Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi, Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven ile Fintechtime Mart & Nisan Sayısı için özel bir röportaj yaptık.

Limak Müşteri Çözümleri A.Ş. şemsiyesi altında bir dizi yenilik ile hayata geçecek olan Oldubil, sektörde fark yaratıyor. Sektörünün en deneyimli ve yenilikçi şirketlerini buluşturan platform hakkındaki sorularımızı Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi, Limak Enerji CEO’su Birol Ergüven’e ilettik.

 

Limak, OlduBil ile 10 yılı aşkın enerji ve perakende deneyimini kullanıcı adına dijitalleştiriyor. Nasıl yola çıktınız? Limak’ın vizyonunda nasıl bir değişikliğe gittiniz?  

Limak’ın benimsediği temel değerlere baktığınızda, bu değerlerin kalbinde, Yenilikçilik, Yaratıcılık ve Değişime Açıklık olduğunu görürsünüz. Turizmden, enerjiye girdiği her sektörde daha yeni ve daha farklı ne yapabiliriz diye bakar. Bu değerler bütünü OlduBil’in ortaya çıkışında da büyük rol oynadı diyebilirim. OlduBil’i bir fintek şirketinin çok ötesinde görüyoruz ve kendimize dijital hizmet platformu diyoruz. Bu kavramı gerçekten çok önemsiyoruz. 10 yılı aşkın perakende tecrübemizi kullanıcının lehine nasıl dijital teknolojileri kullanarak sunabiliriz diyerek çok kafa yorduk. Bir ailenin tüm fertlerinin nelere ihtiyaç duyduğunu yakından inceledik. İhtiyaçları anladık ve buna cevap verebilmek için kendi sektörünün en deneyimli ve yenilikçi şirketlerini OlduBil’de buluşturduk. Bu yaşayan bir platform. Kullanıcının ihtiyacına göre sürekli değişip gelişecek. İş ortaklarımızın tüm yetkinliklerini de kullanarak her gün bir adım ileriye gidecek.

 

İlk markanız OlduBil ile Fintech ekosistemine giriş yaptınız. Dijital hizmetler platformu OlduBil’i sizden dinleyebilir miyiz? Neden OlduBil ismini tercih ettiniz?

OlduBil, para transferinden, internette ve tüm dünyada geçerli güvenli alışverişe kadar pek çok finansal işlemi yapmanıza olanak sağlayan Mastercard lisanslı bir ön ödemeli kart ve mobil uygulama. Ancak biz OlduBil’i anlatmak için bu tanımı yeterli bulmuyoruz. Ve kendimize, “dijital hizmet platformu” diyoruz. OlduBil’deki vizyonumuzu bu üç kelime oldukça iyi özetliyor. OlduBil’i sektörde bir birleştirici güç gibi konumlandırdık. Kullanıcı fatura taksitlendirmeden, mikro krediye ve alışverişlerde avantaja kadar pek çok arayışına OlduBil ile karşılık bulabilecek. OlduBil bu alanlarda hizmet veren şirketleri kendi bünyesinde bir araya getiriyor ve Limak güvencesi ile kullanıcıyı buluşturuyor. Örneğin mikro kredi ihtiyacı olan bir kullanıcı, kendisine en uygun krediyi arayıp bulmak için uğraşmak zorunda kalmayacak. OlduBil onun için en uygun olanı kendisine sunacak. Ya da tamamlayıcı sağlık sigortası arayışında olan bir kullanıcı, bu sigorta poliçesini yine OlduBil üstünden alabilecek. Tüm bunlar platform şirket olma vizyonunun bir parçası diyebilirim.

İsmimize gelince, gerçekten içimize çok sinen oldukça sevdiğimiz bir marka oldu OlduBil. Marka kimliği çalışmaları sırasında önümüze sayısız isim seçeneği geldi. Biz özellikle Türkçe, samimi ve çözüm sunmadaki farklılığımızı yansıtan bir isim olmasını istedik. Bizden, içimizden olması çok önemliydi. Öyle de oldu. Bugün kime OlduBil desek, yüzünde bir tebessüm oluşuyor. Kullanıcı ile tanışma anımız bile ismimiz sayesinde gerçekten samimi ve içten oluyor

 

 

Pandemi süreci genel değerlendirmelerinizi de almak isterim. Ekiplerinizi nasıl yönettiniz, müşterilerinizin ihtiyaçlarında nasıl bir farklılık gözlemlediniz?  

Pandemi elbette hepimizi etkiledi ve çalışma şeklimizi değiştirdi. Bunun hem fiziksel hem de psikolojik boyutu var. Özellikle yeni bir iş fikrinin hayata geçmesinde aynı ortamı ve heyecanı paylaşmak çok önemli. Ekip arkadaşlarımızla doğrudan görüşememek, onlarla bir kahve molasında sohbet edememe eksikliğini olabildiğince görüntülü görüşmelerle gidermeye çalıştık. Ancak bu çok uzun sürmedi. Kısa sürede kendi yöntemimizi geliştirdik. Şimdi hibrit bir modeldeyiz. Ofisimiz açık. O gün evden çalışmak istemeyen biri, gelip ofiste pandemi koşullarına uygun olarak çalışabiliyor. Haftada bir iki gün de ekip olarak azami tedbirler ile bir araya geliyoruz. Herkes kendi gündemini paylaşıyor. Önceliklendirmeleri yapıyoruz. Biraz sohbet ediyoruz. Sektörel anlamda, hem dünyada hem de Türkiye’de neler olup bittiğini konuşuyoruz. Bize de çok iyi geliyor. OlduBil için sürekli çalışan ayrı bir ekibimizin yanında Limak sinerjisini en iyi şekilde yansıtan diğer grup şirketlerimizden de destek veren ekiplerimizin olduğunun altını çizmek isterim. Holding bünyesindeki tüm çalışanları 7/24 dinliyoruz. Mesajlaşma gruplarında yazışmalar hiç durmuyor diyebilirim. Her türlü geri bildirimi dikkate alıyoruz. Süreçlerimizi ve yeni fikirleri nasıl geliştirebiliriz diye kafa yoruyoruz.

Kullanıcının ihtiyaçlarına baktığımızda ise, haklı olarak sağlıkla alakalı endişelerin ön plana çıktığını gördük. Mastercard lisanslı OlduBil kart temassız özelliği taşıyor. Kullanıcı tüm ödemelerini para taşımadan, POS makinesine dokunmadan hijyenik bir şekilde yapabiliyor. Temassız özelliğini kullananların sayısı arttı. Buna ek olarak akıllı alışveriş dediğimiz trendin hızla yükseldiğini gözlemledik. Pandeminin sebep olduğu ekonomik sıkıntılar, herkesi parasını daha akıllı şekilde harcamaya yöneltti. İnsanlar fiyat ve fayda konusunda haklı olarak daha hassas hale geldi. Burada OlduBil’in özellikle temel ihtiyaçlar için önerdiği sınırsız, koşulsuz para iadesi avantajı ön plana çıktı. Marketten, mobilyaya pek çok anlaşmalı işyerinde önerdiğimiz para iadeleri daha çok talep görmeye başladı. Harcamalara baktığımızda bunu çok belirgin olarak görebiliyoruz.

 

 

OlduBil mobil uygulaması kullanıcılara hangi özellikleri sunuyor? 

Biz OlduBil’in odağına aileyi koyduk. Bir çekirdek ailenin tüm fertlerinin nelere ihtiyaç duyduğuna yakından baktık. İhtiyacı anladık ve OlduBil’i bu ihtiyaca cevap verebilecek şekilde kurguladık. Bir anne çocuğuna harçlık gönderebilir, bir baba faturasını zahmetsizce ödeyebilir, ya da ailenin en genç üyesi, tüm harcamalarını adına özel OlduBil kartı ile yapabilir.

Üzerinde durduğumuz ve aslında her kesimi ilgilendiren, müşterilerimiz için çok önemli bir değer önerimiz de para iadesi avantajlarımız. Biz harcadıkça kazanmak istiyorsan, OlduBil diyoruz. OlduBil kart ile giyimden markete, mobilyadan gıdaya kadar uzanan geniş bir yelpazede alışveriş yapan müşterilerimize indirim ve anında para iadesi avantajları sunuyoruz. Üstelik bu para iadesinde bir üst sınır ve koşul da koymuyoruz. Ne kadar harcarsanız, o kadar para iadesi alıyorsunuz. OlduBil’de 100-200 liraya kadar diye tabir edilen sınırlamalar yok. Örneğin, 500 liralık bir market alışverişinizde anında 15 TL kazanabilirsiniz. 1.000 liralık giyim alışverişinde 100 liralık para iadesi anında OlduBil hesabınıza gelir. Ikea ve Morhipo’dan Boyner’e, Mavi’den Hotiç’e daha pek çok markada %12’ye varan para iadeleri var.

OlduBil’de bankacılık hizmetlerinin başında gelen para transferi için gece, gündüz, haftasonu ya da tatil günü diye bir ayrım da yok. İstediğiniz her saatte (7/24), dilediğiniz kişiye sadece cep numarasını kullanarak saniyeler içerisinde para transferi yapabilirsiniz. Para göndermek istediğiniz kişinin numarasını rehberinizden seçmeniz ve gönder tuşuna basmanız yeterli.

OlduBil’de kullanıcının günlük kaygılarını anlıyor ve onlara da cevap veriyoruz. Bildiğiniz üzere pandemi ile beraber çevrimiçi alışverişler hızla arttı. Buna bağlı olarak, harcamalarını nakit kullanarak yapan, banka kartı ya da kredi kartı kullanmayan kitlenin bir ödeme aracı ihtiyacı doğdu. OlduBil tam bu noktada devreye giriyor. OlduBil ile hem internette hem de tüm işyerlerinde güvenle ve temassız ödeme yapabiliyorsunuz.

OlduBil’de faturalarınızı ödemek de çok kolay. GSM’den elektriğe pek çok faturayı oturduğunuz yerden ödeyebilirsiniz. İsterseniz taksitlendirebilirsiniz. Taksitlendirmeyi şimdilik sadece Limak Enerji müşterileri için yapıyoruz. Müşterilerimiz bu hizmetimizden çok memnun. Çok sayıda taksitlendirme işlemini kusursuz gerçekleştirdik.

Ayrıca çok yakında serbest tüketici olarak elektrik satın almak ve bu şekilde OlduBil avantajlarından faydalanmak isteyenlere yönelik hizmetleri başlatacağız. Bu ve benzeri yenilikler sürekli olacak. Özetle, kullanıcılarımızın piyasada mevcut pek çok avantajdan faydalanmak için OlduBil’i takip etmenin yeterli olduğunu görmelerini istiyoruz.

 

 

OlduBil’in kart ve cüzdan altyapısı için Turk Elektronik Para A.Ş. ve kredi skorlama hizmeti için de Colendi Yapay Zekâ ve Büyük Veri Teknoloji Hizmetleri A.Ş. ile birlikte çalışıyorsunuz. İşbirliği detaylarını öğrenebilir miyiz? Ekosistemin bu iki güçlü şirketi OlduBil’e nasıl bir değer katacak?

Odağında para yönetimi olan işlerin öneminin ve hassasiyetinin farkındayız, A’dan Z’ye çok özenli olmak zorundayız. İşte bu yüzden yola çıkarken, yanımıza kendi alanlarında işini en iyi yapan, en itibarlı şirketleri almayı istedik. Hem Param hem de Colendi, sahip oldukları deneyim ve yaptıkları işlerle rüştünü ispatlamış iki şirket. Her iki iş ortağımız da çok çevik ve hızlı. İş geliştirme süreçlerinde kol kola yürüyoruz. Günün her saatinde ulaşılabilir olmaları, çözümün bir parçası olarak hareket etmeleri bizim için çok değerli. Kendimizi bu bakımdan şanslı hissediyoruz.

 

 

Limak, girişimlere verdiği destekle de ülkemizin en önemli değerlerinden biri. Limak girişimler konusunda nasıl bir yol izleyecek? Özellikle odaklandığınız / odaklanacağınız sektör ve girişimler olacak mı? 

Limak olarak yeni girişimleri desteklemek için geçmişte birçok programlar düzenledik, bizim dışımızda düzenlenen programlara da çok çeşitli seviyelerde destek verdik. Biz Türkiye’nin en önemli değerlerinden birinin girişimci ruhu olduğuna inanıyoruz. Özellikle enerji konusunda çok aktif olduk. Hızlandırma programları düzenledik. Girişimlerin fikir ve ürünlerini test etmeleri için grup şirketlerimizde uygun ortam sağladık, mentorluklarla destekledik.

Limak Müşteri Çözümleri A.Ş. şemsiyesi altında özellikle fintek ve doğrudan son tüketiciye fayda sağlayacak ürün ve fikri olan tüm girişimler ile ilgiliyiz. Onları dinliyoruz işbirliği imkânlarını değerlendiriyoruz. OlduBil platformu, ortak ilkelerimiz uyumlu olduğu sürece tüm girişimlere açık.

 

 

Liderliğiniz çok değerli. Dijitalleşme yolculuğundaki şirketlere neler önerirsiniz? Hangi adımları almalı ve organizasyon yapılarını nasıl değiştirmeliler?

Son yıllara baktığımızda dijitalleşme haklı olarak bugün her şirketin en önemli gündemi haline geldi. Yaşanmakta olan pandemi süreci dijitalleşmeye olan ilgiyi ve talebi kanaatimce gelecek beş sene sonraki seviyelerine yükseltti. Dijitalleşme konusunda ayak sürüyen şirketleri ve kişileri bir an önce harekete geçme yönünde tabiri caizse panikletti. Ancak dijitalleşme bir satın alma ile veya basit bir sipariş ile çözülecek bir konu değildir. Şirketlerin belki de baştan aşağı tüm hedef ve süreçlerinin sorgulanmasını gerektirir. Bu konu başlı başına ayrı bir söyleşi konusu olacak kadar derin ve uzun olduğu için daha fazla ilerlemeden bir başka tespit ile bağlamak istiyorum. Pandemi nedeni ile dijitalleşmeye ihtiyaç ve ilgi duyan şirketlerin pandemi bitecek algısı ile bundan vazgeçmesi veya yavaştan alması da bir ihtimal. Doğrusu, şahsi görüşüm dünyadaki yaşam tarzının pandemi ortamlarında hayatın akışını kesmeyecek şekilde yeniden yapılandırılması gerekiyor. Bu tür tehditler artıp azalsa da tamamen biteceği görüşünde değilim. Dijitalleşme, özellikle iş hayatının devamı için pandemiye karşı elimizdeki en güçlü silahlardan birisi oldu ve ve olmaya devam edecek.

 

Hedefleriniz konusunda neler söylemek istersiniz? 2021 yılında müşterilerinizi bekleyen yenilikler neler?

OlduBil’de kullanıcının ihtiyaç duyduğu her anda yanında olabilmek gibi bir misyonumuz var. Bu misyon doğrultusunda, çok yakın zamanda mikro kredi ve tüketici kredisi özelliğini devreye alacağız. Müşterilerimiz banka hesapları olmasa bile, işbirliği yaptığımız finansman kurumlarına uygulamanın içinden doğrudan kredi başvurusunda bulunabilecekler. Bunu takiben çok hızlı bir şekilde dijital skorlama yapacağız ve kullanıcıyı onun için en uygun olan mikro ya da tüketici kredisi ile bir banka şubesine gitmeden buluşturacağız.

OlduBil’de kolay erişilebilir sigorta poliçeleri ve sigortacılık hizmetleri de yakın gündemimizde. Kullanıcılarımız, tamamlayıcı sağlık sigortasından Dask’a kadar hayatı kolaylaştıran pek çok poliçeye uygulama aracılığı ile hızlıca erişebilecekler.

Diğer sektörlerle yapacağımız B2B ve B2C yenilikçi işbirlikleri, avantajlı ürün ve hizmet satışı, karekod ile hızlıca ödeme, yabancı para transferleri gibi hayatı kolaylaştıran çeşitli ürün ve hizmetleri dijital ortamda OlduBil mobil uygulamamız üzerinden müşterilerimizle hızlıca buluşturacağız. Limak Grubu olarak birçok sektörde ve yurt dışı işlerimiz dâhil birçok alanda liderliğimiz var, şirketlerimiz var. Buradaki grup sinerjimizi de OlduBil ile birleştirip müşterilerimize en iyi deneyimi sunacağız.