Türkiye’nin Seçim Haritasında Renkler Değişti: CHP, 1977’deki seçimlerden sonra ilk kez, 47 yıl sonra, en çok oyu alan parti oldu.

Türkiye, yerel yönetimleri belirlemek için sandık başına gitti ve 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri, önemli değişikliklere sahne oldu. Toplamda 61 milyon seçmenin katıldığı seçimlerde, AK Parti tarihinde ilk kez birinci parti olma unvanını CHP’ye bıraktı. Yapılan kesin olmayan seçim sonuçlarına göre CHP, 1977’deki seçimlerden bu yana ilk kez en çok oyu alan parti olarak öne çıktı.

 

2019 yılı yerel seçimlerinde seçilen kadın il belediye başkan sayısı 4 iken, 2024 yılında bu sayı 11’e yükseldi.

 

İstanbul ve Ankara’da CHP Farkı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ittifaksız yarışta Cumhur İttifakı’nın adayı Murat Kurum’a büyük fark atarken, Ankara’da mevcut başkan Mansur Yavaş da rekor bir oyla yeniden seçildi. CHP, İstanbul’da AK Parti’den 10, MHP’den 1 belediyeyi alırken, Ankara’da ilçe belediye sayısını 3’ten 14’e çıkardı.

 

Yerel Seçimlerde Dikkat Çeken Değişimler

Türkiye seçim haritasında 22 yıllık AK Parti iktidarından sonra radikal değişiklikler yaşandı. Batı ve güney kıyılarında “kırmızı renkle” temsil edilen CHP, orta Anadolu, Ege ve Marmara’nın büyük bölümünde birinci parti oldu. Manisa ve Afyonkarahisar’da tarihte ilk kez CHP’li adaylar belediye başkanı seçilirken, CHP büyükşehirlerde belediye başkanlığı sayısını 11’den 15’e çıkardı.

 

Seçim Sonuçlarının Yankıları ve YRP Sürprizi

Seçim sonuçları, 31 Mart tarihinde yapılan seçimlerin, demokrasi yönünde yeni bir adım olduğunu ve vesayetin sona erdiğini gösterdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zafer konuşmasında, demokrasi mesajı verirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerel seçim sonuçları sonrası erken seçim ihtimalini kapattı ve 4 yıldan uzun süre olduğunu vurguladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP’nin 1977’den beri ilk kez birinci parti olduğunu ve “yüzde 25’lik tavanı” aştığını ifade etti. İYİ Parti’de ise yerel seçim sonuçları sonrası Bilge Yılmaz’ın istifası ve Meral Akşener’e çağrısından sonra CHP’nin bir sonraki genel seçimlerde zaferlerin ilk adımını attığı belirtildi.

MHP’nin oylarının düştüğü ve DEM Parti’nin oylarını artırdığı görüldü. Ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, seçim sonrasında ülkeyi bekleyen sürpriz olmadığını, temel yaklaşımlarının belirsizlikleri azaltmak olduğunu dile getirdi.