Aktif Ventures Genel Müdür Vekili Yasemin Evsahibioğlu, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı. 

Yeni yılda da iddialı “girişim geliştirici” kimliğimiz ile projeler üretmeye, başta fintech dikeyi olmak üzere finansa hizmet eden tüm alanlarda lider API pazaryerimiz Apilion ile şirketlerin teknolojik altyapılarını geliştirmeye ve Mindvest yatırım fonumuzla finansal destek sağlayarak ekosistemi büyütmeye devam edeceğiz.

 

2023 yılında ihtiyaçların hızla evrildiği bir dünyada girişimciler, yeni teknolojilerin domine ettiği heyecan verici bir serüvenin parçası olma şansını yakaladılar. Teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik odaklı girişimlerin, iş dünyasının şekillenmesinde belirleyici bir rol oynadığını bir kez daha gördük. Ayrıca teknoloji dünyasında dönüm noktası niteliğinde birçok gelişme yaşadık; AI, IoT ve blockchain alanlarındaki ivmenin, tüm sektörleri bir üst seviyeye taşıyan potansiyeli yaratmaya başladığını söyleyebiliriz.

Ancak 2023 aynı zamanda dünyanın finansal krizlerle mücadele ettiği bir dönemdi ve fikirlerini iş modellerine taşıma yolcuğunun henüz başında olan birçok proje, zorluklarla karşılaşarak süreçlerini tamamlayamadı. Özellikle ölçeklenme döneminde yatırım ihtiyacı duyan girişimler finansmana yeterli erişimi sağlayamadığından MVP seviyesinde kaldı. Buna rağmen 2023 yılının 2. çeyreğinde Türkiye’deki girişimlere yapılan yatırımlar bir önceki çeyreğe kıyasla artarak 150 milyon dolara ulaşması girişimciler açısından 2024 yılının daha verimli geçeceğinin sinyallerini vermiş oldu. Küresel pazarda ise bu payın 87 milyar dolar yükselmesi girişimcilik sektörünün gelişeceğini destekleyen bir kanıt niteliği taşıyor. “Venture Builder” olarak konumlanan tarafların ise bu belirsizlik sürecinde kendilerini beklemeye aldığını gözlemliyoruz. Finansman sağlama ve büyüme stratejilerinde yeni rotalar belirlenip 2024 yılında bu şirketlerin daha agresif yatırımlar yapacağını ön görüyoruz.

2024’e bakacak olursak; 2023’ün devamı niteliğinde, farklı dikeylerde girişimlerin boy göstereceği bir yıl öngörebiliriz, global perspektifte göreceli olarak daha düşük bir yatırım iklimi bekleniyor ancak AI, Art-Tech, Food- Tech gibi kategorilerin özel ilgili görmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Finans dünyasında ise fintech’lerin popülerliğini korumaya devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak dijital bankacılık ve servis bankacılığı gibi alternatif alanlar ile, geçtiğimiz yıl lisanslama süreçlerini tamamlayan yeni oyuncuların, özellikle de servis bankacılığı ile perakende, lojistik, teknoloji devlerinin finans dünyasında söz sahibi olmaya başlayacağını öngörüyoruz. API paylaşımı, gömülü finans gibi modellerin, büyük müşteri kitlelerini yöneten şirketlerin müşterilerine finansal çözümler sunma araçları olduğunu 2023’te deneyimlemeye başlamıştık. Bu alandaki ürün çeşitliliği ve yeni teknolojiler ile artık kitlelerin tek kaynaktan bütünleşik hizmet almayı benimsediği ve bu deneyimin kusursuzlaştığı noktalara ilerlediğimizi düşünüyorum.

Yeni yılda da iddialı “girişim geliştirici” kimliğimiz ile projeler üretmeye, başta fintech dikeyi olmak üzere finansa hizmet eden tüm alanlarda lider API pazaryerimiz Apilion ile şirketlerin teknolojik altyapılarını geliştirmeye ve Mindvest yatırım fonumuzla finansal destek sağlayarak ekosistemi büyütmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda tüm finansal teknolojiler ekosistemi ile farklı ve yenilikçi iş birliklerine de açık olmayı sürdüreceğiz.