Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentileri Fintechtime Kış 2022 Ocak & Şubat sayısında yer aldı.
Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Bahar’ın 2021 yılı sektör değerlendirmesi ve 2022 yılı beklentilerini aşağıda bulabilirsiniz.
“2020 yılında her biri alanında çok başarılı olan yatırımcılarımızdan 5,6 milyon dolar yatırım aldık ve bu destekle 2021 yılına güçlü bir adım attık. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde KOBİ’lerin ve şirketlerin finansmana erişimi en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıktı. Aldığımız yatırımlarla inovatif çözümler hayata geçirdik. Bu çözümlerden biri olan Figo Kolay Finansman ile bankalardan finansman desteğinin çok hızlı bir şekilde sağlanmasına aracılık ediyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojik modelle ticari işletmelerin mali verileri ve e-fatura bilgileri ile mali durum ve ticari faaliyetlerini değerlendirerek müşteri özelinde puanlama oluşturuyoruz. Firmaların ticari faaliyetlerinin değerlendirilmesi sonucunda oluşan puana göre tahsil edebilecekleri faturalar için uygun banka teklifleri sunuyoruz. Seçilen banka teklifiyle faturaya ait ödeme hızlı bir şekilde gerçekleştirilirken, tüm başvuru sürecinin dijital olarak yapılması firmalar için işlemlerin daha da hızlı sonuçlanmasını sağlıyor.
Figo Kolay Finansman hizmetinden faydalanmak için firmaların Figopara’ya giriş yaptıktan sonra platformdan özel entegratör bağlantısını seçmeleri yeterli oluyor. Bu sayede e-fatura ve e-defter bilgilerini Figopara’ya otomatik olarak aktarmış oluyor. Bankadan bir kredi almak istediğinizde işletmenizin bilançosuna, gelir-gider kompoziyonuna ve geçmiş kredi performansına bakılır. Figo Kolay Finansman’la işletmenizin sadece ticari faaliyetlerini dikkate alarak bir puanlama yapıyoruz. Böylelikle ticari faaliyetinizin genel performansına bakılarak finansmana daha hızlı erişmenize aracılık ediyoruz.
2021 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla 17 kat büyüdük ve beraber çalıştığımız alıcı sayısını 5 katına çıkardık. Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan 20 yeni alıcıyı bünyemize dahil ettik ve tedarikçi sayımızı da 3 kat büyüttük. Kasım ayında İzmir’de ofisimizi açtık. Figopara ile 10,000’in üzerinde aktif müşteriye 2,2 milyar TL işlem hacmine ulaştık. 2021 yılı sonunda bu rakamın Figo Kolay Finansman hizmetimizle birlikte 2,4 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyoruz. Yılı 2,5 kat büyüme ile kapatmayı hedeflerken, çalışan sayımız da 35’e ulaşacak. 2021 yılında bir başka hedefimiz ise tüm üyelerimizi Figo Kolay Finansman sistemine entegre ederek, KOBİ’lerin finansmanına destek olmak için yurtdışında KOBİ’lere sunulan 75 milyon Euro’luk desteği Türkiye’ye getirmek. KOBİ’lerin ticaret finansmanına daha rahat ulaşmaları için yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Figo Kolay Finansman’ın katkısıyla her sene minimum 3 kat büyümeyi hedefliyoruz. En önemli hedeflerimizden biri de yurt dışına açılmak. 2021 yılının son çeyreğinde bir, 2022 yılının ilk çeyreğinde ise üç ülkeye birden açılmayı hedefliyoruz. Bu sayede, ilerleyen yıllarda Figopara’nın katlanarak büyümesini ve yeni ülkelerde hizmet vermesini planlıyoruz. Öte yandan yatırımcı görüşmelerimiz sürüyor. Figopara çok yakın bir zamanda açıklayacağımız yeni bir yatırım alacak.
Sektörel olarak baktığımızda ise 2021 yılı FinTech sektörü açısından oldukça hareketli geçti. Colendi, A serisi yatırım turunda 120 milyon dolar değerleme üzerinden 30 milyon dolar yatırım aldı. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere 3,3 milyar dolarlık yatırım yapan Actera’nın Lüksemburg’da kurulu Financial Technologies S.a.r.l. adlı şirketi PayTR Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu’nun ana hissedarı oldu. Yine FinTech sektöründe faaliyet gösteren Param, hem tahsilat sistemi şirketi E-Çözüm Bilgi Teknolojileri AŞ’nin çoğunluk hisselerini satın aldı hem de ödüllendirme şirketi Momento’nun hissedarı oldu. Kişisel görüşüm, sektörümüzde 1 milyar dolarlık değerlemeyi yakalamış ancak yatırım almadığı ve satılmadığı için henüz anons edilmemiş birkaç unicorn bulunduğu yönünde. Bu sayıların önümüzdeki dönemde de artacağını ve Türkiye’den finansal teknoloji alanında yakın bir zamanda bir unicorn çıkacağını düşünüyorum.“