Çinli ödeme devi Ant Financial, Hindistan menşeli yemek servisi uygulaması Zomato’yu satın almak için kesenin ağzını açtı.

Alibaba’nın sahibi olduğu ödeme devi Ant Financial, restoran bilgi ağı ve yemek teslim hizmeti sunan Zomato uygulamasına gözünü dikti. Çinli ödeme devi, 2018 yılında 200 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı Zomato’yu satın almanın planlarını yapıyor. Financial Times tarafından yapılan habere göre, düzenlenmesi planlanan yatırım turuna öncülük edecek olan Ant Financial, Zomato’nun çoğunluk hissesini eline geçirecek.

Çin menşeli ödeme çözümleri sağlayıcısının, 600 milyon doları bulacak yatırım turuna liderlik edeceği ve Zomato’yu resmen satın alacağı konuşuluyor.

2018 yılı verilerine göre kullanıcı sayısı 1 milyara yaklaşan Alipay ödeme hizmetinin sahibi olan Ant Financial, Hindistan’ın ön büyük ödeme hizmet sağlayıcılarından olan Paytm’in de yüzde 40’lık hissesini elinde bulunduruyor. Ant Financial aynı zamanda Paytm Mall isimli elektronik ticaret platformunun da hak sahibi konumunda.

Zomato’yu satın almayı kafaya koyan Çinli ödeme devinin amacının, tıpkı kendi ülkesinde popüler olan Alipay gibi, Hintli tüketicilere yönelik bir uygulama geliştirmek olduğu belirtiliyor. Ant Financial’ın Hintli tüketicilere sunacağı uygulama üzerinden alışveriş, yemek siparişi, ulaşım hizmeti, fatura ödeme ve finans çözümlerinin tek ekranda yapılması hedefleniyor.

Yatırım sonrası Zomato’nun değeri 4 milyar doları aşabilir

İki firma arasındaki anlaşmayı yakından takip eden isimlerin Financial Times gazetesine verdikleri demeçte, “Zomato, Paytm ile yakın çalışıyor. Zira ödeme hizmetlerinin en sık kullanıldığı alanların başında yiyecek geliyor” ifadesi yer aldı. İsimlerini açıklamayan sözcüler, Ant Financial ile Paytm arasındaki kurumsal bağlantıyı göz önüne aldıklarında, satın alma anlaşmasının gerçeğe dönüşme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Zomato, 24 farklı ülkede, 10 binden fazla şehirde ve 100 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren bir uygulama. Bahsi geçen 600 milyon dolarlık yatırımın gelmesiyle birlikte, 11 yıllık geçmişe sahip girişimin toplam değerinin 4 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Konu hakkında ne Zomato ne de Ant Financial yetkilileri herhangi bir açıklamada bulunmadılar.

Anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda, Çin’in en büyük teknoloji şirketleri, Hindistan’daki yatırımlarını katlamış olacaklar. Zira Alibaba’nın en büyük rakibi Tencent, Hindistan’a yaptığı yatırımların miktarını artırıyor. Öte yandan Hintli B2B e-ticaret platformu Udaan, Shenzhen merkezli bir şirketin içinde olduğu bir grup şirketten 585 milyon dolar yatırım aldığını açıkladı.