalığı da artıyor. Bu da yeni nesil ATM’lerin daha komplike işlemler yapabilecek altyapıya sahip olmasını zorunlu kılıyor.

Gelecekte ATM’ler nasıl olacak?

Nakit işlemlerinde önemli bir değişiklik olmayacaksa da, geleceğin ATM’lerini farklı kılacak en önemli husus kişiye özel bankacılık işlemlerinde yaşanacak. Tam manasıyla online olacak yeni nesil ATM’lerin dev dokunmatik ekranlar içermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Banka görevlisiyle canlı görüşmenize imkan tanıyacak video konferansından tutun, banka şubesinde yapabildiğiniz her işlemi sanal ortamda yapmanız yeni nesil ATM’lerle mümkün olacak.

Kredi kartı ya da kredi başvurusu için canlı bağlantı kurduğunuz banka görevlisiyle tıpkı Skype üzerinden konuşuyormuş gibi iletişim kurabileceksiniz.

Sanal kuyruklar oluşacak

SelfServ 80 isimli yeni nesil ATM’lerin geliştirilmesinde sona yaklaşılmış olsa da bankaların bu ATM’lere uygun altyapı sunması için halen çok yol almaları gerek.

Telefonla müşterilerine hizmet verirken bile uzun süre hatta bekleten bankaların olduğu günümüzde, her müşteriye canlı video desteği verilmesi halinde bekleme süreleri ve kuyruklar uzayacaktır.

Yakın zamanda ilk prototipleri piyasaya sürülecek ve adı belirtilmeyen ünlü birkaç bankanın kulanmaya başlayacağı bu yeni nesil ATM’ler bakalım finansal hayatımızı değiştirecek mi?