İkincil piyasa satışından 292 milyon dolar elde eden Transferwise, değerlemesini 3,5 milyar dolara çıkardı ve Avrupa’nın en değerli fintech girişimi oldu.
İngiltere merkezli küresel para transferi girişimi Transferwise, ikincil piyasa satışlarında 292 milyon dolar kazandı. Toplam değerlemesini 3,5 milyar dolar seviyesine çıkaran firma, an itibarıyla Avrupa’nın en değerli fintech girişimi unvanını elde etti. 2017 yılında düzenlediği E serisi yatırım turunda 280 milyon dolar gelir elde eden Transferwise, hızlı bir yükseliş kaydederek, 2019 yılı itibarıyla değerlemesini iki katına çıkardı.
Mevcut hissedarların ellerindeki hisselerin tümünü ya da bir kısmını arz etmeleriyle ve bilançoya nakit girişi sağlanmadan gerçekleşen ikincil piyasa satışı işlemi; Lead Edge Capital, Lone Pine Capital ve Vitruvius Partners isimlerinin önderliğinde tamamlandı. Mevcut yatırımcılar olan Andreessen Horowitz ve Baillie Gifford, Transferwise bünyesindeki hisselerinin oranını artırırken, BlackRock tarafından ek fon sağlandı.
“Neden halka arz yoluna girelim ki?”
Techcrunch sitesine açıklama yapan Transferwise Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Taavet Hinrikus, 292 milyon ABD doları tutarındaki değer artışının, mevcut hissedarların ne kadar likidite sağlamaya istekli olduklarının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Hinrikus yaptığı açıklamada, Andreessen Horowitz ve Baillie Gifford gibi isimlerin ellerindeki hisselerin tamamını değil, sadece bir kısmını satışa çıkardıklarının altını çizdi.
Dedikodu kulislerinde dillendirilen halka arz iddialarına da yanıt veren Hinrikus, yakın gelecekte halka açılmayı planlanmadıklarını söyledi. “Neden halka arz yoluna girelim ki?” diyen Hinrikus, halihazırdaki hissedarları sayesinde güçlü bir büyüme kaydettiklerini ve sermaye konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını savundu.
Bir yılda 750 yeni personeli işe alacaklar
Hinrikus ayrıca düzenleyiciler tarafından oluşturulan iklimin artık Transferwise’ın lehine değiştiğini söyledi. Transferwise’ın uzun zamandır hayata geçmesi için kulis yaptığı, sınır ötesi ödemeler yönetmeliğindeki döviz cinsinden işlem düzenlemelerinin yürürlüğe girmesi de ellerini kuvvetlendirdi.
Açıklanan verilere göre Transferwise’ın 5 milyondan fazla müşterisi bulunuyor. Tüketicilerin her yıl ortalama 1 milyar sterlin tutarında komisyon ücreti ödemekten kurtulduğu Trinsferwise platformunda, her ay ortalama 4 milyar sterlin tutarında işlem gerçekleşiyor. 49 farklı para birimine destek veren Londra merkezli para transferi girişiminin, dünyanın çeşitli noktalarında bulunan 12 farklı ofisinde bin 600’e yakın kişi görev alıyor. Önümüzdeki bir yıl içinde 750 yeni personelin işe alınacağı da ifade ediliyor.