Token Ödeme Hizmetleri ve E-Para Genel Müdürü Hande Sarıdal ile Fintechtime Mart Sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.
Fintek dünyasının kadın liderinin röportajları eşliğinde derlediğimiz, sektörde kadın lider ve çalışanların varlığının önemini vurgulayan “Fintek Dünyasının Kadın Liderleri” özel dosya konusu, Fintechtime Mart 2024 sayısında yer aldı. Röportajların tümünü “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.
Fintek sektörüne girmeye nasıl karar verdiniz? Şirketinizdeki göreviniz ve sorumluluk alanınız nedir?
1996 yılından itibaren 13 yıl boyunca yabancı ve yerli bankaların hazine departmanlarında çeşitli görevlerde bulundum. Daha sonra kariyerime Arçelik’te devam ettim. 2018 yılında kurum içi girişim projemizle ödeme teknolojileri işimizi Token Finansal Teknolojiler AŞ unvanı ile şirketleştirdik ve Koç Holding’e bağlı bir şirket olarak faaliyetlerimizi sürdürmeye başladık.
Fiziksel ödeme cihazları ile verdiğimiz hizmeti, 2020 yılında Token Finansal Teknolojiler’in iştiraki olarak kurduğumuz ve benim de liderlik ettiğim Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. şirketimiz ile online ödeme ve elektronik para tarafına taşıma kararı aldık. 2022 yılında da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan ödeme ve elektronik para kuruluşu olarak faaliyet lisansı aldık.
Geçtiğimiz yıldan beri şirketinizin kadın çalışan ve yönetici sayılarında bir değişiklik yaşandı mı? Cinsiyet eşitliği veya pozitif ayrımcılık konusunda yeni bir politika, özel bir program veya yaklaşım geliştirildi mi?
Mevcut durumda şirketimizde 3 çalışandan 1’i kadın diyebilirim. Tüm IK politikalarımızı cinsiyet eşitliğine dayalı sürdürüyoruz. Kadın çalışanlarımızı kariyer yolculuklarında desteklemek, liderlik yetkinliklerini geliştirmek ve kariyer yolculuklarında bir adım ileriye taşımak adına spesifik liderlik eğitimlerimizde önceliklendiriyoruz. Bu eğitimler ile kadın çalışanlarımızın kendine dair farkındalıklarını artırmayı, performans ve motivasyon düşürücü bireysel engellerini fark etmelerini sağlamaya çalışıyoruz.
İşe alım ve terfi süreçlerinde, cinsiyet eşitliğini desteklemek adına objektif kriterlere dayalı bir değerlendirme sistemini benimsedik. Bu sayede, adaylar ve çalışanlar arasında cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek adına önemli adımlar attık.
İlerleyen süreçte, bu çabalarımızı daha da genişleterek çalışanlarımız arasında adil bir ortam sürdürmeyi amaçlıyoruz.
Kadınların sektördeki katılım seviyesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadın yöneticilerin liderliği fintek endüstrisini nasıl etkiliyor?
Kadınların iş hayatında daha fazla liderlik rolü üstlenmelerinin toplumumuzu ileri taşıyacak itici güçlerden biri olduğunu düşünüyorum. Eşit cinsiyet temsili, toplumsal ve ekonomik kalkınmada yadsınamaz faydalar sağlıyor. Özellikle yönetim kademelerinde kadın sayısının artması, bakış perspektifinin zenginleşmesi açısından çok kıymetli. Kadınların birleştirici, uzlaştırıcı özelliklerinin; farklı bakış açıları geliştirebilmesinin ve iletişim becerilerinin liderlik vasıflarına önemli katkıları olduğunu düşünüyorum.
Ben de çeşitli platformlarda yer alarak kurumsal hayatın zirvesindeki kadın sayısının artmasına katkıda bulunabilmeyi arzu ediyorum.
Kadınların finansal teknolojilerin geleceği üzerinde ne tür bir etki yapabileceğini düşünüyorsunuz?
Kadınların finansal teknoloji sektöründe daha etkin rol oynaması şirketlerin daha kapsayıcı kararlar almasına katkı sağlayacaktır. Yine kadınların daha fazla temsilinin sektörde daha yenilikçi çözümleri beraberinde getirecektir.
Kadınların sosyal ve çevresel konularda duyarlı olmalarının şirketlerin sürdürülebilirlik ve toplumsal etki odaklı yaklaşımlarını güçlendireceğini düşünüyorum. Bu da şirketlerin topluma olan katkısını artıracaktır. Finansal teknolojilerin daha kapsayıcı, daha yenilikçi ve sürdürülebilir bir geleceğe sahip olması için kadınların rolü çok kıymetli.
Finansal teknoloji sektöründeki kadın temsili neden önemli? Bu temsil sektörün genel başarısını nasıl etkiliyor?
Kadınların iş yaşamının her alanındaki varlığı, bir uygarlık göstergesi. Sektör lideri olarak bu bakış açısı ile çalışmalar yürütüyoruz. Eşit temsiliyetin olduğu bir ortam, sektöre farklı bakış açıları ve deneyimler kazandırıyor ve bu da sektörün genel başarısını olumlu yönde etkiliyor.
Finansal teknoloji sektöründe kadınların karşılaştığı en büyük zorluklar neler? Bu zorlukların üstesinden gelmek için neler yapılabilir?
Sektörümüzde kadınların karşılaştığı en büyük zorluğun geçmişten bugüne süregelmiş yargılar olduğunu düşünüyorum. Finansal teknoloji sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusuna yalnızca bir insan hakları meselesi olarak değil, aynı zamanda şirketlerin sürdürülebilir başarısı için de kritik bir faktör olarak bakılması gerekiyor.
Sektördeki terfi süreçlerinin şeffaflığı ve bu süreçlerin kadın çalışanlar üzerindeki etkisi konusunda ne tür iyileştirmeler önerirsiniz?
İnsan Kaynakları politakamız olarak, terfi kriterlerini daha açık ve objektif bir şekilde belirleyerek, herkesin aynı standartlara göre değerlendirildiğinden emin olmalıyız. Ayrıca, bu kriterleri ve süreci çalışanlara şeffaf bir şekilde iletmek, herkesin aynı bilgiye sahip olmasını sağlayacaktır. Ayrıca liderlerin ve IK ekiplerinin düzenli geri bildirim toplama seanslarını planlayarak, çalışanların deneyimlerini anlamak ve sürekli iyileştirmeler yapmak da bu sürecin başarısını artırabilir.
Kadınların finansal teknoloji sektöründe daha üst düzey rollerde temsil edilmesi için şirketler ve organizasyonlar ne gibi adımlar atmalı?
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yol almak isteyen şirket ve organizasyonların öncelikle çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarını oluşturmaları ve bu politikaları günlük iş kültürlerine entegre etmeleri gerekiyor. Kadın profesyonellerin sektörde ağ kurabilecekleri etkinlikler ve düzenlenecek mentorluk programları üst düzey rollerde kadın temsiliyetinin artmasında son derece etkili olacaktır.
Finansal hizmetlerde daha fazla kadın yetiştirmek ve bu alana kazandırmak için hangi tür eğitim ve gelişim fırsatlarına ihtiyaç var?
Sektörde daha fazla kadının etkin rol alması için bu alandaki tüm eğitimlerin çok değerli olduğunu düşünüyorum. Kişisel finansal yönetimi, bütçeleme ve yatırım dahil olmak üzere çeşitli finansal becerilerini anlama ve etkin bir şekilde kullanma yeteneğini geliştiren finansal okuryazarlık ile bireysel ve liderlik gelişimine odaklanan koçluk programları bunların başında geliyor.
Liderler, şirket içinde cinsiyet eşitliği hedeflerini desteklemek için ne tür sorumluluklar almalı? Bu hedeflere ulaşmak için hangi politikalar uygulanabilir?
Şirket içinde cinsiyet eşitliği hedeflerine ulaşılabilmesi için liderler kilit bir konumda bulunuyor. İşe alım süreçleri ve terfi kararları eşit temsiliyetin sağlanabilmesi için doğrudan etkili konular.
Öte yandan şirket içerisinde cinsiyet eşitliğine ilişkin anlayışın çalışanlara aktarılması ve çalışanlar tarafından da benimsenmesi için liderlere önemli görevler düşüyor. Az önce de konuştuğumuz gibi cinsiyet eşitliği konusunda bilinç oluşturulması için eğitimler çok değerli. Liderler bu eğitimler için de şirket çalışanlarını teşvik etmeli.
Finansal teknoloji sektöründe kadınlar için açık kapılar yaratma konusunda sizce hangi yaklaşımlar benimsenmeli?
Kız çocuklarının teknik branşlarda eğitim alabilmesini ve almaları için teşvik edilmelerini ilk sırada sayabiliriz. Sektör içerisinde kadın dayanışmasının gelişmesi misyonuyla hareket eden, kadın çalışanlar için mentorluk programları sunan ve bu alanda eğitim alan kız öğrencileri destekleyen platformların çalışmalarını da çok değerli buluyorum.