CBOT CEO’su Mete AKTAŞ, Fintechtime Ağustos sayısı dosya konusu “Gömülü Finans Rehberi” için finans sektöründe chatbot kullanımının detaylarını anlattı.

CBOT olarak 2017 yılında Türkiye’de kendi yapay zeka teknolojimizi geliştirme vizyonuyla kurulan ve bugün Türkiye’nin önde gelen büyük bankaları, sigorta şirketleri, e-ticaret devleri, bakanlıklar ve holdingleri ile işbirliği yapan lider yapay zeka şirketiyiz. Uçtan uca müşteri hizmetleri otomasyonunda ciddi katma değer yaratan CBOT’un finans sektöründe yer alan chatbotları ileri seviyede teknoloji ve sofistikasyona sahip olması nedeni ile önemli global örnekler haline geldi ve Gartner raporlarında yer aldı.

Günümüzde finans sektöründe aktif olan chatbotlarımız, müşteri hizmetleri ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için etkin bir şekilde kullanılıyor. Finans kurumları, chatbotları müşterilere daha hızlı, daha verimli ve daha kişiselleştirilmiş bir hizmet sunmak amacıyla entegre ediyorlar. Bu etkili teknoloji, son 5 yılda sektördeki dijital dönüşümü hızlandırarak müşteri memnuniyetini artırdı, çağrı merkezi maliyetlerini düşürdü ve müşteri iletişimini güçlendirir diyebiliriz. Chatbotlarımız, özellikle finans kurumlarının müşteri hizmetleri departmanlarında yaygın olarak kullanılıyor, bu bağlamda temel hesap bilgileri, hesap bakiyesi, işlem geçmişi gibi müşteri sorgularını hızlı bir şekilde cevaplamak, para transferleri, hesap açma, kredi başvurusu gibi işlemleri kolaylıkla gerçekleştirmek mümkün.

Son zamanlarda finansal danışmanlık ve kişisel finans yönetimi de chatbotların kullanım alanları olarak ön plana çıkmaya başladı. Yatırım şirketleri, aracı kurumlardan ciddi bir talep ile karşı karşıyayız. Davranış ve tercihler analiz edilerek, müşterilere bütçe planlaması, tasarruf önerileri ve yatırım tavsiyeleri gibi kişisel finansal konularda chatbotlar aracılığıyla destek sağlamayı hedefleyen şirketler, müşterilerin finansal bilgi ve farkındalıklarını artırarak daha bilinçli finansal kararlar vermelerine yardımcı oluyor. Ayrıca bankacılık alanında uygun kredi seçenekleri, yatırım fırsatları veya sigorta poliçeleri gibi hizmetler hakkında önerilerde bulunarak ciddi satış artışı sağlayan iş ortaklarımız var.

Güvenlik, finans sektöründe en önemli konulardan biridir ve chatbotlar da bu alanda da etkin bir rol oynuyor. Biyometrik kimlik doğrulama gibi gelişmiş teknolojilerle entegre edilen chatbotlar, müşteri kimliklerini doğrulayarak güvenli bir hizmet sunarak potansiyel güvenlik sorunlarını önceden tespit etmeye yardımcı oluyor. Örneğin, müşteriler chatbotlarımızı kullanarak bir işlemi onaylayabilir veya bir şifre sıfırlama talebini doğrulayabilir noktadalar. CBOT olarak ürüne 2022 yılında eklediğimiz görüntülü görüşme altyapısı müşteri edinimi ve satış görüşmelerinde kritik bir rol oynadığını düşünüyorum. Finans kurumları, chatbotları müşterilere ürün ve hizmetleri tanıtmak, yeni kampanyaları duyurmak ve potansiyel müşterileri çekmek için kullanıyorlar. Chatbotlar sayesinde müşterilere kişiselleştirilmiş pazarlama iletişimi sunarak onların ihtiyaçlarına daha uygun hizmetler sağlamak için önemli birer kanal haline geldi.

Sonuç olarak, finans sektöründe chatbotlar, müşteri hizmetlerini geliştirmek, işlem süreçlerini hızlandırmak, kişisel finans yönetimini kolaylaştırmak ve güvenlik önlemlerini güçlendirmek gibi birçok alanda etkin bir şekilde kullanılıyor. Bu teknoloji, finans kurumlarının dijital dönüşüm sürecine katkıda bulunarak müşteri deneyimini iyileştiriyor ve sektörün rekabetçi yapısına önemli bir katkı sağlıyor.

Ve şimdi GPT teknolojisi ile birlikte merakla ve heyecanla yeni bir faza daha adım atıyoruz.

 

CBOT CEO’su Mete Aktaş ile Fintechtime Ağustos sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaja aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 

Hızımızı CBOT GPT ile daha da Artıracağız