Dijital para birimi bitcoin’in değerinin artışı, Avrupa ülkelerinde de ana akım medyanın ilgisini çekmeye başladı. Yılın son haftasında İsviçre basını bitcoin’in hızlı yükselişine geniş yer ayırdı. Ülkede yayımlanan haberlere göre, İsviçre halkı bitcoin’i hızla benimsemeye başladı. Dijital paranın çapraz kurda 950 dolar seviyesinde değere ulaşması, hem yatırımcıların hem de tüccarların ilgisini çekiyor.

İsviçre’nin en büyük finansal yayınlarından Handelszeitung’un yer verdiği geniş makalede, bitcoin’in yasal düzenlemeler karşısında yaşadığı sorunları ve AB ile Avrupa Komisyonu’nun sıkı kontrol çabaları dile getirildi. İsviçre haber ağının online portalının okuyucuları, AB’nin öncelikle nakit ve altın gibi prestijli metalleri hedeflemesi nedeniyle, bitcoin düzenleme konusundaki kapsamın dengeli olduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz haftanın başında sınır devriyelerine ve yerel yetkililere, bağımsız yargılamalarına dayanarak terörizmin potansiyel şüphelilerinin nakit ya da altın varlıklarına el koymalarına izin verdi.

İsviçre halkının genelinde ise bitcoin karşısında olumlu bir yaklaşımı bulunuyor. Özellikle Credit Suisse’in de içinde bulunduğu büyük bankacılık gruplarında ortaya çıkan yozlaşma iddiaları, halkın yeni nesil finans sistemlerine duyduğu ihtiyacı körüklüyor. İsviçre merkezli çok uluslu finansal hizmetler holding şirketi Credit Suisse Group, mortgage kredisi ve menkul kıymet dolandırıcılığı iddialarıyla ilgili olarak mahkemede milyarlarca dolarlık bir cezayı kabul etmek zorunda kalmıştı. Credit Suisse, bu ayın başlarında 7,2 milyar ABD doları tutarında bir uzlaşmaya yerleşen Deutsche Bank’tan daha karmaşık ve zor bir konumdaydı.