United Payment CEO’su İlker Sözdinler, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.

United Payment ve FinTek sektörü açısından heyecan dolu bir seneye adım atıyoruz. Yüzlerimizin güldüğü, Türkiye’yi yurtdışında gururla sergilediğimiz bir yıl olacağına inanıyorum. 2024’te savaşların değil, Türkiye’nin başarılarının konuşulduğu, barış ve huzurun hâkim olduğu bir yıl diliyorum. Mutlu yıllar.

United Payment olarak büyüme yolculuğumuza hız kattığımız başarılı bir seneyi geride bırakıyoruz. 2023 yılını, uluslararası iş ortaklıklarımızı büyüttüğümüz, marka kimliğimizi yenilediğimiz, yurtdışı operasyonlarımızda da başarıyı yakaladığımız sene olarak tanımlayabiliriz. Yıl sonu itibariyle 100 milyar TL işlem hacmi hedefimizi gerçekleştirdik. 2023 istediğimiz gibi geçti diyebilirim.

2023 yılında Dlocal ve Terrapay gibi dünyanın en büyük para transferi firmalarını da ağımıza katarak, para transferi konusunda bölgenin aranan partneri olduk. Mevcut iş ortakları ile ilişkilerimizi derinleştirdik, müşteri memnuniyetini ön plana alarak teknolojik kabiliyetimizin de büyük etkisiyle var olan projelerimize yenilerini ekledik. Yine belediyelerle yaptığımız iş birliklerimizi genişlettik, farklı alanlardaki ihtiyaçlara çözüm sunan yeniliklerimizi kullanıcılarla buluşturduk. Ankara’da Mastercard ile akıllı şehirler yarattığımız kapsamlı bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu noktada Türkiye’deki ilk açık devre karta, ulaşımı da ekledik. Dünyanın her yerinde geçen bu kartı Ankaralılar her gün, ulaşım için de kullanacak, kullandıkça şehrine sosyal fayda sağlayacak. 2024 planlarımız arasında Türkiye’deki yeni belediye iş birlikleri de olacak.

Yurtdışına para transferi, dijital cüzdan ve Akıllı Kasa başta olmak üzere ödeme altyapısına yönelik her alanda büyümemizi sürdürdük. Bunun yanı sıra gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışındaki operasyonlarımızı stratejik büyüme planlarımız dahilinde devam ettirdik. 2023’ün ikinci yarısında Türkiye İş Bankası ile Londra’da yüzde 50 ortaklıkla bir şirket kurduk. Azerbaycan’da, çok kısa sürede yüzde 10 pazar payına ulaştık. Ar-Ge’deki odağımızı Azerbaycan’a da taşıdık. Burada teknoparktaki bir yerleşkeye geçen ilk Türk FinTek şirketi olduk. Böylece Azerbaycan’da teknoloji ihracatımız ve inovasyonlarımız için kıymetli bir adımı gerçekleştirdik. Gürcistan’ın görünmez finans alanında hizmet veren ilk şirketi olduk. Geçtiğimiz aylarda da, tıpkı Azerbaycan’a olduğu gibi Gürcistan’a para transferi koridorunu da açtık. Gürcistan’da gelecek sene çok daha aktif olacağımız projelerin hazırlığındayız.

2024 yılının da hem sektörel hem de şirketsel konjonktürde, büyüyerek geçeceğini düşünüyorum. Sunduğumuz çözümlerimizi, Ar-Ge’mizi ve çalışanlarımızı son derece heyecanlı dönem için yeniden şekillendirmeye devam ediyoruz. 2024 yılı için en önemli konumuz; yurtdışında sürdürdüğümüz büyüme yolculuğumuz olacak. Bizim için önemli olan bir başka konu ise yapay zeka. Ben yapay zekaya yatırım yapan şirketlerin, sektör ne olursa olsun, bir adım öne geçeceğini düşünüyorum. Yapay zekayı hem kendi işlerimizde hem de müşterilerimize fayda sağlayacak projelerde aktif olarak kullanmaya başladık. 2024 yılında faaliyet gösterdiğimiz Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve İngiltere ülkelerine yenilerini eklemeyi planlıyoruz. Radarımızda Türk Devletleri ve Güney Afrika pazarları var. Henüz sektörün tam gelişmediği, regülasyonun net olmadığı, uluslararası oyuncuların girmeye korktuğu zorlu pazarlara yoğunlaşıyoruz.

Türkiye’nin finansal ekosistemine katkıda bulunmayı sürdüreceğiz. Bunun yanı sıra 2024 yılı için sürdürülebilirlik ve karbon sıfır konuları gündemimizde olacak. Son olarak da mobilite ve araç içi ödeme (yakıt, otopark, sigorta) konusunda Avrupa’ya ilham olabilecek bir proje geliştirdik, çok yakında detaylarını öğreneceksiniz.

2023 yılında Türkiye’deki müşterilerimizi global ortaklarımızla buluşturarak, cüzdanları uluslararası para transferine açtık, bunun en güzel örneği Turan kullanıcılarının Transfergo aracılığı ile istedikleri ülkeye para gönderebilmesi. Hisse senedi alım/satım, sigorta, 18 yaş altı için ebeveyn gözetiminde dijital harçlık ve dijital hediye çeki gibi yeni özellikleri kullanıcılarımızla buluşturduk.

Özetle United Payment ve FinTek sektörü açısından heyecan dolu bir seneye adım atıyoruz. Yüzlerimizin güldüğü, Türkiye’yi yurtdışında gururla sergilediğimiz bir yıl olacağına inanıyorum. 2024’te savaşların değil, Türkiye’nin başarılarının konuşulduğu, barış ve huzurun hâkim olduğu bir yıl diliyorum. Mutlu yıllar.