Kripto piyasasında haftanın gündemi: Sec’in Bitcoin Spot ETF kararı.

Bitcoin, son 24 saatte %0.25’lik artışla 43,955 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ethereum (ETH) aynı dönem içinde  %1.10’luk bir artışla 2,224 dolar seviyesinde fiyatlanıyor. Kripto para piyasasının toplam piyasa değeri 1.592 trilyon dolar seviyesinde. Bitcoin’in piyasa değeri 862.2 milyar dolar, Ethereum’un piyasa değeri 267,6 milyar dolar. NFTScan verilerine göre aralık ayında NFT piyasası toplam işlem hacmi, Kasım ayına göre %44.5 artarak 431.5 milyon dolara ulaştı.

CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan değerlendirmeyi sizlerle paylaşıyoruz. 

 

BlackRock ve diğer 11 Bitcoin Spot ETF adayı revize edilmiş 19b-4 belgelerini sundu

6 Ocak’ta, şu ana kadar BlackRock, Valkyrie, Ark Invest, Fidelity, Bitwise, Grayscale, Hashdex, Invesco, WisdomTree, Franklin Templeton ve VanEck dahil olmak üzere 11 Bitcoin spot ETF adayı, Bloomberg bilgilerine göre, revize edilmiş 19b-4 belgelerini sundu.

 

Bitcoin ETF için son adımlar atılıyor

Bitcoin spot borsa yatırım fonu (ETF) için Wall Street’te son adımlar atılıyor. Bloomberg analisti Eric Balchunas’ın aktardığına göre, varlık yöneticilerinden beklenen son revizyonlar 8 Ocak sabahına kadar tamamlanmalı. Bu revizyonlar, S-1 başvuruları aracılığıyla en geç 13:00 UTC’ye kadar sunulmalı ve başvuruların kalan ücretleri ödenmeli. Kripto fonlarını ticarete açacak borsalar, 5 Ocak’ta piyasalar kapandıktan sonra 19-b formlarını sundu. 19-b ve S-1 formları, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nda (SEC) bir karar alınmadan önceki son adımlar olarak biliniyor. Balchunas, SEC komisyon üyelerinin karar alma sürecindeki bir sonraki aşamanın oylama olabileceğini belirtti.

Komisyonun kamuya açık gündeminde, 11 Ocak’ta ETF’lerin çıkışının öngörüldüğü tarihten önce herhangi bir plan görünmüyor. Balchunas, SEC’in yetki devri politikasını kullanarak karar verebileceğini öne sürdü ve güncel durumu, “Oylayacaklarından bile emin değiliz. Yetki devri kullanabilirler, ancak bilmiyoruz. Üç seçenek olduğunu düşünüyoruz: oylama yapmaları, yetki devri kullanmaları veya onaylamaları gerekiyor çünkü geçmişte reddettiklerinde oylama yapmadılar.” şeklinde aktardı. Balchunas, çoğu başvurunun gelecek hafta onaylanacağını, en kötü ihtimalle de 29 Aralık’tan önce düzenleyicinin gerekliliklerini karşılayanların onaylanacağını tahmin ediyor.

 

SEC, Bitcoin Spot ETF’lerine ilişkin beklentiler arasında kripto ‘FOMO’ uyarısını yeniden yayınladı

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Bitcoin spot borsa yatırım fonlarına (ETF) ilişkin beklenen onayların hemen öncesinde, FOMO kripto yatırımı konusunda uyarıda bulundu. SEC’in Yatırımcı Eğitimi Ofisi, 6 Ocak’ta X (eski adıyla Twitter) üzerinden bireysel yatırımcıları dijital varlıklarla ilgili riskler konusunda tekrar uyardı. Bu uyarı, meme tokenler, kripto para birimleri ve NFT’lerle ilgili riskleri içeriyordu. Raporda, ünlülerin ve sporcuların kripto varlıklarını tanıtmasından bahsedilerek, yatırımcılara yalnızca popüler figürlerin övgüleri nedeniyle finansal kararlar vermeme çağrısı yapıldı. SEC, yıllar boyunca ünlülere belirli kripto para birimlerini tanıtmaları nedeniyle çeşitli cezalar uyguladı. Geçen yıl 3 Ekim’de Kim Kardashian, Instagram’daki 360 milyon takipçisine Ethereum Max (EMAX) adlı sahte bir tokeni tanıtmak için 250.000 dolar ödeme aldığını açıklamadığı gerekçesiyle SEC ile 1.26 milyon dolarlık bir anlaşmaya varmıştı. Rapor ayrıca, yatırımcılara “trendler ve etkileyiciler” nedeniyle hareket oluşturan varlıkların potansiyel oynaklığı konusunda uyarıda bulundu. Bu tür varlıklar başlangıçta cazip görünse de, piyasa onlarsız hareket etmeye devam ettikçe kayıpların hızla artabileceği belirtildi. Raporda, “Yatırımınızın tek bir günde %20, %30 veya hatta %50 kaybettiğini düşünürseniz nasıl hissederdiniz?” sorusu soruldu.

 

Honduras özel ekonomi bölgesi, Bitcoin’i hesap birimi olarak tanıdı

Honduras’taki Próspera ZEDE özel ekonomi bölgesi, Bitcoin’i hesap birimi olarak tanıdı. Bu karar, bölgede kayıtlı tüzel kişiliklerin ticari, vergisel ve finansal işlemlerde kripto para birimini kullanmasına izin veriyor. Duyuru, kabul şartlarını, ilgili vergi döneminde 30 gün içinde Vergi Komiserliği’ne bildirim yapılmasını ve onaylanmış bir kripto para borsasına atıfta bulunulmasını içeriyor. Son BTC Vergi Ödeme Prosedürü uygulanana kadar, vergi yükümlülükleri BTC’ye göre iç muhasebe amaçlarına yönelik belirlenecek ancak Próspera ZEDE’ye ABD doları veya yerel para birimi Lempira cinsinden bildirilecek. Karar, Honduras’ın Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak onaylamak üzere olduğuna dair söylentilerin ardından geldi.

 

Güney Kore, kripto para listelemeleri için standart yönergeler geliştiriyor

Hankyung’un raporuna göre, Kore Finansal Denetleme Servisi’nde Dijital Varlık Araştırma Grubu Başkanı An Byung-nam, bugün Seul Konseyi’nde düzenlenen bir sempozyumda, kripto paraların ihraç edilmesi ve dolaşıma sokulması ile ilgili standartlar ve listeleme kriterleri üzerinde yönergeler geliştirildiğini açıkladı. Son altı aydır borsalarla çalıştığını ve yönergenin neredeyse tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

 

Son dört saatte ağ genelinde 61.15 milyon dolarlık likidasyon gerçekleşti

Coinglass verilerine göre, son dört saatte toplamda 61.1 milyon dolarlık likidasyon yaşandı. Bu likidasyonların 56.7 milyon dolarını uzun pozisyonlar, 4.4 milyon dolarını ise kısa pozisyonlar oluşturuyor. Ayrıca, son 24 saatte toplam 167 milyon dolarlık likidasyon meydana geldi, bunun 136 milyon doları uzun ve 31.4 milyon doları kısa pozisyonlardan oluştu.

 

NFTScan, Aralık NFT piyasa raporunu yayınladı: Toplam işlem hacmi 431.5 milyon doları buldu, kasım ayına göre %44.5 artış gösterdi

NFT altyapı hizmet sağlayıcısı NFTScan, Aralık NFT piyasa raporunu yayınladı. Raporda, Aralık ayı NFT piyasasının piyasa değerinin 16-21.5 milyar dolar arasında dalgalanarak son üç ayın en yüksek değerine ulaştığı, ancak piyasadaki işlem aktivitesinin Kasım ayına göre azaldığı belirtildi. Ayrıca, aralık ayı NFT piyasasının toplam işlem hacmi (TTV), Kasım ayına göre %44.5 artarak 431.5 milyon dolar oldu. Ticaret platformları arasında yalnızca Blur’un işlem hacmi artış trendi gösterdi.

 

Shanghai Baoshan Savcılığı, 220 milyon yuan değerinde sanal para birimi içeren yasa dışı döviz alım satımı davasını yargıya taşıdı

Shanghai Baoshan İlçe Halk Savcılığı, yasa dışı döviz alım satımında kullanılan sanal para birimlerini içeren bir davayı yargıya taşıdı. Dava özetle, şüphelilerin yurtdışı hesaplar aracılığıyla yabancı para birimleriyle sanal para satın alıp yurtiçinde sattığı ve müşterilerin belirttiği döviz kuruna göre RMB ödemesi yaptığı olayı kapsıyor. Bu işlemler sırasında şüpheliler, döviz kuru farkından ve hizmet ücretlerinden gelir elde etti. Baoshan Savcılığı, davanın incelemesi ve savcılığa sevki sonrasında, yabancı para ve RMB arasındaki değer dönüşümünün, sanal para birimi kullanılarak gerçekleştirilmesinin yasa dışı döviz alım satımı olduğunu belirlemek için ulusal döviz yönetimi bölümünden bir karar talep etti. Savcının incelemesi sonucunda, Ocak 2018’den Eylül 2021’e kadar şüphelilerin kurdukları web sitesi üzerinden yurtdışı hesaplardan yabancı para toplayıp, yurtiçi hesaplardan RMB ödeyerek döviz ticaretinden kazanç sağladığı ve toplam yasa dışı işlem hacminin 220 milyon RMB olduğu sonucuna varıldı.

 

2023’te Kuzey Koreli hackerlar 500 milyon dolardan fazla dijital varlık çaldı

Blok zinciri istihbarat firması TRM Labs tarafından yayınlanan verilere göre, Kuzey Kore’ye bağlı hackerlar 2023’te 500 milyon dolardan fazla dijital varlık çaldı. Rapor, kripto para alanında Kuzey Kore aktörlerinin sürekli tehdit oluşturduğunu vurguluyor. İstatistiklere göre, Kuzey Kore’ye bağlı hackerlar, 2023’te kripto para saldırılarında çalınan fonların neredeyse üçte birini gerçekleştirdi. Rapor ayrıca, Kuzey Koreli hackerların, yasa uygulayıcılarından yasadışı faaliyetlerini gizlemek için kripto karıştırma araçlarını kullanma taktiklerine de değiniyor. TRM Labs, Kuzey Kore’nin 2024 boyunca kripto para cüzdanlarına yönelik saldırılarına devam edeceğini öngörüyor.

 

Öne Çıkan Altcoinler

Stacks (STX): $1.76 fiyat, %10.76 günlük artış, %20.77 haftalık artış, $2,517,221,797 piyasa değeri.

Axelar (AXL): $1.20 fiyat, %8.33 günlük artış, %1.74 haftalık artış, $634,017,121 piyasa değeri.

Maker (MKR): $1,822.03 fiyat, %4.09 günlük artış, %6.88 haftalık artış, $1,676,337,038 piyasa değeri.

Injective (INJ): $38.32 fiyat, %0.53 günlük artış, %7.46 haftalık artış, $3,209,859,947 piyasa değeri.

FTX Token (FTT): $2.42 fiyat, %11.83 günlük düşüş, %19.67 haftalık düşüş, $797,337,878 piyasa değeri.

Mina (MINA): $1.02 fiyat, %11.82 günlük düşüş, %24.98 haftalık düşüş, $1,050,061,103 piyasa değeri.

Lido DAO (LDO): $2.82 fiyat, %11.23 günlük düşüş, %2.55 haftalık artış, $2,507,788,789 piyasa değeri.

Axie Infinity (AXS): $7.26 fiyat, %10.68 günlük düşüş, %16.54 haftalık düşüş, $958,657,967 piyasa değeri.