Kripto para şirketi Ripple’ın, ABD’nin önde gelen para transferi şirketi MoneyGram’ı satın aldığı iddia edildi, ancak iki firmadan da ses seda çıkmıyor.

Twitter kullanıcısı CryptoHawk tarafından ortaya atılan iddia tüm fintech camiasını ayağa kaldırdı. Twitter’da dolaşan iddialara göre, Kaliforniya merkezli kripto para şirketi Ripple, ABD’nin en önemli para transferi kuruluşlarından olan MoneyGram’ı satın aldı. Tüm detayların konuşulduğu, hatta iki firmanın el sıkıştığı belirtiliyor.

Konu hakkında detay almak isteyen basın mensuplarının sorularını yanıtlamayan yetkililer sessizliklerini koruyorlar. Spekülasyonlar hakkında olumlu ya da olumsuz açıklama yapmayan Ripple ve MoneyGram yetkililerinin ağızlarını bıçak açmıyor.

Henüz resmi açıklama yapacak bir durumun olmadığını ima eden Ripple ve MoneyGram sözcüleri, herhangi bir gelişme olduğunda basının ilk ağızdan bilgilendirileceğini belirttiler.

Birleşmenin ilk sinyalleri 2018 yılında gelmişti

Hatırlanacağı üzere 2018 yılı ocak ayında, iki firma ödeme yöntemlerini geliştirmek amacıyla iş birliğine gitmişti. Dünyanın önde gelen para transferi şirketlerinden olan MoneyGram, XRP tabanlı ödemelerin gerçekleşmesi için gereken entegrasyonu tamamlamıştı. XRP ile test ödemelerini başlatan MoneyGram, Ripple tarafından geliştirilen xVia sisteminin de entegrasyon çalışmalarına başlamıştı.

CryptHawk tarafından Twitter’da paylaşılan habere göre, Kasım 2018 tarihinden bu yana devam eden satın alma görüşmeleri, iki firma arasındaki tüm pürüzlerin ortadan kalkmasıyla birlikte tamamlandı. MoneyGram ve Ripple arasında 3 Haziran 2019 Pazartesi günü anlaşma imzalandığı söylendi.

1940 yılında kurulan MoneyGram, yakın geçmişte düşen gelirleri ve artan borçları nedeniyle çıkış yolu arar hale gelmişti. 2018 Eylül sonu itibarıyla 902,8 milyon ABD doları olan borcu ödenememişti.

Reuters’e göre, Çinli e-ticaret devi Alibaba ve Ant Financial tarafından MoneyGram’a resmi teklif gelmişti. Bizzat Jack Ma’nın onayı ile ulaştırılan teklifte, MoneyGram için 1,2 milyar ABD doları önerilmiş, ancak ulusal güvenlik nedeniyle bu teklif ABD tarafından reddedilmişti. Daha sonra fiyat düşürerek yeniden satın alma hamlesi yapan Alibaba, her MoneyGram hissesi başına 18 ABD doları veya toplam meblağ olarak 1 milyar ABD doları önerdi. Reuters, bu anlaşmanın netlik kazanmadığını açıkladı.

Alibaba anlaşmasının neticeye ulaşmamasının ardından Ripple tarafından satın alındığı iddiası sosyal medyayı sallayınca, ana akım medyada da geniş yer buldu. Ripple’ın MoneyGram’ı satın alıp almadığı konusunda hala resmi bir açıklama gelmiş değil.

Dijital İçerik Üreticileri Ripple ile Ödeme Alabilecek