Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre, internet kullanıcıları en çok Perşembe günleri saat 14 ve 16 arasında internet reklamlarına tıklıyor ve satın alma işlemi gerçekleştiriyor.
RTB House, Türkiye’deki kullanıcıların satın alma alışkanlıklarını ortaya koyan araştırmasının açıkladı. Araştırmaya göre, Türkiye’de reklamlara tıklama ve satın alma işlemi gerçekleştirme zamanları en çok Perşembe günleri gerçekleşirken, Pazar günleri en az satın almanın yapıldığı gün olarak kayıtlara geçti.
Perşembe günü Türkiye’deki tüketicilerin satın alma oranları (dönüşüm), Pazar günlerine kıyasla yüzde 109, tıklama oranları ise yüzde 64 daha fazla gerçekleşti. Perşembe günü satın alma işlemlerinin yüzde 19’unu oluşturan en yoğun saatler ise 14.00 ve 16.00 arasında yaşanıyor. Ayrıca 21.00 ve 23.00 arası yüzde 18 ile Perşembe günü içerisinde satışların arttığı saatler olarak öne çıkıyor.
Satın alma alışkanlıklarının hafta sonlarından hafta içine kaydığını belirten RTB House Türkiye Ülke Müdürü Okay Tuğ, “Bundan 10 yıl öncesinde bilgisayar ve internet yaygın bir satın alma aracı değildi ve kullanıcılar genelde iş amacıyla kullanıyorlardı. Ancak günümüzde internet bağlantısına sahip cihaz sayısının artması ile birlikte kullanıcılar, her zaman her yerden satın alma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Bu da hafta sonu alışverişe çıkmak için ayrılan zamanların, hafta içi e-ticarete yoğunlaştığını gösteriyor” dedi.
RTB House’un faaliyet gösterdiği Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Pasifik, Orta Doğu ve Afrika’dan toplanan verilere göre ise en fazla reklamlara tıklanan ve satın alma işlemi gerçekleşen gün Salı oldu. En yoğun satın alma işlemleri 14.00 ve 16.00 saatleri arasında gerçekleşti. Dünya çapında en az satın alma ise hafta ortalamasının yüzde 11 altında kalan Cumartesi günü oldu.
Yapay zekâ ile satın alma potansiyeli hiç olmadığı kadar artıyor
Kullanıcı davranışıyla ilgili veri miktarı büyüdükçe ve teknoloji değişimiyle alışveriş trendlerinin değişmesiyle birlikte, pazarlama uzmanları hedef kitleleri hakkında daha önce hiç olmadığı kadar çok bilgiye sahip olabiliyorlar. Daha iyi veri sayesinde çok daha isabetli ve kişiselleştirilmiş mesajlarını en yoğun saatlerde kullanıcılarla buluşturabiliyorlar.
Bu noktada pazarlamada yapay zekâ (AI) çözümlerinin devreye girdiğine değinen Okay Tuğ, “Kendi kendine öğrenen algoritmalar kişiselleştirilmiş yeniden hedeflemede kullanılıyor. Bu teknolojinin ardında ise insan beynindeki nöronları taklit eden derin öğrenme teknolojileri bulunuyor. Bu teknolojiler ile toplanan veri her an analiz ediliyor ve en ufak değişikliğe dahi uyum sağlayarak kendisini geliştiriyor. Böylece reklamverenler, günler, saatler hatta dakikalar için özel reklam stratejileri hazırlayarak, daha önce hiç olmadığı kadar fazla satın alma potansiyelini ortaya çıkarma fırsatı elde ediyorlar” dedi.
Bu araştırma, anlık olarak reklam satın alma işlemlerinin gerçekleştirilmesine imkan veren RTB modelinde yürütülen 1000’den fazla kampanyadan alınan veriler üzerinden gerçekleştirildi. Tüm veri, 40’tan fazla ülkede faaliyet gösteren RTB House tarafından geliştirilen kişiselleştirilmiş yeniden hedefleme araçlarından elde edildi.