BELBİM AŞ’nin Pazarlama ve Müşteri Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ceyda Ünal ile Fintechtime Dergisi Mart & Nisan 2022 sayısı için özel bir röportaj yaptık.

BELBİM A.Ş., İstanbulkart’ı ‘Şehrin Yaşam Kartı’na dönüştürmesinin ardından 2021 yılını ödüllerle kapadı ve 2022’nin ilk ödülünü de aldı. Ulaşım dışı ödeme ağını 70 bin noktaya taşıyan BELBİM AŞ’nin Pazarlama ve Müşteri Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ceyda Ünal ile bir araya geldik.

 

BELBİM AŞ olarak İstanbulkart’ı ‘Şehrin Yaşam Kartı’na dönüştürmenizin ardından yılı ödüllerle kapadınız. BELBİM A.Ş. için 2021 yılı nasıl geçti? Pandeminin getirdiği zorlu koşullara rağmen dijital geçiş çalışmalarınızdan nasıl bir verim aldınız? Hangi dokunuşlarla fark yarattınız?

2021 yılı bizim için şahane geçti. Pazarlama, teknoloji ve iletişim alanında çok değerli 17 ödülle kapattık yılı. 2022’nin ilk ödülünü de Şubat ayında yenilenen İstanbulkart Mobil ile aldık. 2021’i güzel bitirdik, 2022’ye de güzel başladık bu anlamda.

Pandeminin getirdiği mücadele ile beraber Fintech’ler günümüzün yükselen değeri oldu. Diğer sektörlerin aksine “toparlanmaya” değil, “büyümeye” odaklandı.

Nakit para akışının azalma gerekliliği ile güçlü kasımız olan temassız ödemeyi ön plana çıkardık. Marketler, müzeler, online alışveriş, akaryakıt istasyonları, perakende sektörü başta olmak üzere ulaşım dışı ödeme ağımızı 70 bin noktaya ulaştırdık.

Teknoloji günümüzün en kıymetli enstrümanı. Pandemi sosyal ve ekonomik anlamda bireysel olarak hepimizi etkilese de çalışmalarımızı hızlandırdığımız bir dönem oldu. İstanbulkart Mobil’i devreye alarak nakit paraya ve fiziksel noktalara olan bağımlılığı azalttık.

İstanbulkart – HES kodu entegrasyonuyla tanılı ve temaslı geçişleri engelleyerek toplu ulaşımı güvence altına aldık.

Pandemi bizim çalışma tempomuzu pozitif yönde etkiledi. Güzel işler çıkardığımıza inanıyorum. 2022 yılını da aynı gönül rahatlığıyla uğurlayabileceğimize inancım tam. 

 

 

Yıl boyunca İstanbulkart’ı çok konuştuk. Yepyeni bir yüz, kullanım ve strateji ile karşımıza çıkan İstanbulkart’ın İstanbulkart Mobil’e dönüşüm hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? İstanbulluların talep ve beklentileri nasıldı? Nasıl bir ihtiyaçtan ortaya çıktı, neleri önceliklendirdiniz?

Çağı yakalamak ve değişen dünya trendlerini takip etmek için teknolojiden beslenmemiz şart. 

İstanbul Türkiye’nin en kalabalık ve güzel şehirlerinden biri. Günde ortalama 4 milyon İstanbullu toplu ulaşım kullanıyor. İstanbul içi toplu ulaşımda İstanbulkart’ın alternatifi yok. Biz “Madem bu kadar insanın cebindeyiz neden onlara ulaşım dışında da ödeme seçeneği olmayalım” diyerek Şehrin Yaşam Kartına dönüştük. İstanbulkart Mobil de tam bu noktada İstanbullulara kolaylık sağlama vizyonu ile yola çıktı.

 

Kullanıcılarımızdan özellikle QR kodla ödeme, online olarak TL ve abonman yükleme beklentilerini duyuyorduk. Diğer tüm özelliklerle birlikte bunları önceliklendirdik.

İstanbulkart’ını bulamama, evde unutma durumunda İstanbulkart Mobil’den QR kodla ulaşım ödemelerinin gerçekleşmesini sağlıyoruz. Böylece İstanbulluların hali hazırda kartı varken yeni kart almasının önüne geçmiş bulunuyoruz. Aynı zamanda İstanbulkart Mobil indirildiğinde otomatik olarak tanımlanan dijital kart ile tüm indirim haklarıyla beraber geçiş ödemeleri gerçekleştirilebiliyor.

Tabii ki İstanbulkart Mobil yalnızca QR kodla ödeme hizmeti vermiyor. Kolaylık sağladığı birçok işlem yine İstanbulkart Mobil üzerinden gerçekleşiyor. İstanbulkart yükleme talimatlarıyla bakiye yükleme işlemini kolayca gerçekleştirebiliyoruz. Böylece yükleme noktalarına ve nakit paraya olan ihtiyaç da ortadan kalkmış oluyor.

HES kodu eşleştirme, İstanbulkart Mobil üzerinden gerçekleşen çok kıymetli bir işlem. Toplu ulaşım kullanımı için zorunlu olan eşleştirme işlemi yine İstanbulkart Mobil üzerinden kolayca yapılabiliyor.

Dijital inovasyon bizim en önem verdiğimiz konulardan biri. Çağı yakalamak ve değişen dünya trendlerini takip etmek için teknolojiden beslenmemiz şart. Biz çalışmalarımıza aynı hızla devam edeceğiz.

 

 

İstanbulkart birçok alanda ödeme aracı olarak İstanbullulara hizmet veriyor, ulaşımı da uçtan uca dijital hale getiriyor. İstanbullular İstanbulkart Mobil üzerinden şu anda hangi işlemler yapılabiliyor? Öne çıkan özellikleri konusunda da bilgi alabilir miyiz?

İstanbulkart Mobil’in tasarımını yeni marka kimliğimize uygun dinamik ve modern bir hale getirirken arayüzünü daha kullanıcı dostu bir hale getirdik.

Dijital dönüşüm inovasyonlarımızla dünyada ilklere imza atıyoruz. 

En büyük dijital dönüşüm projelerimizden biri QR kod ile ödeme özelliği. Fiziksel kartın tüm özelliklerini dijitale taşıyarak İstanbulkart’ı her zaman yanında bulundurma şansı yaratan QR kod ile ödeme özelliğimizle indirim haklarını saklı tutarak geçiş ve aktarmaları hesaplayabilen dünyadaki ilk örnek olduk.

İstanbulkart Mobil, toplu ulaşımda fiziksel karta olan ihtiyacı ortadan kaldırdığı gibi fiziksel noktalara olan ihtiyacı da ortadan kaldırdı.  

Aynı zamanda IOS işletim sisteminde de aktif hale gelen NFC özelliğiyle TL ve abonman talimatı tanımlama ve bakiye kontrolü işlemlerini mobil cihazlardan gerçekleştirebiliyoruz.

 

 

Uygulamaya giriş prosedürleri 6 haneli rakamdan oluşan tek şifre ile giriş yapabilme desteği sağlarken parmak izi tanıma ve Face ID (yüz tanıma) özellikleriyle daha da kolaylaştı ve güvenli bir dijital kimlik oluşturdu.

Yeni İstanbulkart Mobil’e özel kampanyalar da İstanbulluların ve İstanbulkart Mobil kullanıcılarının hayatına olumlu şekilde dokunacak. İstanbullulara çok daha rahat bir kullanım sağlamayı ve deneyim dünyalarını daha üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz.

Dijital inovasyonlar, fintech şirketleri için çok önemli ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi elektronik para şirketi olarak bize de çok büyük bir rol düşüyor. Elimizden gelen en iyi şekilde üstümüze düşen görevi yapıyoruz.

 

İstanbulkart Mobil, kısa sürede 6 milyon indirme sayısına ulaşarak IOS ve Android uygulama marketlerinde en çok indirilen ilk 5 finans uygulaması arasına girme başarısını gösterdi. Uygulama üzerinde gördüğümüz kampanyalar gerçekten çok avantajlı, bende sık sık faydalanıyorum. Uygulama üzerinde şimdiye dek kaç işlem yapıldı? Kullanıcıların genel ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İstanbulkart Mobil’i 2021 yılının Kasım ayında yeniledik. 2022 yılının ocak ayına geldiğimizde 6 milyon indirilme sayısıyla en çok indirilen ilk 5 finans uygulaması arasındaki yerimizi aldık. Bu bizim için çok büyük bir gurur. Aynı zamanda İstanbulkart Mobil’in ne kadar gerekli bir uygulama olduğunu da gösteriyor.

İstanbulkart Mobil’i yenilediğimiz 4 Kasım tarihinden itibaren 3 milyon QR kod ile geçiş yapıldı.

Eski mobil uygulamaya göre geçiş ortalaması %115 arttı.

İstanbulkart Mobil indirildiği anda kullanıcılarımızın ödemelerini yapabilmesi için dijital kart oluşturuyoruz. 4 Kasım tarihinden itibaren kullanılan dijital kart oranı %84 arttı.

İstanbulkart Mobil ile 3 milyon TL/abonman yükleme talimatı verildi. Yine bu oran eski mobil uygulamaya göre %56 arttı.

Her geçen gün kalabalıklaşan şehir hayatını kolaylaştırmak, sürdürülebilir ve kapsamlı şehirlerin oluşmasına destek olmak için çalışmaya devam ediyoruz.

Kendi hedef kitlemizi yönlendirmek yerine kullanıcılarımızın talepleriyle kendimizi dönüştürüyoruz. 

Kullanıcı geribildirimleri çok olumlu geliyor. Bizim de motivasyonumuzu artırıyor.  Kullanıcılarımız için sadakat modülünü devreye aldık. 2021 yılında 120 bin İstanbullu kampanyalarımızdan faydalandı.  Son kullanıcının hayatına en çok dokunan bir marka olmanın getirisi olarak kullanıcı deneyimlerini üst seviyelere taşıyacak çözümler üretmek için kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Kendi hedef kitlemizi yönlendirmek yerine kullanıcılarımızın talepleriyle kendimizi dönüştürüyoruz.

 

İstanbulkart sunduğu özellikler ve barındırdığı teknolojilerle tüm dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Dünya genelinde metropol ve şehirler ile iş birliği veya konsorsiyum düşünüyor musunuz? Rehberliğinize başvuranlar oluyor mu?

Öncelikli hedefimiz İstanbul halkının deneyim dünyasını üst seviyelere çıkarmak. Ancak İstanbul dışındaki şehirlere de rehberlik hizmeti vermeye başladık. Ödeme altyapılarını oluşturarak kendi şehir kartlarını yaratmalarına yardımcı oluyoruz. Çok yakın zamanda hayata geçecek belediye iş birliklerimiz var.

Dünya genelinde de İstanbulkart’ın sunduğu altyapı ilgiyle karşılanıyor.

Biz elektronik ücret toplama sistemlerindeki gücümüze güveniyoruz.

Geleceği bugünden yakalamak adına inovasyon ve dijital dönüşümü yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. 

 

Gelecek hedefleriniz eşliğinde İstanbulluları bekleyen yenilikler konusunda neler söylemek istersiniz?

İstanbulkart, yurt içi ve yurt dışı tüm ATM ve POS’larda temassız özelliğini saklı tutarak kolaylıkla kullanılabilecek.

İstanbulkart, kapalı devre bir kart. Bu sebeple, ulaşım dışında geçerli olduğu her markayla ayrı ayrı iş birliği yapmak durumundayız. Bu çok ciddi bir emek ve özveri isteyen bir iş. Ancak gelecek hedeflerimizin bir kolu olarak İstanbulkartlarımızı açık şemalı bir kart yapısına dönüştüreceğiz. Böylelikle tam anlamıyla bir ön ödemeli kart haline gelecek. Limitlerini yükselterek yurt içi ve yurt dışı tüm ATM ve POS’larda temassız özelliğini saklı tutarak kolaylıkla kullanılabilecek. Şimdilik bunun heyecanını yaşıyoruz.

İstanbulkart Mobil’de de yeni özellikler İstanbulluları bekliyor olacak. İstanbulkart Mobil üzerinden QR kodla yapılan ulaşım ödemelerini ulaşım dışına da taşıyacağız. Böylece İstanbulkart’ın geçtiği her noktada İstanbulkart Mobil ile ödeme yapmak da mümkün olacak. Bunun yanında fiziksel karttan dijital karta bakiye aktarımı, dijital kart ile e-ticaret ödemeleri gerçekleştirmeyi, açık bankacılık, İstanbulkart Mobil üzerinden Iban oluşturarak para transferi ve uluslararası para transferi gibi özellikleri İstanbullularla buluşturacağız.

2021 yılını hedeflerimizden fazlasını gerçekleştirerek uğurlamıştık, 2022 yılını da aynı gönül rahatlığıyla uğurlamak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.