Japon teknoloji devi Sony, kullanıcılarının dijital haklarına ait verilerini depolamak için blockchain kullanmayı planlıyor.
ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (U.S. Patent and Trademark Office) tarafından yayımlanan bir dokümanda, teknoloji devi Sony’nin dijital hak yönetimi (Digital Rights Management – DRM) konusunda güvenli bir altyapı kurmak adına blockchain’den faydalanacağı ortaya çıktı. Kullanıcının sahip olduğu dijital hak verilerini güvence altına almak isteyen Sony, mevcut çözümlerin güvenilir olmadığını, sistemin belirli bir noktasında meydana gelecek sorunun tüm veriyi etkileyecek ölçüde ihlallere açık kapı bıraktığını açıkladı.
Yaşanacak olası problemlerde kullanıcının tüm içeriğinin tehlike altına gireceğini belirttiği patent başvurusunda Sony, blockchain teknolojisi kullanılarak bu sorunun ortadan kaldırılabileceğini vurguladı.
Kullanıcıları için bulut tabanlı dijital kasa oluşturacak
Sony tarafından yapılan patent başvurusunda, dijital veri yönetiminde blockchain sisteminin gücünden bahsedildi. Blockchain ağlarında, kullanıcıların satın aldıkları hizmet ya da ürünlere dair tüm kimlik bilgilerinin güvenli biçimde saklandığı vurgusu yapıldı. Kullanıcıların satın alım süreçlerinde kimlik doğrulaması işlemlerinin daha güvenli ve düşük maliyetli olacağı söylendi.
Sony ve IBM, Blockchain Teknolojisini Eğitim Dünyasına GetiriyorSony; telif hakkıyla korunan materyallere erişimi kısıtlayan, sadece hizmetin ücretini ödeyen kişilerin erişebilmesini sağlayan DRM sistemlerini bir adım öteye taşımak istiyor. Bir nevi bulut tabanlı kilitli dijital kasa oluşturmayı planladığını vurgulayan Sony, bunun için de halihazırdaki UltraViolet hizmetini örnek gösteriyor. UltraViolet hizmeti, Sony’nin iştiraki olan Sony Pictures Entertainment tarafından oluşturulan dosyaları arşivliyor.
Sony ayrıca, blockchain tabanlı güvenlik sistemini kullanarak sadece film ve müzik değil, farklı içerik türlerinde de dijital hak koruması getirmeyi planlıyor. Filmler, televizyon dizileri, video, müzik, ses dosyaları, oyunlar, bilimsel veriler ve tıbbi veriler gibi farklı konulardaki dijital hakları da blockchain ile yönetebileceğini savunuyor.
Her kullanıcıya özel blockchain ağı
Uygulamanın, gelişen teknoloji ile birlikte çeşitli potansiyel uygulamaları da beraberinde getireceğini söyleyen Sony, her kullanıcıya ait hak verilerinin özel bir blockchain ağında saklanacağını belirtti.
ABD Hükümetinin Sırları Blockchain ile KorunacakKişiye özel oluşturulacak blockchain kaydı, o kullanıcı hakkındaki tanımlayıcı bilgileri depolayan bir “genesis” bloğu ile başlayacak. Kullanıcı belirli bir içeriğe hak kazandığı zaman, örneğin bir filmi indirme hakkı satın aldığında bu haklar blockchain ağındaki kayda eklenecek.
İşlem sırasında eşzamanlı olarak bir DRM bilgisayar sistemi blockchain ağındaki hakları doğrulayacak ve gerektiğinde medyanın şifresini çözecek.
Hatırlanacağı üzere Sony, kullanıcı verilerini doğrulamak ve eğitim verilerini yönetmek için de blockchain teknolojisinin diğer uygulamaları üzerinde çalışıyordu.
Blockchain ile kimlik doğrulama sistemi de kuruluyor
26 Ekim 2017’de yayımlanan belgelere göre, Japon teknoloji holdingi Sony, kullanıcılarına sunduğu oturum açma sistemlerinde blockchain tabanlı bir kimlik doğrulama sistemi geliştiriyor. Yapılan patent başvurusu kapsamında, kullanıcıların oturum açmaları esnasında kullanılan güvenlik altyapısının blockchain ile sağlanması düşünülüyor.
İlaç Sektörünün Devleri Blockchain Teknolojisine Yeşil Işık Yaktı