Gartner tarafından yapılan araştırmaya göre, üst düzey yöneticilerinin önemli bir kısmının blockchain hakkında herhangi bir planı bulunmuyor.

Şirketlerin CIO (Chief Information Officer – Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı) seviyesindeki üst düzey yöneticilerinin, blockchain hakkında yeterli bilgiye sahip olmalarına rağmen çok küçük bir kısmının bu teknoloji üzerine plan yaptıkları ortaya çıktı. Gartner tarafından yapılan araştırmada, CIO’ların yüzde 66’sının blockchain konusundaki gelişmeleri takip ettikleri ve konu hakkında yeterli bilgiye sahip oldukları belirlendi. Buna rağmen, blockchain teknolojilerini şirketlerinde kullanmak için sadece yüzde 22’lik kısmının bir girişimde bulundukları ortaya çıktı.

Halihazırda blockchain kullanan yönetici oranı sadece yüzde 1

Gartner tarafından düzenlenen araştırma, 3 bin 138 CIO’nun görüşü üzerinden gerçekleştirildi.

Starbucks Blockchain Teknolojilerine Yeşil Işık Yaktı

Yayımlanan istatistiklerde, katılımcıların yüzde 14’ü blockchain teknolojilerini orta vadeli planları dahilinde ele aldıklarını söylerken, yüzde 8’lik kısım ise kısa vadeli projeleri arasında blockchain teknolojilerinin de yer aldığını belirtti. Katılımcıların yalnızca yüzde 1’lik kısmı halihazırda blockchain kullandıklarını söylediler.

Elde edilen sonuçlar, ana akımda blockchain’in kullanım oranının sanıldığı kadar yüksek olmadığını ortaya çıkardı. Ankette şirketlerin, yeni teknolojilerin popülerliğine ayak uydurmaya çalışmalarına karşın, işlerinin bir parçası haline getirme konusunda sanıldığı kadar çevik olmadıkları belirtildi. Araştırma sonunda ayrıca, mevcut durumun gelecekteki blockchain kullanım oranını da gerçek biçimde yansıtmadığı da aktarıldı.

Şirketler blockchain uzmanı bulmakta zorlanıyorlar

Anket ayrıca, blockchain çözümleri üretme konusunda uyum sorunlarını da gözler önüne serdi. Açıklanan göre, blockchain teknolojileri geliştirme konusunda yeterli beceriye sahip uzman bulmakta şirketler zorlanıyor.

Gartner Başkan Yardımcısı David Furlonger, “Bu yılki Gartner CIO anketi, blockchain konusunda adaptasyon ve teknoloji geliştirme konusunda gerçekleri ortaya koyuyor. Sanayi ve toplumun blockchain teknolojisi ile nasıl dönüştürüleceğine kıyasla, bugün hangi blockchain teknolojilerinin aktif olarak kullanıldığının ve bu teknoloji ile neler yapılabileceğinin anlaşılması için önemli verileri ortaya çıkardı” şeklinde konuştu.

Blockchain Uzmanlarına Talep Çığ Gibi Büyüyor

Blockchain ve ICO konularına olan ilginin artmasıyla birlikte blockchain uzmanlarının da kıymeti katlandı. Şimdilerde “on-demand” blockchain uzmanlığı moda.

Samsung Tedarik Zincirini Blockchain ile Takip Edecek

Sadece finans dünyasında değil, hemen her sektörde blockchain teknolojilerine olan rağbetin yükselmesiyle birlikte konunun uzmanları da kıymete bindi. Yalnızca ABD’de ICO’lar vasıtasıyla 3,7 milyar doları aşkın gelir toplandığını ortaya koyan veriler, emek piyasasında da güçlü bir yükselişin yaşandığını gözler önüne serdi. Blockchain teknolojileri geliştiren ve ICO altyapısı kurmayı bilen mühendislere olan talep günbegün artıyor. Dünyada en hızlı büyüyen mesleklerin arasında gösterilen blockchain uzmanlığı, “bilgi miktarına göre fiyat” oranında zirveye oynuyor.

Şimdilerde talep üzerine (on-demand) blockchain uzmanlığı moda

Blockchain teknolojisi sadece finans dünyasının değil, eğitim, sanayi, telekomünikasyon ve eğlence sektörlerinin de üzerinde kafa yorduğu önemli bir konu başlığı. Genellikle küçük ölçekli girişimlerin hayata geçirdikleri ICO’lar, blockchain konusunda bilgi sahibi mühendislere ihtiyaç duyuyor ama tam zamanlı değil… Bu tip oluşumlar mühendisleri maaşlı biçimde çalıştırmak yerine ihtiyaç duyduklarında (on-demand) yardımlarına başvurmak üzere anlaşmayı tercih ediyorlar. Talebe yönelik blockchain uzmanlığına olan ilgi çığ gibi büyüyor.

Mastercard, Blockchain Uzmanlarını İşe Alacak