Dünyanın farklı ülkelerinden kolluk kuvvetleri, devlet organları ve özel sektör temsilcileri, geçtiğimiz hafta Katar’da düzenlenen “Global Para Aklama ve Dijital Para Birimleri Konferansı” için bir araya geldi. Konferansın ana konusu, adından da anlaşılacağı üzere dijital para birimlerinin kara para aklama ve terörist finansmanı gibi illegal işlemler için kullanılmasının oluşturduğu tehdit oldu.

Üç gün süren etkinliğin organizatörleri arasında ise uluslararası polis kuvvetleri INTERPOL ve Europol’ün yanı sıra İsviçreli düşünce merkezi Basel Institute of Governance ve Katar Ulusal Para Aklama ve Terörizm Finansmanı Mücadele Komitesi bulunuyordu. Etkinliğe 60 ülkeden 400’ü aşkın kolluk kuvveti ve özel sektör temsilcisi katılım gösterirken, dünya genelinde dijital parayla işlenen suçlarla mücadele için ortak çalışma ve ortak yaklaşım mesajı verildi.

INTERPOL ayrıca bitcoin aklama ve blockchain analitiğiyle ilgili projelerle özel olarak ilgilendiğini açıkladı. Uluslararası polis gücünün verdiği örnekte, Singapur’daki kompleksinde kolluk kuvvetlerine simülasyon bazlı eğitim modülleri sağlayabilmek için kendi dijital para birimini geliştirdiği dikkat çekti. INTERPOL geçtiğimiz yıl da Hindistan’da organize suçlarda dijital paranın rolünü tartışmak için bir konferans düzenlemişti.