ParamTech Genel Müdürü Bahadır Aktan ile Fintechtime Eylül sayısı için gerçekleştirdiğimiz kapak röportajı yayında.

Param’ın büyüme stratejisinin merkezinde yer alan, Türkiye’nin en yenilikçi teknoloji şirketi olan ParamTech’in Genel Müdürü Bahadır Aktan ile bir araya gelerek şirketin gelecek planları ve yeni yol haritaları konusunda bilgi aldık.

 

ParamTech, ne tür çözümler sunuyor ve bu çözümler sektörlere nasıl katkı sağlıyor?

Türkiye’nin en yenilikçi teknoloji şirketi olarak, tüm sektörlerdeki şirketlerin ihtiyaç duyduğu teknoloji çözüm ve operasyonlarını başarıyla hayata geçiriyoruz. Fintek alanındaki engin tecrübemizi tüm sektörlere taşıyarak, Türkiye ve globaldeki şirketlerin kaliteli teknoloji operasyonları ve ürün geliştirme hizmetleri almalarını sağlıyoruz. Bizi benzer hizmet veren diğer firmalardan ayıran en önemli özellik, tüm sektörlerdeki şirketlere başlangıç aşamasından itibaren ihtiyaç duyabilecekleri çözümleri bir arada sunarak bütüncül bir yaklaşım sergiliyor olmamızdır. Daha da önemlisi yüksek hacimde işlem yapan şirketlerin yedeklilik ve kesintisiz operasyon için uygulamaları gereken altyapı ve yazılım mimarilerinde aktif rol alıyor, 7/24 izleme hizmetlerimizle de kesintisiz operasyonlar yapmalarını sağlıyoruz.

Bütüncül yaklaşım kapsamında, 360 derece hizmet sunarak tüm teknoloji donanımları, altyapı hizmetleri, cloud dönüşümü, veri güvenliği ve hazır iş çözümleriyle başarılı bir teknoloji operasyonu gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, dijital banka, kart oluşturma, kart işleme, hesap yönetimi, BNPL (Şimdi Al Sonra Öde) ve ödeme teknolojileri gibi alanlarda geliştirdiğimiz white label çözümlerini birkaç gün gibi kısa bir sürede teslim ederek, şirketlerin pazara hızlı bir şekilde giriş yapmalarını sağlıyoruz. Finansal ekosistemin hassas operasyon ve yüksek başarı beklentilerini karşılamak adına, 7/24 kesintisiz hizmet ve altyapı desteği de sunuyoruz.

Özellikle perakende şirketleri, holdingler, dijital bankacılık ve elektronik para şirketleri gibi farklı sektörlere sunduğumuz çözümlerle hizmet verdiğimiz şirketlerin iş sürekliliğini ve veri güvenliğini artırırken, özelleştirilmiş çözümlerle rekabet avantajı elde etmelerini sağlıyoruz. Sonuç olarak, kapsamlı hizmetlerimizle şirketlerin teknoloji kapasitelerini genişletiyor ve başarılarına katkıda bulunuyoruz.

 

 

ParamTech’i kurmadan önce pazarda ne tür bir boşluk veya ihtiyaç gördünüz? Bu ihtiyacı nasıl belirlediniz ve bu ihtiyacı karşılamak için nasıl bir strateji geliştirdiniz? 

Fintek ekosisteminin hızlı büyümesine tanıklık ederken, aynı zamanda bu büyümenin getirdiği teknolojik ihtiyaçların da arttığını gördük. Özellikle yeni kurulan fintek şirketlerinin, karmaşık teknolojik zorluklarla başa çıkmak ve entegre bir platform bulmak konusunda sıkıntı yaşadığını gözlemledik. Bu durum, bize hem Param grup şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak hem de sektördeki bu boşluğu dolduracak bir çözüm sunma fırsatı verdi. Böylece ParamTech doğdu. Kendi geliştirdiğimiz yazılımları ürünleştirerek, sadece Param’a değil, tüm fintek oyuncularına sunduk. Bu yaklaşımımız, kısa sürede 350 kişilik güçlü bir ekibe ulaşmamızı ve büyük bir teknoloji markası haline gelmemizi sağladı. Bugün, sadece finans sektöründe değil, Türkiye’de ve globalde tüm sektörlerdeki şirketlerin teknoloji ihtiyaçlarına yenilikçi ve güvenilir çözümler sunuyoruz. Hedeflerimiz büyük. Avrupa pazarında daha etkili bir oyuncu olmak ve global yenilikçi teknoloji sağlayıcısı olarak konumumuzu pekiştirmek istiyoruz.

 

 

Avrupa pazarında etkin bir oyuncu olmak istediğinizi belirttiniz. ParamTech’in Avrupa pazarına açılma stratejisi nedir? Amazon Web Services ile geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiğiniz iş birliğiniz Avrupa pazarındaki faaliyetlerinize yönelik nasıl bir etki oluşturdu?

Avrupa pazarına açılma stratejimiz, Türkiye’deki başarımızı bu kıtaya taşımak ve global bir teknoloji sağlayıcısı olarak konumumuzu sağlamlaştırmak üzerine kurulu. Bütüncül yaklaşımımız ve güçlü teknoloji altyapımız, bu hedefe ulaşmamızdaki en büyük gücümüz.

Bu stratejimizi hayata geçirirken, Amazon Web Services (AWS) ile yaptığımız iş birliği bize büyük bir avantaj sağlıyor. Zira AWS’in esnek, ölçeklenebilir ve güvenli altyapısı sayesinde Avrupa’daki operasyonlarımızı çok daha verimli ve güvenilir bir şekilde yönetebiliyoruz. Özellikle veri güvenliği ve sistem entegrasyonu gibi kritik konularda bize büyük bir güç katıyor. AWS’in ileri teknoloji servisleri sayesinde Avrupa’daki müşterilerimize daha hızlı ve güvenilir çözümler sunarken, aynı zamanda kendi ihtiyaçlarımızı da daha etkin bir şekilde karşılayabiliyoruz.

Bu iş birliğinin somut bir örneği olarak, Avrupa’nın önde gelen fintek şirketlerinden Twisto’nun cloud dönüşümünü başarıyla tamamladık. Ankara Hacettepe’deki mühendislerimiz, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan birçok Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren ‘Şimdi Al Sonra Öde’ platformu Twisto’yu daha esnek, güvenli ve ölçeklenebilir bir altyapıya kavuşturdu.

Şu anda önceliğimiz, Avrupa pazarındaki varlığımızı daha da güçlendirmek. Yeni müşterilere ulaşmak ve hizmet ağımızı genişletmek için emin adımlarla ilerliyoruz. Nitekim Avrupa’da belirli bir başarı seviyesine ulaştıktan sonra, Amerika, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler gibi diğer pazarlara da açılmayı planlıyoruz.

 

ParamTech, Param Grup şirketlerinin teknoloji ihtiyaçlarını nasıl karşılıyor?

ParamTech olarak, Param’ın uzun yıllara dayanan finansal teknoloji uzmanlığını daha da ileriye taşımak için varız. Grubun tüm teknoloji ihtiyaçlarını karşılamak üzere özelleşmiş çözümler sunuyoruz. Kredim, Univera ve Finrota gibi grup şirketlerimizin tüm teknolojik çalışmalarını donanımlı ekibimizle birlikte yürütüyoruz. Bilgi güvenliği, operasyon, altyapı ve ürün geliştirme gibi alanlarda sunduğumuz esnek hizmetlerle, Param markalarının ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunuyor ve onların büyümelerine doğrudan katkı sağlıyoruz. Kendi veri merkezimiz ve 7/24 izleme ve takip ekiplerimiz sayesinde, tüm hizmetleri kendi bünyemizde vererek, bu hizmetleri ürünleştirip Param grup dışındaki şirketlere de sunuyoruz.

ParamTech’in sağladığı bu güçlü altyapı ve teknoloji desteği, Param Grup şirketlerinin hızlı, güvenli ve kesintisiz operasyonlar yürütmesini mümkün kılıyor. Bu şekilde müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkartıyoruz. Aynı zamanda Twisto, Param UK ve Param International gibi yurt dışında faaliyet gösteren grup şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu teknoloji desteğini de sağlayarak Param’ın Avrupa’daki büyümesine de önemli bir katkı sağlıyoruz.

 

 

ParamTech’in Param’ın genel büyüme stratejisine katkısından da bahsedebilir misiniz?

Param’ın büyüme stratejisinin merkezinde yer alıyoruz. Grup şirketlerimizin tüm teknoloji ihtiyaçlarını tek bir çatı altında toplayarak hem sinerji yaratıyor hem de verimliliği artırıyoruz. Her bir şirketin ayrı ayrı teknoloji yatırımları yapması yerine, kaynakları daha etkin kullanmalarını sağlıyoruz. Türkiye’nin en yenilikçi teknoloji şirketi olarak sadece Param Grup şirketlerine değil, aynı zamanda Param’ın geniş müşteri ağına da özelleştirilmiş çözümler sunuyoruz. Bu sayede hem grup şirketlerimizin büyümelerine destek oluyor hem de kendi geliştirdiğimiz çözümleri dışarıya sunarak Param’ın yeni gelir kaynakları elde etmesine ve pazardaki lider konumunu daha da güçlendirmesine katkı sağlıyoruz.

 

Bu yıl Amsterdam’da gerçekleşen Money 20/20 Europe’a tüm grup şirketlerinizle birlikte ParamTech de katılım gösterdi. Etkinlik süresince ParamTech’e olan ilgi nasıldı? 

Param ailesi olarak güçlü bir şekilde katıldığımız Money 20/20 Europe 2024, ParamTech için çok verimli geçti. 300’ün üzerinde firma, 7.500’ün üzerinde katılımcı ve yüzlerce konuşmacının bir araya geldiği bu önemli etkinlikte, yeni iş birlikleri için ekosistemin global oyuncularıyla önemli toplantılar gerçekleştirdik. Standımızı ziyaret eden misafirlerimizle sektörün geleceği ve trendleri hakkında fikir alışverişlerinde bulunduk. Özellikle issuing, processing, acquiring, hazır iş çözümleri, veri güvenliği, BNPL, cloud dönüşümü, white label çözümler gibi başlıklardaki deneyimlerimiz ve uzmanlığımız büyük ilgi gördü.

 

ParamTech’te kendi liderlik tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz? Ekip arkadaşlarınızla etkili iletişim kurmak adına belirli stratejileriniz mevcut mu?

Benim liderlik anlayışım, bireysel başarıdan ziyade birlikte başarmanın gücüne dayanıyor. Başarıyı, zorlukların birlikte aşıldığı, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir durum olarak görüyorum. Bu nedenle, etkili iletişim benim için kritik öneme sahip.

Etkili iletişim, karşılıklı bir çaba gerektirir. Hem gönderenin hem de alıcının iletiyi en saf haliyle iletme ve anlama sorumluluğu vardır. Bu nedenle, iletişimde duyguları, egoları, kibirleri ve yorumları bir kenara bırakarak konunun özüne odaklanmaya çalışıyorum. Eleştiri yerine yapıcı geri bildirimler ve pozitif katkılar sunarak, çözüm odaklı bir iletişim ortamı yaratmayı hedefliyorum.Takım çalışmasının önemine inanıyorum. Herkesin başarılı olduğu, birbirinin başarısını desteklediği bir ortamda gerçek sihrin ortaya çıktığını düşünüyorum. Bu nedenle, ekip arkadaşlarımın yeteneklerini ortaya çıkarmalarına ve gelişmelerine yardımcı olmaya çalışıyorum. Farklılıklarımızdan beslenerek birlik olmanın, herkesi başarılı kılmanın ve nihayetinde şirket başarısını yakalamanın en etkili yol olduğuna inanıyorum. ParamTech’te, bu anlayışla hareket ederek tüm çalışma arkadaşlarımızın emekleri ve katkılarıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında büyümemizi ve gelişimimizi sürdüreceğiz.